A Victoria's Secret kap hideget-meleget, mégsem hajlandók plus size modelleket szerepeltetni a show-jukban

thirdlove,plus size,diverzitás,fehérnemű Forrás: Getty Images
A marketingigazgató azt nyilatkozta a Vogue-nak, hogy a plus size és a transznemű modellek „nem férnek bele a show álomvilágába”. És most áll a bál.

Keményen osztják a Victoria’s Secret fehérneműmárkát, amely köztudottan arról híres, hogy a divatbemutatóin csak „tökéletes testű” modellek vonulhatnak végig – és persze hogy mi a tökéletes, arra igen konkrét definíciójuk van (90-60-90). Ennek köszönhető, hogy a „Victoria’s Secret modell” igen nagy presztízsű kategória, aki már járt a fehérneműcég kifutóján, arról az a közvéletkedés, hogy nagyon dögös.

Pedig az elmúlt években a Victoria’s Secret is igen komoly lépéseket tett a diverzitás felé: idén először egy vitiligóban szenvedő modell, Winnie Harlow is fellépett az éves divatshow-n és a színesbőrű vagy kopasz modellek szerepeltetése sem kérdés. Úgy tűnik azonban, hogy a plus size mozgalom jeles képviselőit még nem engedik be annak ellenére, hogy más, a presztízsét hasonlóan „tökéletes modellekkel” megszerzett intézmények, például a Sports Illustrated vagy a Pirelli-naptár már nyitottak a testpozitív irányzatok felé.

Most azonban még jobban bekeményített a VS anyavállalata, az L Brands, amelynek marketingigazgatója, Ed Razek egy, a Vogue-nak adott interjújában leszögezte, hogy a továbbiakban sem fognak kerekdedebb vagy transz modelleket foglalkoztatni a divatshow-jaikon, mivel ezek a kategóriák „nem férnek bele a show álomvilágába”.

third love,plus size,diverzitás,fehérnemű
Forrás: thirdlove.com
A ThirdLove fehérneműmárka mindig is a sokféleség híve volt, nem csoda, hogy beleálltak a VS ekézésébe.

Na ez aztán kiverte a biztosítékot jó néhány sztárnál és más közszereplőnél, amilyen például Rihanna vagy Tess Holliday plus size modell, és legutóbb a ThirdLove fehérneműmárka igazgatója, Heidi Zak közölt egész oldalas nyílt levelet a New York Times-ban, „Kedves Victoria’s Secret” megszólítással.

Ilyen mondatok találhatók a nyílt levélben:

„Hogyan fordulhat elő 2018-ban, hogy bármelyik vállalkozás – pláne egy olyan, amely állítása szerint nőket szolgál ki – ilyen megdöbbentően méltatlan módon nyilatkozzon?”

Lehet, hogy az önök divatshow-ja egy ‘álomvilág’ – de mi a valóságban élünk. A mi valóságunk annyi, hogy a nők melltartót vesznek fel, amikor munkába indulnak, amikor szoptatják a babájukat, amikor sportolnak, amikor beteg szüleiket gondozzák, amikor a hazájukat szolgálják.

„Mikor lépünk már túl a nőiességről és a nemi szerepekről alkotott elavult elképzeléseinken? Ideje leszokni arról, hogy megmondjuk a nőknek, mitől lesznek szexisek – hadd döntsük el mi.

Abban hiszünk, hogy a jövő olyan márkaépítést jelent, ami minden nőnek szól, függetlenül a testalkatától, a ruhaméretétől, az etnikai hovatartozásától, a nemi identitásától vagy a szexuális orientációjától. Ennek nem kellene úttörő gondolatnak lennie – szerintünk ez a normális.”

victoria's secret,barbara palvin,vitiligo,diverzitás,palvin barbi
Forrás: Getty Images
Pillanatkép a Victoria's Secret 2018-as divatshow-jából. Balról jobbra: Palvin Barbara, Yasmin Wijnaldum, Winnie Harlow, Gigi Hadid, Kendall Jenner, és Alexina Graham.

A VS-divatshow 2018-as kiadása december 2-án lesz először látható az amerikai tévécsatornákon. A márkára némileg rájár a rúd az elmúlt hónapokban: az eladási mutatóik visszaestek, néhány üzletüket be kellett zárniuk. Mindezek miatt a fehérnemű-divízió vezetőjének, Jan Singernek be is kellett adnia a felmondását november közepén.

Amúgy pedig ami a transznemű modelleket illeti, tőlük már bocsánatot kért Ed Razek, amiért akaratlanul megbántotta őket, és egy, a Twitteren kiadott nyilatkozatában sietett tisztázni, hogy „simán beválogatnának” transz modelleket, castingra is behívtak már néhányat, csak eddig még egyikük sem került be a show-ba, „sok más modellel egyetemben. De ez egy esetben sem a nemi identitáson múlt.”

Te is szívesen látnál plus size modelleket a Victoria's Secret Fashion Show-n?
persze
nem, mindennek megvan a helye, egy VS-modell legyen karcsú és kész
nem érdekel

Nézd meg ezt a galériát is: