10 hét alatt megváltoztathatod a személyiségedet – hogyan és mire jó ez?

kutatás,pszichológia
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Elhitted már bárkinek, aki azt mondta, hogy „meg tudok változni!”? Pedig igaz – még ha csak azoknak sikerül is, akik tényleg akarják. Egy pszichológiai kutatás szerint legalábbis.

Újra és újra ugyanazokat a hibákat követed el vagy esetleg ki tudsz jönni az ördögi körből? Ostorozod magad, hogy nem tudod eléggé képviselni az érdekeidet? Vagy amiért túl könnyen eldurran az agyad és nem tudod elég könnyen venni a megpróbáltatásokat?

Néha lehetetlennek tűnhet, hogy megváltozzanak az ember lényegi személyiségvonásai. Kutatások kimutatják, hogy a Big five személyiségmodell szerinti öt legfontosabb jellemvonás – az intellektus, az extraverzió, a lelkiismeretesség, a barátságosság és a érzelmi stabilitás – leginkább örökletesek: a személyiségünk 40–50 százaléka a génjeinkből származik.

A személyiségünk nagyjából stabil ugyan, de idővel változik, és új kutatások kimutatják, hogy képesek vagyunk előidézni az ilyen változásokat.

Az ausztráliai a Wollongong Egyetem kutatója, Dr. Lesley Sue Martin úgy találta, hogy az emberek akár 10 hét alatt megváltozhatnak, ha megfelelő motiváció és útmutatás kíséri őket.

Martin 50 fős mintán végzett kutatást; a résztvevők fele a neuroticizmusán óhajtott változtatni, vagy „az érzelmi reakciók mértékén”. Negyedük pedig a lelkiismeretesség tekintetében szeretett volna elérni változásokat. A nyitottságot kevesen tűzték ki célul.

Martin és coachokból, valamint pszichológusokból álló munkacsoportja először azt mérte fel, hogy a résztvevők valóban eléggé motiváltak-e ahhoz, hogy véghezvigyék a kívánt változtatásokat. A következő 10 hétben egyórás coaching ülésekkel formálták a személyiségük különböző aspektusait.

A coaching folyamat végén Martin úgy találta, hogy szignifikáns változások mentek végbe a résztvevőkben bizonyos területeken, és hogy ezek három hónappal később is megmaradtak bennük.

Hogyan lehetséges ez?

A gondolkodásnak, érzelmi és viselkedési folyamatoknak kialakulnak mintái. Ha ezeken változtatni akarunk, nem szükséges a génjeinket „átprogramozni”, hanem „mindössze” ezeket a mintákat kell megvizsgálni.

Freud úgy találta, hogy 5 éves korunkra kialakul a személyiségünk. Egy kortársa, egy másik pszichológus, William James érzelemelméletet dolgozott ki, amely azt állította: „30 éves korunkra a személyiség megköt, mint a vakolat, és soha többet nem lágyul meg.”

Mostanra tudjuk, hogy ez nem igaz. Ahogy öregszünk, kiszámítható módon változunk, az életünk történéseire reagálva. Kutatások azt mutatják ki, hogy a legnagyobb változások a gyerekkorunktól a 20-as éveinkig bezárólag következnek be. Ezt követően is lehetséges, hogy változás áll be a személyiségünkben, csak lassabban és nagyobb erőfeszítések árán.

Miért fontos, hogy meg tudunk változni?

Tudományos értelemben azért, mert ez az ismeretanyag segíthet válaszolni olyan kérdésekre, mint például hogyan lehet rávenni gyerekeket, hogy kedvesebbek legyenek és jobban tanuljanak.

Ha képes vagy úgy csinálni, mintha, az már az?

Például ha extrovertáltabb viselkedésre vágysz, egy terapeuta lassanként ráirányíthatja a gondolkodásodat arra, hogy úgy tudj tenni, mintha kényelmesen éreznéd magad társaságban. Ha ez az elmeállapot megvan, akkor könnyebben kezdeményezhetsz beszélgetést idegenekkel.

Minél gyakrabban alkalmazzuk az új gondolkodás-, érzés- és viselkedésmintákat, annál könnyebben bevésődnek az agyunkba – ami egyet jelent a változással.

Tartósak lehetnek-e ezek a változások?

Még nem tudjuk – magyarázza a Cambridge-i Egyetem pszichológus professzora a New York Magazine-nak –, de azt már láttuk néhányszor, hogy rendszeres gyakorlással az emberek képesek a valódi természetüktől homlokegyenest eltérő módon viselkedni.

Juhé!

Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem