A 7 kedvenc helyem Velencében

A 7 kedvenc helyem Velencében
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Igen, az olaszországi Veneziáról beszélek most.

Pár éve lehetőségem volt két hónapot a Lagúnák (valóban mesebeli díszletekkel tarkított) Városában tölteni. Úgy dolgoztam, úgy közlekedtem a sikátorokban, a vaporetto járatain, mint egy igazi velencei lakos. Helyi barátaimnak hála, a turisták elsőszámú célpontjait messze elkerülve, számos kevésbé ismert, regénybe illő helyet fedezhettem fel.

Ha épp Velencébe készültök, a következő 7 helyen biztos átérzitek majd ennek a városnak a kortalan és mágnesként vonzó báját!

1. Santa Lucia vasútállomás

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

Ha lehetőségünk adódik, feltétlenül próbáljunk Velencébe vonattal érkezni! S hogy mire számítsunk? Igazi in medias res-kezdésre! Ahogy kilépünk az állomás Velencére ásító kijáratán, egyből megcsapja az embert a lagúnából áradó jellegzetes velencei vízillat, a vízitaxisok, helyi ingázók, templomharangok összemosódó hangorgiája garantáltan, s ezek összessége egyből bedobnak majd a velencei hangulat hömpölygő árjába.

2. Palazzo Fortuny

Ez a gótikus stílusban épült palota (olaszul palazzo) a Campo San Beneto-n található. A különleges életutat bejáró, polihisztor Mariano Fortuny alakíttatta át alkotói műhelyévé, amely helyet adott fotográfusi, díszlet- és textiltervezési, valamint festészeti munkálatainak. Velencét tényleg áthatja az időtlenség valószerűtlen atmoszférája, de itt, ezen a különös helyen éreztem leginkább azt, hogy az időutazás nem is olyan utópisztikus elképzelés...

3. Peggy Guggenheim Gyűjtemény

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

A 18. századi Palazzo Venier dei Leoni a különc műgyűjtő, Peggy Guggenheim családjának egykori palotája, ma egy egyedülálló amerikai és olasz modern művészeti kollekciónak ad otthont. Az amerikai kézben levő épület a Canale Grande mentén helyezkedik el, hófehér falai messze jelzik a vízibuszokon (vaporettókon) utazóknak, hogy ide tényleg érdemes ellátogatni! Apró kis teraszán gyönyörködhetünk a kanális nyüzsgő mindennapjaiban és festői forgalmában!

3. San Michele-sziget/Isola San Michele

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

A velenceiek temetőszigetének kőlépcsőjére mindig remegő lábakkal léptem rá. Nyugalma, és a béke, amit áraszt leírhatatlan. A sírok olyan ismert embereknek adnak végső nyughelyet, mint például Igor Sztravinszkij vagy Ezra Pound. A Fondamente Nove állomásról a 42-es és 52-es vaporettókkal közelíthetjük meg!

Olvasd el ezt is!

4. Dorsoduro

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

Egyértelműen a legelegánsabb kerülete a városnak, ide napfürdőzni, fagylatozni jöjjünk és akkor, ha már soknak érezzük a lagúnákból áradó jellegzetes szagokat, a szűk utakat és a zsúfolt sikátorokat. Anaplemente mágikus fénybe öltözteti, de vigyázzunk, ha este a stégek valamelyikén himbálódzunk, könnyen nem kívánt társaságunk is akadhat, s hogy kik ők? A velencei pimasz kis patkányok!

5. Giudecca szigete/Isola Giudecca

A Dorsoduroval pont szemben, mintegy 400 méternyire és egy (hullámzó) vaporetto-útnyira nyújtózkodik Giudecca szigete, melynek jelentése "nyújtott halszálka". A szigeten elhagyott és használatban levő ipari épületek, a gigantikus Hilton szálló, valamint egyszerűbb és nem túl régen épült lakóblokkok találhatóak. Ha barátokkal érkezünk, mindenképp aOstello di Venezia-ban szálljunk meg! Bár ez egy ifjúsági szálló, úgyis csak pihenni térünk vissza és az emeletes ágyon, garantáltan a tenger morajlása fog elringatni!

6. San Polo negyed

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

A város legkisebb kerületében található Velence legnagyobb campo-ja, a Campo San Polo. (A campo amúgy nagyjából egy fás-pados terecskét jelent). Itt lehet a legolcsóbb pizzát enni és a legfinomabb spriz-et inni! Márpedig, ha Velencében vagyunk, kihagyhatatlan program a velenceiek kedvenc italának megkóstolása! Leegyszerűsítve: a narancssárga megtanít olaszul, a pirostól garantáltan táncra perdülünk!


7. A Magyar Pavilon épülete a Giardiniben

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

A csupa mesélő köveket és pazar történelemi pillanatokat őrző város köztereire nem igazán illik az árnyas-lugas jelző. Mégis van a forgalmas és látványosságokban bővelkedő piazzáktól távolabb egy 60 000 négyzetméteren elterülő romantikus közpark, a Giardini, melyben elszórtan találhatóak a Képzőművészeti Biennálé különböző nemzetekhez tartozó pavilonjai. A Lagúnák Városában 1895 óta kétévente májustól novemberig látogatható, a nemzetközi művészeti élet egyik legjobban várt rendezvénye. A fix helyek mellett a város különböző pontjain, elszórtan is beleütközhetünk (ha nem a tudatosság vezérel) a biennálé kiállításaiba, például rég nem működő templomi terekben, eldugott kis udvarokon vagy nagykövetségek auláiban. A Biennálé 30 épülete között a magyar pavilon, mint egy apró ékkő bújik meg. Idén Cseke Szilárd képzőművész és German Kinga kurátor közös projektje, a Fenntartható Identitás című térinstalláció látható a 1909-ben, szecessziós stílusban tervezett, Zsolnay-kerámiás homlokzatú épületben.

Minden nap elmész mellettük – 5 budapesti ház, amelynek különleges történelme van

Budapest belvárosa tele van patinás épületekkel; egyik egyedibb és furmányosabb, mint a másik. Most bemutatunk ötöt, amelyek mellett jó eséllyel mindannyian elhaladtunk már, sőt talán a kirakatukat is nézegettük..

12 karikatúra a felnőttkorról, amellyel mindannyian azonosulni tudunk

Szeretjük az ilyen sokértelmű, duplafenekű, jelentőségteljes rajzokat...

Amikor beszólnak a gyerekedre a boltban – a legkiakasztóbb történetek olvasóinktól

Egy korábbi cikkünkre, amely arról értekezett, hogyan szóltak be egy anyukának a hipermarketben, számos felháborodott olvasói reakció érkezett.

7 tipp, hogyan szúrd ki a hamisítvány sminkterméket!

Ezen jellegzetességekre való odafigyeléssel elkerülhető, hogy hamisított terméket vásárolj!

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft