8 jótanács éjszakai utazáshoz

Borítókép: 8 jótanács éjszakai utazáshoz Forrás: europress
Egyáltalán nem baj, ha jó alaposan felkészülünk, mielőtt éjszaka indulnánk útnak...

Hosszabb autós utazást tervezve arra szánhatjuk el magunkat, hogy inkább az esti, éjszakai forgalomban próbáljuk meg a letudni az előttünk álló kilométerek nagy részét. Ez sok szempontból nagyon hasznos ötletnek bizonyul, hiszen többek között elkerülhetjük az óriási torlódásokat, és nem kell hosszú órákat aszalódnunk a napsugarakat szivacsként magába vonzó, forró kocsiban sem. Azonban jó, ha néhány dologgal előre felkészülünk egy ilyen esti utazásra, hogy ne érjenek minket nem kívánt meglepetések, és hogy biztonságban elérjük az úticélunkat. Ezeket tanácsoljuk, ha este indulnál útnak:

Forrás: europress

1) Aludj, pihenj előtte!

Legalább 1-2 órát pihenj rá az indulásra, hogy ne a sztrádán érjen el az álmosság, és hogy nagyobb távokat tudj levezetni egy huzamban!

2) Készülj fel az éjszakára!

Ha családdal utazol, akkor nagy valószínűség szerint többen is aludni fognak, amíg te a kilométereket hajszolod. Készíts be az autóba meleg takarót, kényelmes váltóruhát, elegendő vizet és ennivalót! Az éjszakai utazás mindig felborítja a megszokott menetrendünket, így akkor is fáradtak lehetünk, ha azt megelőzően pihentünk. Jól esik bebugyolálni magunkat egy puha takaróba, és élelemhez jutni ha megkordul a gyomrunk. Víz és takaró amúgy is mindig jó, ha van a kocsiban, mert egy egyszerű hétköznap sem tudhatod, milyen körülmények között kell állnod a dugóban, esetleg félreállnod az időjárás, vagy műszaki hiba miatt.

3) Állj meg!

Bizonyos időközönként állj meg pihenni, átmozgatni a végtagjaidat, inni egy meleg italt, és meglátogatni a mellékhelyiséget! A megállóknál át is adhatod valakinek a kormányt, hogy te is tudj kicsit szundítani, de ha erre nincs lehetőség, és fáradtnak érzed magad, inkább aludj 1-2 órát egy autós pihenőben, vagy benzinkúton, mint hogy tovább vezess!

4) Tájékozódj az időjárásról!

És persze annak tükrében mérlegelj a biztonságos indulásról, pihenőkről, stb. Ha nem vezetsz magabiztosan ködben, akkor inkább vesd el az esti út lehetőségét, mert bizony éjjel a legtöbb településre leszáll az átláthatatlan függöny. Ha viharba keverednél, inkább állj félre az úton, ha úgy érzed, nem tudod kellően uralni a gépjárművet, mert már egy-egy nagyobb széllökés is súlyos balesetet okozhat!

5) Tervezz átgondoltan!

Tervezz az üzemanyaggal, a megállókkal, és a legoptimálisabb útvonallal! Ha lehet, szerezd be online az autópálya matricákat, nézd meg az interneten, hol tudsz majd tankolni, hol lesznek pihenésre alkalmas helyek, és milyen útvonalokon lehet elérni a célodat. Ez utóbbira nem baj ha keresel 2-3 alternatívát, ha esetleg nagy torlódás, baleset, vagy egy rosszul megválasztott kihajtó megváltoztatná az eredeti tervet.

Forrás: europress

6) Figyelj a vadakra!

A legtöbb vadonélő állat éjszaka a legaktívabb, így sokszor találkozhatsz rókával, őzzel, nyúllal, szarvassal az utad során. Az autópályákon ugyan ritkább az esélye a „randinak”, de számolj azzal, hogy az állatok viselkedését nem tudod megjósolni! Nehezen belátható útszakaszon inkább használd a reflektort, hogy felcsillanjon a veszélyt jelentő szempár, minthogy ne vedd észre a kiugró állatot!

7) Készülj zenével!

Állíts össze egy lejátszási listát, amibe kellemes utazó zenéket válogatsz össze! Lehetőleg kerüld a relaxációs, álmosító dallamokat, hogy még véletlenül se szenderülj el a kormánynál! Jó megoldás lehet egy hangoskönyv is, ha inkább azt szereted, hogy valaki beszél hozzád az utazás alatt, -nem utolsó sorban így még szórakoztatóbb is lehet a túra.

8) Élénkítsd magad egy itallal!

Nem vagyunk hívei az energiaitaloknak, így inkább azt javasoljuk, hogy ha mindenképp szükségét érzed egy kis folyékony ébresztőnek, inkább a kávét, vagy az erős teát válaszd útitársadul! A fekete teák, vagy az élénkítő mate tea nagyszerű alternatíva lehet a felfrissülésre!

Nektek milyen bevált módszereitek vannak az éjszakai utazáshoz? Szerettek este nekiindulni az országútnak? Mondjátok el a tapasztalataitokat kommentben!