Eddig kidobtad, mostantól a kedvenc nasid lesz, mi az?

zöldségchips,alma,burgonya,chips,recept,csipsz Forrás: Nóri/Éva magazin
Neked is azt szajkózták folyton, hogy egyél több zöldséget és gyümölcsöt? És hogy a héjukban van a vitamin? Ha eddig mégis maximum az almáét etted meg, érdemes a répa, krumpli vagy paszternák héját is kipróbálnod, hiszen amellett, hogy egészségesek, még finomak is.

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot juttathatsz a szervezetbe általuk, ráadásul ha így teszel, megkímélheted magad a zöldségek és gyümölcsök pucolásától, valamint jóval kevesebb szemetet termelsz. Mégis megpucolnád őket? Eláruljuk, hogy hogyan készíts szuper ételeket, csipszeket a korábbi konyhai hulladékból!

Te mit szoktál csinálni a zöldségek héjával? Kidobod, komposztálod? Mától inkább használd fel őket!

A gyökérzöldségek héjából például remek alaplevet főzhetsz, az uborka héjával ízesíthetsz vizet és limonádét, a görögdinnye héját elteheted savanyúságnak vagy befőttnek, és szinte bármelyikből készíthetsz roppanós csipszet. Így semmi nem megy majd kárba, és a kukába kerülésük helyett ingyen lehet isteni ropogtatnivalód!

A zöldségcsipszek elkészítésében két iskola van: az egyik egy egészségesebb verziót eredményez. Ehhez a sütőben párologtatjuk el belőlük a nedvességet, majd így sülnek ropogósra a finomságok. A másik módszer szerint bő olajban sülnek aranybarnára. Bármelyik technikát is választod, érdemes belevinni még egy kis pluszt az elkészítésükbe: fűszereket!

Ha sós csipszet készítenél, a gyökérzöldségeket bátran dobd fel durva szemű tengeri sóval, szárított zöldfűszerekkel, ízesített olajokkal, magvakkal vagy keménysajtokkal. Az édes csipszeket fűszerezheted fahéjjal, szegfűszeggel, barna cukorral – ami megkaramellizálódik majd rajtuk-, reszelt citromhéjjal, szerecsendióval.

Szívesen kipróbálnád? Akkor mutatok egy édes és egy sós verziót a csipszek elkészítéséhez!

chips,recept,burgonyachips,burgonyahéjchips,csipsz
Forrás: Nóri/Éva magazin
Burgonyahéjcsipsz olajban sütve

Burgonyahéj snack olajban sütve

Állagra valahol a sültkrumpli és a csipsz között helyezkedik el. Szerintem ennek a rágcsának jobban áll, ha olajban van kisütve, mert sokkal ropogósabb lesz, ráadásul az íze is sokkal intenzívebb így. Ha szívesen tennél vele egy próbát, mutatom, hogyan érdemes belevágni.

Elkészítése

Mosd meg a burgonyákat, ha szükségét érzed, dörzsöld át a héjukat egy kefével vagy dörzsi szivaccsal. Egy zöldséghámozóval pucold meg a krumplikat, majd a héjak mehetnek is bele a forró olajba. Ha aranybarnára sültek, csöpögtesd le róluk a felesleges zsiradékot.

Tippek és tudnivalók

  • A zöld héjakat soha ne használd fel, ezek ugyanis szolanint, vagyis toxint tartalmaznak.
  • Abban az esetben, ha nem azonnal sütnéd ki a héjakat, mindenképp tedd őket egy tál vízbe vagy kend meg őket citrommal, hogy ne barnuljanak meg sütésig.
  • Süsd a csipszeket olaj helyett zsírban vagy olívaolajban, így sokkal ízletesebbek lesznek.
  • Azután ízesítsd és fűszerezd a héjakat, miután olajban kisütötted őket, abban az esetben viszont, ha a sütőben készítenéd inkább, akkor még sütés előtt tedd meg ezt a lépést.
alma,chips,almahéjchips,recept,csipsz
Forrás: Nóri/Éva magazin
Almacsipsz a sütőből

Almacsipsz a sütőből

Elkészítése

Az almacsipszet érdemes a sütőben készíteni, ehhez mosd meg, majd pucold meg az almát. A héjakat keverd át olívaolajjal vagy citromlével, majd forgasd bele cukorba és fűszerekbe. Tegyél egy sütőpapírt egy tepsibe, tedd be előmelegített sütőbe, majd süsd őket 20-25 percen keresztül 120 fokon, míg aranybarnák nem lesznek.

Mindkét változathoz készíthetsz mártogatóst is, amibe tunkolhatod majd a ropogós csipszeket!