10 kihalás szélén álló állatfaj, melyeket unokáink már nem fognak látni

Borítókép: 10 kihalás szélén álló állatfaj, melyeket unokáink már nem fognak látni Forrás: Getty Images
Hatalmas és összetett világban élünk, ahol folyamatosan fedeznek fel új fajokat. Ám bővülő élővilágunkkal párhuzamosan, számtalan állat kerül a kihalás szélére. Közülük sokat már unokáink nem fognak látni.

Hogyan kerülnek állatok a teljes kihalás szélére?

A vezető okok között szerepel az egyre növekvő emberi populáció, az éghajlatváltozás, a vadászat, a vadon túlzott kizsákmányolása, illetve az állatok természetes élőhelyeinek elpusztulása, mely részben természetes okok miatt következi be, részben pedig a területfoglaló, terjeszkedő, emberi tevékenységből fakad.

A tudósok szerint a Föld története során 1-4 milliárd faj létezett. Azt, hogy kihalásuk milyen tempóban és mértékben ment végbe az évmilliók alatt, csak a természetes kihalási sebesség tudja valamennyire valószínűsíteni. A természetes kihalási sebesség leírja, hogy a növények, emlősök, madarak és rovarok milyen gyorsan pusztulnának ki, ha az emberek nem lennének a Földön. Becslések szerint manapság a fajok kihalása a természetes sebesség ezerszerese. Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül 150-200 fajt veszítünk el.

10 olyan állatot mutatunk a kihalás szélén álló fajok közül, melyeket mi még ismerünk, ám unokáink már csak könyvekben fognak látni.