1 hónapig minden reggel hideg vízzel fürödtem – ez történt!

Borítókép: 1 hónapig minden reggel hideg vízzel fürödtem – ez történt! Forrás: Unsplash/kevin Baquerizo
Az angol Refinery29 újságírója, Sophie Kreitzberg kipróbálta, mi történik vele és a testével, ha 30 napig csupán hideg vízzel fürdik. És be is számolt a tapasztalatairól.

1. Hét - Basszus, ez nagyon hideg!

Sophie minden reggel időzítőre zuhanyzott, vagyis az volt a feladat, hogy 5 percig legalább a hideg víz alatt legyen. Mert hát beugrani egy gyors ruhany alá nem ugyanaz, mint 5 percig folyatni magadra a hideg vizet. Bár a nő az első reggelt megelőző este mantrázott, hogy ez milyen jó lesz neki és a testének, amikor aztán reggel le kellett vennie a pizsamát, és beállni a zuhany alá, nem ezt érezte.

“A legrosszabb a légzés volt. A jéghideg víz okozta sokktól gyakorlatilag elkezdtem hiperventillálni és kapkodni levegő után – nagyjából olyan érzés volt, mint amikor pánikrohama van az embernek. (Szóval egyáltalán nem volt valami vicces.) Úgy 2 percbe telt, mire megnyugodtam és lelassult a légzésem és el tudtam kezdeni ténylegesen fürdeni és hajat mosni. De amikor megszólalt az 5 perc idejét jelző időzítő, kábé azonal elzártam a csapot. Ekkor hirtelen izzó meleget éreztem a mellkasomban és a gyomromban is. Lehet, hogy a hőmérsékletváltozás miatt volt, de nagyon megnyugtató érzés volt.”
Sophie a hét többi napján is így fürdött, és arról számolt be, hogy ezen a héten egyik reggel sem szállt be könnyebben a hideg zuhany alá, és nem is esett neki jobban a fagyasztó zuhany.

Észrevételek: Különösebb változásokról sem tudott beszámolni, nem érezte, hogy bármilyen hatással lenne az immunrendszerére, bár hozzátette, egy barátja sem volt beteg ebben az időszakban. Amit viszont kiemelt, hogy úgy érezte, hogy reggelente több energiája van és a zuhany után 1 órán át kevésbé stresses, mint egyébként szokott.

2. hét – Fejfájás és stressz ellen is működik!

A kezdeti két perces hiperventillálások 30 másodpercesekre csökkentek, cserébe Sophie egyre jobban várta a zuhany végeztével érkező meleg érzést.
“Volt pár alkalom, amikor piszkosul erős fejfájással ébredtem, ilyenkor kiváltképp nem kívántam a hideg vizet. Ám utólag mindig rájöttem, hogy kifejezetten jót tett a hideg víz. A fejfájásom elmúlt és úgy éreztem, hogy tele vagyok energiával.

Észrevételek: Jobb hangulat, stresszoldó hatás. Jobb keringés és erősebb immunitás.

3. hét – Annyira kell a reggeli hidegzuhany, mint egy bögre kávé!

Különösebb egészségügyi változásokról nem tudott Sophie ezen a héten sem beszámolni. Az egyik barátnője szerint a haja puhább lett. Illetve volt 2 olyan reggel, amikor a zuhanyból való kilépés után a meleg érzés helyett elkezdett reszketni. Ezt leszámítva arról számolt be, hogy a reggeli zuhany olyannyira a reggeli rutinjának a része lett, mint a kávé.

4. hét – Jéghideg víz? Bármikor!

“Engem is meglepett, hogy mostanra milyen könnyen lépek már be a hideg víz alá. És 1-2 másodpercnél tovább nem is érzem sokkolónak és simán azonnal tudom folytatni a szokásos fürdési tevékenységeimmel. De még mindig az a legjobb érzés, amikor abbahagyom és kiszállok a vízből. Gondolj bele, mint amikor nyáron beugrasz egy fagyos hideg vízbe, majd amikor kijössz érzed, ahogy a nap felmelegíti a tested. Na ez csodálatos!

Bár érezte néhány előnyét a hideg zuhanynak, például a gyors energia- és hangulatnövelő hatását, vagy hogy javult a keringése és az immunrendszere is erősebb volt, de a kihívás után (amit érthetően nem akart meghosszabbítani) például azonnal elkapta a náthát a szobatársától.

És egy szakértőt is megkérdezett, mit gondola a tapasztalatairól. Dr. Holly Phillips belgyógyász is megerősítette, hogy amiatt, hogy a zuhany elején a sokk hatására mélyebbeket lélegzett, több oxigén juthatott a szervezetébe, ez felgyorsította a szívverését és mentálisab éberebbé tette. A stresszoldó és hangulatjavító hatásáról pedig az adrenalin, majd az endorphin termelés gondoskodott.

Sophie bár végeredményben senkit nem beszélne le a 30 napos hideg zuhany kihívásról, de hozzátette: csodákra senki ne számítson. Maximum puhább hajra.

Hogyan lehet tisztán tartani a zuhanyzót? Íme néhány tipp!