10 tipp, hogy a pénztárcád is élvezze a nyaralást

Borítókép: 10 tipp, hogy a pénztárcád is élvezze a nyaralást Forrás: pexels.com
Hogy a hazatérés után se árnyékolhassa be semmi a nyaralás élményét az OTP Bank szakértői összeszedtek 10 praktikus tanácsot, amire érdemes odafigyelni az út során.

Mindenkinek jár a pihenés, a kiszakadás a hétköznapi forgatagból. A nyaralás legtöbbünknek a nyugalomról, a gondtalan szórakozásról és az új élményekről szól. A vakáció során a szabályok fellazulnak, kikapcsolunk, de ezzel együtt könnyebben engedünk meg magunknak olyan dolgokat is, amikre egyébként nem, vagy jóval kevesebbet költenénk.

Tervezz előre

Utazás előtt az egyik legfontosabb teendő a költségvetés megtervezése. Érdemes átgondolni, hogy milyen kiadásokkal kell majd biztosan számolnod a kikapcsolódás alatt. A szállás, étkezés, a közlekedés várható költségei, a belépőjegy árak mindenképpen legyenek rajta a listádon, és persze ne felejtsd el a szuvenírekre fordított összeget sem.

Oszd el a költségeket

Érdemes akár hónapokkal előre megvenned a repülőjegyet, vagy lefoglalni a szállásodat, így a költségeket nem egy hónapon belül kell kifizetned. Ha ezeket sem szeretnéd egy összegben kifizetni, akkor egyes hitelkártyákkal igénybe vehetsz azonnali részletfizetési szolgáltatást* is. Ezzel a megoldással az általad választott futamidő alatt, egyenlő havi részletekben, a hitelkártya kamatánál kedvezőbb kamattal fizetheted vissza az elköltött összeget.

Állíts be napi limitet

Nézz utána, hogy milyen limitek vonatkoznak bank- és hitelkártyáidra. Biztonsági okok miatt érdemes napi készpénzfelvételi és vásárlási limitet is beállítanod a kártyádra, azonban ha egyszerre tervezel nagyobb összeget kifizetni, ne felejtsd el feloldani azokat.

Forrás: pexels

Ellenőrizd a külföldi kártyás fizetési lehetőségeket

Amennyiben külföldre utazol, vagy online foglalsz szállást, és nem tudod előre kifizetni, úgy fontos előzetesen kideríteni, hogy elfogadják-e a bankkártyádat.

Vásárolj élményeket

Költsd a pénzedet élményekre tárgyak helyett. Egy különleges koncert, egy egyedülálló múzeum, vagy egy izgalmas csúszdapark valószínűleg sokkal többet fog jelenteni évek múlva is, mint a sokadik ruhadarab a szekrényben, és nem fogod megbánni, hogy kiadtad rá a pénzt.

Használd a hitelkártyádat

Külföldi utazás esetén érdemes előzetesen utánajárni, hogy milyen fizetési módot fogadnak el a szálláshelyen, vagy az autófoglalás során. Az OTP Bonus és OTP BonusGold hitelkártyádat** például külföldön is használhatod, így ha okosan költesz és visszafizetsz mindent a határidőn belül, akkor a visszatérítéseknek köszönhetően az év végén plusz pénzhez is juthatsz. Emellett az OTP BonusGold hitelkártyához családi utasbiztosítás is jár.

Tartsd a határidőt

Azonban ha hitelkártyával fizetsz, tartsd észben a visszafizetési határidőket, és fizesd vissza időben a teljes összeget, mert csak ebben az esetben tudsz kamatmentesen vásárolni. A teljes összeg kamatmentes visszafizetésére 15 napod van az elszámolás napjától. Természetesen nem kell minden dátumot fejben tartanod. Az OTP SmartBank mobil applikáción keresztül bármikor megnézheted a visszafizetés határidejét, és a bank SMS-ben is tájékoztat a fizetési határidőről. Mindezek mellett akár csoportos beszedési megbízást is beállíthatsz bankszámládon, hogy az adott hónapban a hitelkártyával elköltött összeg automatikusan kiegyenlítésre kerüljön.

Óvatosan a készpénzfelvétellel

Külföldi készpénzfelvétel esetén számolnod kell extra díjakkal, ezért jól gondold át, hogy hány alkalommal szeretnél ATM-et használni. Nagyon fontos, hogy hitelkártyáddal érdemes kerülni a készpénzfelvételt, mert az így felvett összegre nem vonatkozik a kamatmentesség, így kiadásaid jócskán megugorhatnak. Ha a helyzet mégis úgy hozza, hogy készpénzt kell felvenned, akkor ez esetben jó megoldás lehet az Utólagos részletfizetés* lehetősége. Ezzel összevonhatod a korábbi vásárlásaidat és készpénzfelvételeidet, és egyenlő havi részletekben, a hitelkártya kamatától kedvezőbb kamattal, több hónapra elosztva fizetheted vissza.

Ne tartsd értékeidet egy helyen

Fontos, hogy ne pakold a bank- és hitelkártyáidat, irataidat, készpénzedet egy helyre, és semmi esetre se tedd kártyáid mellé a PIN-kódokat. Így, ha elveszíted, vagy illetéktelenek kezébe kerül a táskád vagy a pénztárcád, nem fogod teljesen elveszettnek érezni magad. Jó tudni, hogy a kártyád elvesztése esetén a PIN-kódot a bank soha, semmilyen formában nem szokta kérni az ügyféltől, így tudni fogod, ha csalók próbálják megszerezni az információkat tőled.

Írd fel a bank elérhetőségeit

Vidd magaddal bankod elérhetőségét, banki kapcsolattartód telefonszámát, e-mail címét, ha bármilyen kérdésed merülne fel, vagy problémád lenne bankkártyáddal, legyen kihez fordulnod, és azonnal segítséget tudj kérni.

További információkért látogass el az alábbi weboldalakra:

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Hitelkartyak

https://www.hitelkartyainfo.hu/Fooldal

* OTP Részletfizetési szolgáltatásokra vonatkozó THM mértéke: 32,9% - 35,5%

**Hitelkártyára vonatkozó THM mértéke: 38,2% - 38,5%

A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek. A THM aktuális értékéről, valamint a szolgáltatással kapcsolatos részletes feltételekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank fiókjaiban, illetve a www.otpbank.hu oldalon közzétett vonatkozó Üzletszabályzatokból és a Hirdetményekből.