Miért akar valaki húsnak kinéző ételeket enni, ha húst egyáltalán nem eszik?

Borítókép: Miért akar valaki húsnak kinéző ételeket enni, ha húst egyáltalán nem eszik?
Ez a kérdés már régóta foglalkoztat, így amikor belefutottam a facebookon a Vegan Food Fest rendezvénybe és megláttam, hogy a négy napos hepeningen bárki kipróbálhatja a vegán dupla burgert, a „tojásos-baconos” szendvicset, vagy a vegán gyrost – ami bár megszólalásig hasonlít eredeti verziójáram szejtánból készül – úgy éreztem nekem is ott a helyem! Egyrészt, hogy kipróbáljam ezeket a számomra teljesen érthetetlen étkeket, másrészt, hogy választ kapjak arra: mégis mi késztet bárkit arra, hogy húsnak álcázott vegán kajákat egyen?

Ne érts félre, semmi bajom nincs azzal, ha valaki vega vagy vegán. Én magam is csak nagyon ritkán eszem húst, de nálam emögött semmilyen tudatosság nincs, egyszerűen csak ritkán kívánok rá a fehérjére, ennyi! Viszont ha valaki azt az utat választja, hogy teljesen kiiktatja az életéből a húst, akkor az első gondolatom, hogy valószínűleg „egészséges” testben szeretne élni és hogy állat- és környezetbarát. Vagyis, feltehetően nem akar húst látni a tányérján valódi formájában. De akkor miért akarná utánzatként elfogyasztani?

Ez olyan, mintha a zöldségek jelmezbálja lenne, ahol húsköntöst kapnak a növények, ami lássuk be, teljesen értelmetlen dolognak tűnik. Mi, mindenevők sem érezzük, hogy répának kellene álcáznunk a sertést, hátha úgy majd elhisszük, hogy egészséges…

A kíváncsiság tehát rávitt, hogy ellátogassak a ma nyíló V. Vegan Food Festre, amit a WestEnd Millenniumi tetőkertjében rendeztek meg.

A felhozatal igen változatosnak tűnt, ahogyan a programok is. A hazai és határontúli ételkülönlegességek növényi alternatíváitól kezdve, a tejmentes fagyiig, a vegán hamburgerktől a sajt alternatívákig, a nyers ételeken át a superfoodokig és desszertekig, minden megtalálható, és persze kóstolható is, 10-e és 13-a között, miközben koncertekkel várják az arra látogatókat.

Hogy milyenek voltak a tapasztalataim?

A hangulat elsőre blikkre kiválónak bizonyult, hogy az ételek mindegyikéről ugyanez elmondható-e, azt sajnos nem tudom megmondani, hiszen ottjártamkor mindössze egy gyrost sikerült kóstolnom, ami annyira fűszeres volt, hogy még egy órával az elfogyasztása után is úgy éreztem, hogy tele vagyok - nem a jó értelemben. A szejtánt valószínűleg azért fűszerezték így meg, hogy az ízét elnyomják vele. Habár az állaga valóban emlékeztetett egy kissé a húséra, engem bevallom nem győzött meg, sem a benne található „hús” sem pedig a benne található vegán majonéz, de a szójajoghurt sem. Ennek ellenére sokan tesztelték, csak úgy, mint én.

Hogy hogyan ízlettek nekik az ételek és miért vágynak sokan vegetáriánus- vagy vegánként húsnak kinéző ételekre?

  • Azok közül akikkel szóba elegyedtem, sokan nem voltak vegetáriánusok, de eljöttek, hogy tegyenek egy próbát ezekkel az ételekkel. Szerintük az egyik oka az lehet ennek a jelenségnek, hogy meggyőzzék a mindenevőket arról, igenis lehet finom a vegán koszt is, ehhez viszont az kell, hogy az ételek küllemével közelebb tudjanak férkőzni a húsevőkhöz is.

  • Voltak akik szerint sokan nem azért mondanak le a húsról, mert nem szeretik, csak magukat az állatokat jobban szeretik, emiatt kiiktatják őket az étrendjükből. Ez viszont nagy lemondásokkal jár, és azzal könnyítenek a lelkükön, hogy mondjuk baconnek álcázott padlizsánt, vagy kolbásznak álcázott zöldségeket esznek.

  • Mások csak üdítő változatosságnak tartják ezt az új trendet.

Én sajnos továbbra sem érzem azt, hogy szükség lenne ezekre az álcákra, de tény, hogy volt haszna annak, hogy elmentem erre a rendezvényre és, hogy vadidegenekkel beszélgettem a témáról, mert újra rá kellett jönnöm: legyünk bár ilyenek vagy olyanok, tartozzunk az egyik, vagy a másik csoporthoz, fontos, hogy nyitottak legyünk, ne ítélkezzünk és ne ítéljünk el semmit elsőre. Ki tudja, még az is lehet, hogy néha napján lecsúszik majd egy újabb húsjelmezes vegán ételcsoda, amiért aztán odáig leszünk, meg vissza!

Ha te is szívesen kóstolnál hasonló fogásokat, vagy akár el is készítenéd őket otthon, a galériában találsz egy remek vegetáriánus és gluténmentes pizza alapreceptet, lépésről lépésre!