Mindig is szerettél volna egy saját középkori kastélyt? Most ingyen kaphatsz egyet Olaszországban

Borítókép: Mindig is szerettél volna egy saját középkori kastélyt? Most ingyen kaphatsz egyet Olaszországban
Na de miért akar ennyire megszabadulni az olasz állam a kastélyaitól (valamint kolostoraitól, régi iskoláitól és így tovább)? Most kiderül.

Több mint 100 történelmi műemléket – kastélyokat, házakat, őrtornyokat – ajánl fel az olasz állam bárkinek, hogy felpörgesse a "slow tourism" mozgalmat, vagyis a turizmus ráérős, kevésbé "turistás", zsúfolt formáját.

Egészen pontosan 100 épület átadó "csizmaszerte", az ország legkülönbözőbb pontjain.

Ugyanakkor aki elfogadja az ajánlatot, annak köteleznie kell magát, hogy felújítja a tulajdonába kerülő épületet, és azokból vendéglátóhelyet – szállodát, éttermet, gyógyfürdőt – varázsol. A vállalkozóknak részletes tervet kell bemutatniuk a projekt felett bábáskodó olasz állami ingatlankezelő ügynökségnek.

Kastély Lombardiában

Az olasz Kulturális Örökség Minisztériuma egy átfogó turisztikai stratégia részeként jelentette be a projektet, amelynek az a célja, hogy a legnépszerűbb turistacélpontok némileg tehermentesedjenek. Ebben különösen olyan városok érdekeltek, mint Velence, amely már korábban is komoly lépéseket tett a turisták számának mérséklése érdekében például azzal, hogy az önkormányzat korlátozta a szálláshelyek számát.

A cél az, hogy azokat a magán- és középületeket, amelyek már nincsenek használatban, birtokba vegyék a zarándokok, kirándulók, turisták és kerékpárosok
mondta az állami ingatlanügynökség egyik embere a The Local nevű angol nyelvű olasz újságnak.
Vasúti ház a dél-olasz Basilicata régióban

A sikeres pályázók kilenc évre kapják meg a használati jogot, és ezt aztán újabb kilenc évre hosszabbíthatják meg. Egyes esetekben 50 évre szóló lízingjog is jár a patinás ingatlanok mellé.

Ha működőképesnek bizonyul a program, jövőre újabb 200 kastély – valamint más lakóház, korábbi kolostor és egyéb épület – kerül fel az ingyenesen birtokba vehető középkori vagy újabb ingatlanok listájára.

Részletek olasz nyelven ide kattintva; és itt nézhettek meg egy videót az ingyen használatba adásra kínált ingatlanokról:

A csizma sarka – gyönyörű felfedezendő helyek a dél-olaszországi Pugliában! Cikk a júniusi Éva magazinban, amely már kapható. evamagazin.hu/junius