Tévhit, hogy az oltások autizmust okoznak!

oltás,védőoltás,autizmus,oltásellenes,betegség,fertőző betegség Forrás: fortepan
Egy minden eddiginél nagyobb, átfogóbb tanulmány jutott ismét erre a megállapításra. Remélhetőleg az oltásellenesek táboráig is eljutnak a friss hírek.

Nincs összefüggés az autizmus és az oltások között- írja az IFLScience. Még azokra a gyerekekre sem veszélyesek az oltások, akiknél nagyobb eséllyel alakulhat ki az autizmus-spektrumzavar. És a vizsgálat még azt is megállapította, hogy azoknál a gyerekeknél, akiket nem oltanak be, sokkal nagyobb valószínűséggel mutatnak ki autizmust.

oltás,gyerekek,védőoltás,vakcina,betegség,autizmus,fertőző betegség
Forrás: Library of Congress
A gyerekeknek be kell adatni az összes kötelező védőoltást, és a nem kötelezők is erősen ajánlottak, ennek részleteiről a gyerekorvossal érdemes egyeztetni.

Nem okoznak autizmust az oltások

Az elemzés 657 000 dán gyerek adatait felhasználva történt, és az MMR oltás és az autizmus kapcsolatát vizsgálja. Az eredmények szerint azok a gyerekek nagyobb eséllyel lesznek autisták, akiknek a testvére is ebben a zavarban szenved. Az oltóanyag és az autizmus között nem mutatott ki semmilyen összefüggést a vizsgálat. Ez a tanulmány újra cáfolja azt, amit tudományos körökben eddig is elutasítottak, vagyis, hogy az autizmus és a védőoltások között van összefüggés.

Néhány eléggé nyomós érv az oltások mellett:

  • Sokkal nagyobb a lehetősége annak, hogy egy fertőző betegséget kapunk el, mint annak, hogy bármi bajunk lesz az oltástól, vagy szövődményétől. Arról nem is beszélve, hogy ezek a fertőzések gyakran halálosak, szóval, nincs is min gondolkodni igazából…
  • Azok ellen a fertőzések ellen is be kell adatni a védőoltást, amelyek most éppen nincsenek jelen nálunk. Nos, ez éppen az átoltottságnak köszönhető, ami Magyarországra jellemző, de a környező vagy távoli országokra nem annyira. Mivel rengeteget utazunk, ezért igenis kellenek a védőoltások ezekre a betegségekre is.
  • Az influenza elleni védőoltás azért fontos, mert a ez a betegség egyre durvább az évek folyamán, a legelterjedtebb törzsek ellen védenek a vakcinák. Ez nem jelent garanciát arra, hogy nem kapod el a betegséget, de a lefolyása jóval elviselhetőbb lesz. Azoknak, akik valamiért rossz bőben vannak, vagy legyöngült az immunrendszerük még inkább ajánlatos az influenza elleni védőoltás.
  • Igen, a védőoltásokban van tartósítószer, ezt tiomerzálnak hívják, és teljesen biztonságos. Soha, semmi nem mutatott arra, hogy bármilyen betegségért vagy szövődményért felelős lehetne.

Sokszor, sok helyen leírták már azt, hogy a kötelező védőoltások nem véletlenül vannak, az oltóanyag nem betegít meg, és csak felelőtlen szülő nem oltatja be a gyerekét. Sokszor olvastunk olyan kisgyerekről, aki azért halt meg, mert a szülei oltásellenesek voltak...

Minden esetben, ha bármilyen kérdésed van, fordulj nyugodtan a gyerekorvoshoz, részletes felvilágosítást ad majd arról, miért fontosak az oltásk. És nem csak a kötelőzők!