10 hét alatt megváltoztathatod a személyiségedet – hogyan és mire jó ez?

kutatás,pszichológia
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Elhitted már bárkinek, aki azt mondta, hogy „meg tudok változni!”? Pedig igaz – még ha csak azoknak sikerül is, akik tényleg akarják. Egy pszichológiai kutatás szerint legalábbis.

Újra és újra ugyanazokat a hibákat követed el vagy esetleg ki tudsz jönni az ördögi körből? Ostorozod magad, hogy nem tudod eléggé képviselni az érdekeidet? Vagy amiért túl könnyen eldurran az agyad és nem tudod elég könnyen venni a megpróbáltatásokat?

Néha lehetetlennek tűnhet, hogy megváltozzanak az ember lényegi személyiségvonásai. Kutatások kimutatják, hogy a Big five személyiségmodell szerinti öt legfontosabb jellemvonás – az intellektus, az extraverzió, a lelkiismeretesség, a barátságosság és a érzelmi stabilitás – leginkább örökletesek: a személyiségünk 40–50 százaléka a génjeinkből származik.

A személyiségünk nagyjából stabil ugyan, de idővel változik, és új kutatások kimutatják, hogy képesek vagyunk előidézni az ilyen változásokat.

Az ausztráliai a Wollongong Egyetem kutatója, Dr. Lesley Sue Martin úgy találta, hogy az emberek akár 10 hét alatt megváltozhatnak, ha megfelelő motiváció és útmutatás kíséri őket.

Martin 50 fős mintán végzett kutatást; a résztvevők fele a neuroticizmusán óhajtott változtatni, vagy „az érzelmi reakciók mértékén”. Negyedük pedig a lelkiismeretesség tekintetében szeretett volna elérni változásokat. A nyitottságot kevesen tűzték ki célul.

Martin és coachokból, valamint pszichológusokból álló munkacsoportja először azt mérte fel, hogy a résztvevők valóban eléggé motiváltak-e ahhoz, hogy véghezvigyék a kívánt változtatásokat. A következő 10 hétben egyórás coaching ülésekkel formálták a személyiségük különböző aspektusait.

A coaching folyamat végén Martin úgy találta, hogy szignifikáns változások mentek végbe a résztvevőkben bizonyos területeken, és hogy ezek három hónappal később is megmaradtak bennük.

Hogyan lehetséges ez?

A gondolkodásnak, érzelmi és viselkedési folyamatoknak kialakulnak mintái. Ha ezeken változtatni akarunk, nem szükséges a génjeinket „átprogramozni”, hanem „mindössze” ezeket a mintákat kell megvizsgálni.

Freud úgy találta, hogy 5 éves korunkra kialakul a személyiségünk. Egy kortársa, egy másik pszichológus, William James érzelemelméletet dolgozott ki, amely azt állította: „30 éves korunkra a személyiség megköt, mint a vakolat, és soha többet nem lágyul meg.”

Mostanra tudjuk, hogy ez nem igaz. Ahogy öregszünk, kiszámítható módon változunk, az életünk történéseire reagálva. Kutatások azt mutatják ki, hogy a legnagyobb változások a gyerekkorunktól a 20-as éveinkig bezárólag következnek be. Ezt követően is lehetséges, hogy változás áll be a személyiségünkben, csak lassabban és nagyobb erőfeszítések árán.

Miért fontos, hogy meg tudunk változni?

Tudományos értelemben azért, mert ez az ismeretanyag segíthet válaszolni olyan kérdésekre, mint például hogyan lehet rávenni gyerekeket, hogy kedvesebbek legyenek és jobban tanuljanak.

Ha képes vagy úgy csinálni, mintha, az már az?

Például ha extrovertáltabb viselkedésre vágysz, egy terapeuta lassanként ráirányíthatja a gondolkodásodat arra, hogy úgy tudj tenni, mintha kényelmesen éreznéd magad társaságban. Ha ez az elmeállapot megvan, akkor könnyebben kezdeményezhetsz beszélgetést idegenekkel.

Minél gyakrabban alkalmazzuk az új gondolkodás-, érzés- és viselkedésmintákat, annál könnyebben bevésődnek az agyunkba – ami egyet jelent a változással.

Tartósak lehetnek-e ezek a változások?

Még nem tudjuk – magyarázza a Cambridge-i Egyetem pszichológus professzora a New York Magazine-nak –, de azt már láttuk néhányszor, hogy rendszeres gyakorlással az emberek képesek a valódi természetüktől homlokegyenest eltérő módon viselkedni.

Juhé!

Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem