8 fontos dolog, amit az utazásaimból tanultam

Borítókép: 8 fontos dolog, amit az utazásaimból tanultam Forrás: europress
Még sok mást is tanulunk egy utazás alatt, de ezek azok, amelyekre talán mindegyik utunk alkalmával szükségünk lehet!

Azt hiszem általánosságban kijelenthetem, hogy minden utazáson élményt szerzünk. Igen, még az üzleti utazásokon is, bármilyen nyűgös is néha számunkra. Az élmények persze nem mindig csak pozitívak, vannak köztük olyanok is, amelyeket talán még mélyebbre elraktározunk, mert tanultunk valamit belőlük. Egy-egy furcsa szituációba keveredés, eltévedés, vagy akár repülőgép lekésés is rengeteget formálhat rajtunk hosszútávon, mert ami rossz történik velünk, azt általában nem akarjuk újra átélni, megismételni, így jó lecke lesz számunkra.

Gyerekkorom óta elég sokat utazom, így mai harmincas fejjel pedig azt kell mondanom, talán ez is sokat számított a nevelkedésemben, felcseperedésemben. Mert az utazás által megismered az újat; felfedezed, hogy milyen máshol és máshogyan élni; megtanulsz újabb és újabb szabályokat; és még a problémamegoldó készséged is fejlődik. Persze még jó sok más dolog van, amit ide lehetne sorolni, hiszen ahány utazás, olyan színes a „tanulási paletta”.

Én most azokat a tanulásaimat írtam le ide, amelyeket vagy egy utazás alkalmával tanultam meg, vagy az utazás erősített meg bennem. Ha utazol, mindenkor jól fognak jönni ezek a képességek, tudások, ismeretek, gyakorlatok, mert jó, ha fejben is próbálsz felkészülten elindulni!

Forrás: europress

1. Tartalékolj!

Soha ne költsd el teljesen az utazásra szánt összeget! Ha valutát váltasz, jó ha egy számodra biztonságosnak gondolt összeget rögtön elkülönítesz az utazótáskádban! Ehhez az összeghez csak akkor nyúlj, ha megszorulsz, esetleg ellopták a tárcádat, amúgy pedig nyugodtan hozd magaddal haza, jó lesz a következő útra! Lehetőleg legyen a bankkártyádon, hitelkártyádon is pénz, mert a reptéren, vonaton, egyéb helyeken váratlan költségek is felmerülhetnek.

2. Tudd igazolni magad!

Ha elutazol, érdemes nem csak a személyi igazolványodat, - ha EU-n belülre mész akkor is, - hanem az útleveledet,- esetleg jogosítványodat,- is magaddal vinned! Ha nincs útleveled, inkább költs rá egy egyszeri összeget, de érezd magad biztonságban, hogy bárhol bármikor igazolni tudd magad. (Én ezt a két okmányt is külön tartom: az egyiket a táskámban, a másikat a szállásomon a széfben, vagy más biztonságos helyen, mióta Rómában elvesztettem a táskámat.) Senkinek nincs szüksége órákig, napokig a követségen szobrozni, hogy hazajuthasson!

Forrás: europress

3. Jó tudnod, hova fordulhatsz!

Szuper, ha az adott helyen vannak ismerőseid, barátaid, vagy családtagjaid, így nagyobb biztonságban tudhatod magad, - ha esetleg nem indulna a géped, van hova visszamenni egy éjszakára. Az ismerősök mindenhol segítségedre vannak, de ha nincs ilyen, akkor jó ha tisztában vagy vele, hol képviselik az érdekeidet! Én minden utazás előtt megguglizom a helyi magyar követség, vagy konzulátus elérhetőségét és egy cetlire kinyomtatva a pénztárcámba teszem. Azért nem a telefonomba, mert az elromolhat, ellophatják, stb.

4. Nem pánikolunk!

Ha bármi rossz történik, - például megsérülsz, kirabolnak, eltévedsz, - ne ess pánikba akkor sem, ha egyedül utazol! Ha van veled valaki, ha nincs, keress egy rendőrt, aki minden bizonnyal a legtöbb probléma megoldására mutat majd alternatívát. Útbaigazít, kihívja a mentőt, vagy elvisz a konzulátusra! Nyugi! Meg vagy, élsz és ez a lényeg; mindig lesz valahogy!

5. Jó ha beszélsz nyelveket!

És mondjuk az sem árt, ha valamennyire a helyi nyelvet is. Amikor a leggyakrabban használt nyelvek nem segítenek, akkor jó szolgálatot tesz egy zsebszótár, vagy egy telefonos google translate applikáció, hogy meg tudd értetni magad!

Forrás: europress

6. Légy kedves, segítőkész és alkalmazkodj!

Ha nem ajtóstul rontasz a házba, minden bizonnyal könnyebben el tudsz majd minden ügyes-bajos dolgot intézni. Akármilyen fáradt, vagy ideges vagy, mindig légy kedves az ügyedet intézőkkel, úgy hamarabb célba érsz! Segíts más utazóknak, akik eltévedtek, vagy bajba jutottak, mert te is örülsz majd annak, ha van valaki aki rádemeli a tekintetét, ha gondod akad! Mindig alkalmazkodj a helyi szokásokhoz, kultúrához, tartsd tiszteletben az emberek vallását, öltözz megfelelően, a viselkedéseddel ne kelts feltűnést! Így jó eséllyel kerülöd el a szükségtelen konfliktusokat!

7. Legyél pontos!

Mindenhova érj oda időben, lehetőleg kicsivel a megbeszélt idő előtt! Ellenőrizd alaposan a vonat, repülő, hajó indulási idejét, és érkezz úgy, hogy bőven legyen időd a beszállásra, még ha valami fennakadás is adódna! Hidd el, nem kellemes egy váróban éjszakázni, vagy a rád váró utastársak szemébe nézni!

8. Ügyelj az egészségedre!

Minden utazásra vigyél magaddal egy kisebb „egészségi csomagot”, amit elővehetsz, ha netalán lebetegednél az út alatt. Akadnak helyek, ahol bizonytalan gyógyszerhez jutni, megint máshol pedig nem lehet VÉNY nélkül vásárolni. Tudd, hogy mire vagy érzékeny, így olyan orvosságot pakolj, amire már többször szükséged volt: így például lázcsillapító, szopogatós tabletta, rovarcsípés elleni krém, vagy savlekötő. Az sem baj, ha egy digitális lázmérőt is csomagolsz, bár a szállodákban azt többnyire biztosítanak. Ne hagyd otthon az állandóan szedett gyógyszereidet, és az esetlegesen szükséges orvosi igazolásaidat sem!

Ezeket az alapvetőbb tudnivalókat, amiket az ember a korábbi utazásaiból tanul, vagy azok által tapasztal, érdemes mindig szem előtt tartani egy következő alkalmával is! Ha valamivel kiegészítenéd, kérlek írd meg kommentben, hogy ezzel is segíts az utazásra készülődőknek!