Hogyan kell igazán tisztára elmosni bármilyen piszkos fazekat?

edények,lábas,serpenyő,mosogatás,tipp,praktika,szódabikarbóna Forrás: unsplash/Le Creuset Cooking in Color
Rozsdamentes acél, teflon, vas, alumínium, üveg. Csak néhány anyag, amiből az edényeink készülnek. Mosogatószer, ez pedig egyetlen vegyszer, amivel pucoljuk őket, és milyen rosszul tesszük!

Megvan a rutinunk a takarításban: álmunkból felébresztve is tudjuk, hogy milyen felületre milyen szert érdemes használnunk. Ugyanez azonban nem mondható el az edényeinkről, amelyeket pontosan ugyanúgy, mosogatószerrel mosunk el, mint bármilyen csetreszt, miközben merőben más-más anyagból készülnek. A helyzet pedig jóval bonyolultabb és trükkösebb annál, hogy pusztán egy egyszerű mosogatástól makulátlanok legyen. Arról nem is beszélve, hogy így egyes lábasok idő előtt tönkre is mehetnek!

A lábasok és serpenyők magas hőmérsékleten dolgoznak a bennük lévő ételekkel, foltokat és elszíneződéseket okozva az edényeken, amelyek persze könnyedén eltávolíthatók: a megfelelő szerekkel és technikával. Te tudod, mit, mire, és hogyan érdemes használnod?

edény,serpenyő,mosogatás,tisztítás,tippek
Forrás: babble.com
Hogyan kell igazán tisztára elmosni bármilyen piszkos fazekat?

Útmutató az edények megfelelő tisztításához

Rozsdamentes acél edények

Általános tisztítás: 1 tk. forróvízhez, adj 2 ek. szódabikarbónát és ezzel súrold át az edényt, majd öblítsd le.

Foltok ellen: áztasd 2 liter forró vízben és ¼ csészényi szódabikarbónában.

Makacs foltok ellen: egy rész szódabikarbónához adj egy rész hidrogén-peroxidot, majd dörzsölt át vele a foltot. Hagyd rajta 20 percen keresztül, végül öblítsd le.

Megjegyzés: a szódabikarbóna szemcsés anyag, így rozsdamentes edények és serpenyők tisztítására alkalmas, de készülékekre nem!

Alumínium

Foltok ellen: egy rész vizet keverj össze egy rész borkősavval, polírozd át a felületet a pasztával, majd öblítsd le meleg vízzel.

Makacs foltok ellen: adj ¼ csészényi ecetet és 1 ek. borkősavat egy liter vízhez, forrald fel az edényben, amit ki szeretnél tisztítani és/vagy merítsd bele azt. Áztasd egy órán keresztül, dörzsöld át egy szivaccsal, majd mosd el a szokásos módon.

Üveg

Makacs foltok ellen: tedd az edényt a mosogatóba és öntsd fel annyi forró vízzel, ami ellepi. Keverj hozzá 1/4 csészényi szódabikarbónát és áztasd benne egy darabig. A súroláshoz használj nem túl durva dörzsis szivacsot, majd mosd el meleg, szappanos vízzel.

Réz

Fényesítés/makacs foltok eltávolítása: Önts ecetet egy serpenyőbe, tegyél bele sót, majd önts bele óvatosan még ecetet és súrold át az edényt egy nem túl durva szivaccsal, végül öblítsd ki és szárítsd meg.

Öntöttvas

Általános tisztítás: Rengeteg öntöttvas serpenyőhöz jár használati útmutató de, ha a tiedhez nem, a következők szerint érdemes eljárnod: meleg mosószeres vízzel mosd ki, szárítsd meg, majd dörzsöld át egy olajos ronggyal és 1 órán keresztül hagyd 175 fokos sütőben.

Folttisztítás: Dörzsöld át olaj és só keverékével az edényt, majd öblítsd le és szárítsd meg.

Makacs foltok ellen: Tegyél 1 tk. forró vizet és 2 ek. sót az edénybe és dörzsöld át egy mosogatóronggyal.

A legmakacsabb szennyeződések ellen: egy kefével dörzsöld át a felületet, öblítsd ki, majd szárítsd meg. Ha megszáradt töröld át olajjal és mehet újra vissza a sütőbe.

Zománc

Folttisztítás: Keverj össze 1/4 csészényi szódabikarbónát 2 ek. meleg vízzel, és egy puha sörtéjű kefével dörzsöld át a felületet.

Makacs foltok ellen: töltsd fel az edényt nagyon forró vízzel, majd önts bele 1/4 csészényi szódabikarbónát. Áztasd 1 órán át, majd öblítsd le és mosd ki a szokásos módon.

Eloxált alumínium vagy teflon

Ezeknek a felületeknek a tisztításához nem szabad semmilyen “csiszolóanyagot” használni ezért ahhoz, hogy megszabadulj a rajtuk lévő szennyeződésektől, nagyon erős súrolószerre van szükség: bármilyen mosogatószer, ami habzik, beválik majd!

Foltok ellen: Önts mosogatószert és forró vizet az edénybe vagy a serpenyőbe és súrold át egy puha sörtéjű kefével vagy -szivaccsal, majd öblítsd le.