10 érdekes tény az eljegyzési gyűrűről, amit biztos nem tudtál!

eljegyzési gyűrű,házasság,eljegyzés,ékszer Forrás: Unsplash/Nick Karvounis
Az eljegyzési gyűrű több évezredes múltra tekint vissza, de az tény, hogy a mai napig nem változott a jelentése, hiába a sok-sok év. Ez az az ékszer, ami annak a két embernek elköteleződését hivatott megmutatni a világ számára, akik össze akarják kötni az életüket.

Ez persze mind világos és egyértelmű, de azt vajon ki tudja, hogy miért pont a bal kéz gyűrűsujján hordják a szerelmesek? És azt, hogy honnan ered ez a hagyomány?

Lássuk, hogy mit lehet tudni az eljegyzési gyűrűről!


1. Már az ókori Egyiptomban is a bal kéz gyűrűsujján viselték az eljegyzési gyűrűt, mivel azt tartották, hogy ez az az ujj, ahol fut egy ér, ami közvetlenül a szívvel van összeköttetésben. Mi lenne alkalmasabb a szerelem jelképének a viselésére, mint ez az ujj?


2. A nők helyzete nem volt ám mindig ilyen egyenjogú, mint napjainkban. Régen a nőnek otthon volt a helye, így önálló keresete sem volt. Éppen ezért a férfi, aki eljegyzett egy nőt, az egy ígéret volt egyben arra, hogy gondoskodni fog róla, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt a későbbiekben. Éppen ezért egy erszény arannyal is megajándékozta a leendő arát a gyűrűn kívül.


3. Régen átlagban 2-3 havi keresetet költöttek a férfiak az eljegyzési gyűrűre. Erre ma már nincs ilyen elvárás, de átlag 3-4 heti bért szánnak rá.


4. Általában elmondható, hogy a férfiak 1-3 hónap alatt találják meg az ideális gyűrűt kedvesüknek. Amennyiben egyedit készíttet valaki, akkor ez természetesen több időt vesz igénybe.

eljegyzés,eljegyzési gyűrű
Forrás: eljegyzesigyuru.hu
10 érdekes tény az eljegyzési gyűrűről, amit biztos nem tudtál!

5. Éves viszonylatban a legtöbb lánykérés az év utolsó hónapjában történik. Ez jellemzően karácsonykor vagy szilveszterkor következik be, ami lekörözi a Valentin napot is.

6. A legnépszerűbb nemesfém a gyűrűk tekintetében a fehérarany vagy a platina, mivel ezek tökéletesen kiemelik a bennük foglalt kövek fényét. A leggyakoribb kő a gyémánt, amit többnyire briliáns vagy princess formára csiszolnak.

7. A párok jelentős része manapság együtt választ eljegyzési gyűrűt. Ennek megvan a maga előnye és hátránya is egyaránt. Egyrészt biztosan jó lesz a méret, és a menyasszony ízlésének megfelelő lesz, ugyanakkor elvész a meglepetés izgalma.

8. Egyre gyakoribb, hogy az eljegyzési gyűrűhöz passzol a karikagyűrű, azaz, mintegy kollekcióban kerül legyártásra. Így harmonikus és ízléses lesz az összhatás az esküvő után is.

9. A nők mintegy harmada vallja, hogy képes lenne nemet mondani, ha nem tetszene neki az eljegyzési gyűrű. Ez kissé felszínes és szélsőséges válasznak hat, de van, akinek nagyon fontos, hogy a gyűrű illeszkedjen a stílusához.

10. Minden idők egyik legdrágább eljegyzési gyűrűjét Paris Hilton kapta, ami közel 4,7 millió dollárba került.

Már csak a kiválasztás maradt hátra

Ha úgy érzed, hogy itt az idő, hogy feltedd kedveskednek a nagy kérdést, akkor nincs más hátra, keresd meg az igazán hozzátok illő eljegyzési gyűrűt az eljegyzesigyuru.hu-nál!