Oké, hogy a lányok felvehetnek kockás inget – na és a fiúk rózsaszínt? Hat édesanyát kérdeztünk arról, hogy mennyire dívik náluk az uniszex öltözködés

Borítókép: Oké, hogy a lányok felvehetnek kockás inget – na és a fiúk rózsaszínt? Hat édesanyát kérdeztünk arról, hogy mennyire dívik náluk az uniszex öltözködés Forrás: Getty Images
Van olyan kislány, aki nem szereti a csillogós rózsaszínt, meg olyan kisfiú is, aki a sötétkéken meg a sötétzöldön kívül mást is el tud képzelni. (Vagy a szüleik.) De hol a határ? Meddig számít egy kölyökoutfit „fiúsnak” és honnan „lányosnak”? Megkérdeztünk hat édesanyát, hogy náluk mi a szokás, és egyben ajánlunk is néhány tényleg (!) uniszex ruhadarabot kiskorú fashionistáknak.

Nemrég egy nemzetközi divatház előrukkolt egy “genderless" gyerekkollekcióval, ami üdítő változatosságot jelenthet olyan szülők számára, akiknek elegük van a túlságosan „lányos” vagy „fiús” gyerekruhákból. És egyáltalán, miért van ilyen élesen elválasztva a „lányka” (brrr) és a „fiú” részleg majdnem az összes ruhaáruházban? Nem lehetnénk mi, felnőttek kicsit lazábbak a ruhaválasztásnál, és bátoríthatnánk erre a gyerekeinket is? Szóval a magunk részéről örülünk ennek a kollekciónak.

Gendersemleges? Régen is volt ilyen, csak uniszexnek hívták... vagy nem?

– jegyezte meg itt a szerkesztőségben kolléganőnk, Kalmár Virág. Akárhogy is hívjuk és akármilyen régi keletű a nemekhez nem annyira köthető öltözködés, a gendersemleges vagy uniszex öltözködés a legjobb esetben is egyirányúnak látszik. Mármint a kislányok közül elég sokan vannak oda a fiús öltözködésért, de fordítva ez szinte egyáltalán nem igaz, vagy ha mégis, az nagyon gyanús színben tünteti fel a tüllszoknyák vagy akár a rózsaszín, esetleg a virágminták iránt érdeklődő kisfiút. Vagyis az uniszex megjelenés leginkább olyan ruhákat jelent, amelyek a lányok számára kellőképpen fiúsak, de a fiús szuperhősökből vagy mintázatokból nem szokás annyira engedni.

Ennek kapcsán úgy gondoltuk, körbekérdezünk a szerkesztőségben –, hogy náluk mennyire dívik az uniszex öltözködés. Meglehetősen sokféle választ kaptunk. Abban majdnem mindenki egyetértett, hogy a fiúk nem erőltetik a rózsaszínt. Más élénk színekben azonban megosztóbb volt a gyerekek álláspontja.

Forrás: Getty Images
Kisfiú havat eszik

A piros fiús szín?

A középső fiam szereti a narancssárgát vagy a pirosat, a legnagyobb viszont csak nagyon sötéteket hord: sötétkéket, sötétzöldet, feketét, méghozzá egyszínűeket. Sem felirat, sem minta nem lehet rajtuk

– mondja Lovászi Ildikó, az Éva szerkesztője, aki három kiskamasz fiút nevel. Kun Barbara, a joy.hu online szerkesztője is simán ráad a kétéves fiára piros vagy sárga cuccokat. A gyerek piros overálja ráadásul korábban egy lányé volt, de Barbi úgy van vele, hogy a piros uniszex szín, amiért egyébként már kapott hideget-meleget.

Hogy a piros szín lányos-e vagy fiús, esetleg mindkettő, abban eléggé eltérnek a vélemények, például Dudics Emese, az Éva szerkesztője elmesélte, hogy jó néhányszor nézték két és fél éves kislányát fiúnak, mert rövid haja van és nincs kifúrva a füle. Egyik ilyen alkalommal, amikor Emese kiigazította a „vigyázz, fel ne lökd a kisfiút” megjegyzést, a játszótéri anyuka szabadkozni kezdett, hogy

jaj, bocsánat, megzavart a piros.

Persze ez nem reprezentatív minta, de azért jelzi, hogy az ilyen élénk színek legalábbis megosztják a népet ezen a téren.

Kalmár Virág online szerkesztő viszont azt mondja, hogy 12 éves fia kész trendszetter: rózsaszín inget, még csillogósat is felvesz, és az összes ismerősük közül ő hordott először ultra slim nadrágot. Nem azért, mert szeret lányosan öltözni, hanem egyszerűen érdekli a divat. „Boldog, hogy végre az XS-es felnőtt méretek is jók rá” – meséli Virág.

Lányosnak lenni ciki

„A fiam már alsóban sem volt hajlandó téglavöröset vagy narancsszínűt felvenni, pedig korábban a piros volt a kedvence. – csóválja a fejét Majsa Krisztina, az Éva magazin szerkesztője. – Merthogy az túl lányos. Olyan felső se jöhetett szóba, amelyen egy ló volt látható.”

Még a füzetek mintázatát is egyeztetnem kell vele: a tigris, cápa, denevér jöhet, de a cica vagy bármilyen más ‘cukiság’ (például állatkölyök) ki van zárva. Pedig egyébként nagy macskabarát.

Krisztina szomorúan veszi tudomásul a fia preferenciáit, mivel szerinte sokkal többféle szín és mintázat jól állna neki. Egyszer azért kínos helyzetbe került, amikor úgy alakult, hogy sürgősen átmeneti kabátot kellett vennie a fiának. Amikor hazaért az egyébként fekete kabáttal, akkor látta, hogy a ruhacímkén a „lányka kabát” felirat szerepel. Levágta a cetlit, és nem szólt róla egy szót sem a gyereknek, mert tudta, hogy akkor soha nem venné fel.

Forrás: mango.hu

A hosszú haj csajos?

Pócsik Anitának, az Éva főszerkesztőjének mindkét fia hosszú hajat visel. Ez teljesen természetes náluk, annak ellenére, hogy a kisebbiket folyton lánynak nézik. Anita szerint részben azért, mert meglehetősen lágyak az arcvonásai. „Ugyanakkor nagyon macsó a gyerek – meséli Anita. – Mindig felháborodva utasítja vissza, ha lejajdeszépkislányozzák.” Rózsaszínt egyik fiú sem hord, de változatos színeket és mintákat igen.

A lányok feketét, rózsaszínt vagy kéket is felvehetnek

A fekete szín dominanciája Anita tinédzser lányára jellemző, aki inkább fiúsan öltözik („még nyáron is inkább sortot vesz föl, mint szoknyát”), de mivel szuperhosszú haja van, ezért senki sem látja fiúsnak.

Kalmár Virág öt és fél éves lánya viszont imádja a rózsaszínt, a lilát, a flittereket. Ő fel nem venne nadrágot. Azért uniszex darabokat is szívesen hord, például a bátyjától örökölt cuccokat kifejezetten szereti viselni.

„Szeretek rózsaszínt adni rá, de kéket is, olyan jól áll a lányom kék szeméhez” – mondja viszont Dudics Emese, aki tisztában van vele, hogy nagyot „kockáztat” ezzel, mivel kisgyerekeknél még gyakran fiúsnak számít a kék szín.

Most pedig következzen néhány tényleg uniszex (vagy gendersemleges) ruhadarab kiskorúaknak: