Az empátiáról nevezte el első kávézóját a Magyar Vöröskereszt

empathy café,empátia,magyar vöröskereszt Forrás: empathy cafe & bistro
Az Empathy Café & Bistro a Vöröskereszt székházának földszintjén nyílik meg augusztus 6-án Budapest belvárosában. Jelszavuk: „Üljünk egy asztalhoz!” – és tényleg: a charity caféban egyetlen hosszú asztalnál kávézhatunk és falatozhatunk majd.

A kávézó ötletét a norvég Vöröskereszt inspirálta; a magyar szervezet igazgatója, Kardos István itt látott hasonlót egy kis faluban, vagy tíz éve. A budapesti központ földszintjén, az Arany János utcában nyíló Empathy Café & Bistróval szimplán egy közösségi tér létrehozása volt a cél és persze az, hogy minőségi kávét, bort és hideg-meleg falatokat kapjon a vendég. A Vöröskereszt kizárólag magyar vállalkozókat invitált meg erre a célra, akik ingyen vagy jelentős kedvezménnyel bocsátották rendelkezésre a szolgáltatásaikat vagy a termékeiket. A bútorzat a Hello Woodtól származik, amely a hosszú asztalt variálható módon tervezte meg, úgy, hogy kerekesszékkel is hozzáférhető legyen. A kávét egy Costa Ricán élő magyar termesztőtől, Bányai Lászlótól szerzi be és pörköli Tóth Sándor kávészakértő, a bisztró étlapján található DOP lángosokhoz (ez egy hibrid megoldás a római pizza és a magyar lángos között) pedig Bezerics Dani válogatta a feltéteket.

empathy café,empátia,magyar vöröskereszt,üljünk egy asztalhoz
Forrás: facebook
Az Empathy Café & Bisztróban található asztal 16 méter hosszú, és augusztus 6-án kerül a helyiségbe.

Empatika

Az Empathy Café egy további különlegessége egy olyan könyvespolc, ahová magyar hírességek ajándékozták egy-egy kedvenc könyvüket, és még bele is írtak egy-egy gondolatot az empátiáról. Köztük van Alföldi Róbert, Pásztory Dóra, Hosszú Katinka, Bödőcs Tibor és Döbrösi Laura is, utóbbi ajándéka Az ajtó című Szabó Magda-regény:

Kisebb ökológiai lábnyom

A mentazöld is zöld - mármint a mentazöld, mint megtudtuk, az empátia színe, és a Vöröskereszt számára különösen fontos a fenntarthatóság, ezért PET palacos ásványvíz szerint szűrt, magnéziummal dúsított csapvizet szolgálnak fel üvegpalackokban, zöld tisztítószereket használnak, a megmaradt ételeket pedig a Budapest Bike Maffia juttatja majd el a hajléktalan embereknek a tervek szerint.

A kávézó tere korábban garázsként üzemelt az idén 136 éves Magyar Vöröskereszt budapesti székházában, de az utóbbi időben kihasználatlanul állt. Augusztus 6-tól hétköznap 7:30-tól este 8-ig lesz nyitva, péntekenként este 10-ig.

Nézd meg ezt a galériát is: