Megvan az első állam, ahol embereket komposztálhatnak

öko,temetkezés,hamvasztás,komposztálás,környezetbarát
Forrás: CAHNRS Communications / Washington State University

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Elsőre talán morbidnak tűnhet ez a szókapcsolat, de talán ez írja le legjobban, miről is van szó: egy az új temetkezési lehetőségről, ami ráadásul jóval olcsóbb lesz, mint a hagyományos eljárás.

Washington állam lakói hamarosan új lehetőséget kaphatnak a temetkezési opciók kiválasztását illetően. A The Seattle Times jelentése szerint az emberi komposztálást legalizáló törvényjavaslat átjutott az állami szenátusban és a képviselőházban, már csak a kormányzó végleges jóváhagyására vár.

Hogy mi az az emberi komposztálás?

Míg a hagyományos temetkezés során rengeteg, a környezetünkre káros kémiai anyag kerül a talajba (vegyszerek, koporsó stb), a hamvasztás során pedig a légkörbe kerülnek káros anyagok, mint például a széndioxid, addig ennél az új eljárásnál semmilyen módon nem sérül a bolygónk. Aki emellett dönt, annak hozzátartozója közvetlenül a földbe kerül, ahol a mikrobák egy természetes folyamat során bontják le a testet, és alakítják azt termőtalajjá, komposzttá. Így jóval természetközelibb, mindemellett költséghatékonyabb is lehet a temetkezés.

A folyamat speciálisan újrafelhasználható, hatszögletű, „városi környezetbe” tervezett tartályokban történne. A törvény kiterjed a lúgos hidrolízisre is, vagyis a „folyékony hamvasztásra” során az emberi maradványokat víz és lúg oldatába helyezik, hogy az fokozatosan lebomolhasson. Az utóbbi eljárás már 15 államban legális, de ha Washington elfogadja a törvényjavaslatot, akkor a hatszögletű tartályos eljárás itt először valósulhat majd meg Amerikában.

Olvasd el ezt is!

A Washington állambeliek lelkesen támogatják azt a gondolatot, hogy fák vagy más növények részei legyenek haláluk után.

- nyilatkozta Jamie Pedersen demokrata szenátor a tervezetről még decemberben, a nbcnews.com-nak.

Az úgynevezett „szerves redukció” támogatói azt állítják, hogy ez jóval környezetbarátabb megoldás, mint a hagyományos temetkezési módszerek. A szervezetben lévő tápanyagok tudniillik segítik az élet növekedését a természetben és nem adnak hozzá kemikáliákat a talajhoz, amelyek akár többszáz évig is a földben maradhatnak. Ráadásul hozzávetőlegesen 2000 dollárral olcsóbb is lenne a hagyományos temetkezési módszereknél.

A törvényjavaslatot a képviselőházban 80-16, míg a szenátusban 36-11-es fölénnyel szavazták meg. Jay Inslee kormányzónak várhatóan igen hamar döntést kell majd hoznia a jogszabályról, és ha aláírja a törvényt, akkor 2020. május 1-jén lép majd hatályba.

Te mit gondolsz erről az eljárásról?
Ez borzasztóan hangzik! Gondolni sem szeretnék rá.
Nekem sokkal szimpatikusabb, minthogy elhamvasszák vagy -hantolják a szeretteimet.
Egyelőre még barátkoznom kell a gondolattal…
Megosztom az eredményt

http://mentalfloss.com

Tovább olvasok
Napi horoszkóp május 26.: a Szüzek a környezetük bizalmát élvezik, a Skorpiókra új kihívás vár

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod, mit üzentek neked a csillagok!

Az evés tanulható (és akár fogyáshoz is vezethet), állítja Tóth Balázs pszichológus, a Nemdiéta megalkotója

Tóth Balázs egész életében az ember kapcsolatát kutatta az étellel. Most a Semmelweis Egyetem doktoranduszaként folytatja ugyanezt, de közben saját, hamarosan nyíló stúdiójában is alakítja a hozzá fordulók életmódját. A legtöbben persze fogyni szeretnének, de Balázs módszere komplexebb, mint a kalóriaszámlálás.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem