Az első és mostanáig egyetlen újévi fogadalom, amit egy éven át be tudtam tartani

újévi fogadalom,nő Forrás: Getty Images
Mit gondoltok, idén mit fogadjak meg? Segítsetek választani a következő 5 újévi fogadalom közül...

Mindannyian tudjuk, milyen hatékonyak az újévi fogadalmak. Kiváltképp a „lefogyok 5 kilót”, „leszokom a cigiről”, „kedvesebb leszek az emberekkel” típusú elhatározások. Ezek annyira általános jellegűek, olyan mértékben nélkülözik a tervezést, a megvalósításhoz vezető út részleteit, hogy gyakorlatilag beléjük van kódolva a kudarc. Azért is valószínű, hogy január végére már el is felejtjük az újévi fogadalmainkat, mert túl nagy változtatást szeretnénk az életünkbe bevezetni, és mindezt abból az apropóból, hogy az óránkon átfordul a számláló. Szóval ha már újév, új kezdetek, új szokások, akkor miért ne fogadnánk meg apró dolgokat, amiket be is tudunk tartani? Mármint ha tényleg ez a cél. :)

A magam részéről be kell vallanom: tavaly fordult elő velem először, hogy olyan újévi fogadalmat tettem, amit nem csak néhány hétig, hanem egész évben be tudtam tartani. Ez volt az: valahányszor meghozok egy döntést, elé teszem a következő mondatkezdetet: „szeretem magam, tehát...”. Ha úgy tetszik, ez volt a mantrám az elmúlt évben, és csodálatosan bevált. Sokkal kiegyensúlyozottabb lettem, kevesebbszer vállaltam túl magam, ha mégis előfordult, képes voltam nemet mondani az újabb kihívásokra és leszoktam arról, hogy magamat hibáztassam, ha valami nem úgy alakult, ahogyan terveztem. És azt is megtanultam mindebből, hogy az ideális újévi fogadalomnak mik az ismérvei:

1. pontos és konkrétan van megfogalmazva

2. olyan könnyű betartani, hogy seperc alatt az életem részévé válhat

3. motivált vagyok benne és van kedvem hozzá

A következőkben csupa ehhez hasonló újévi fogadalmat gyűjtöttem össze. Mit gondoltok, melyiket válasszam? (Valószínűleg csak egyet vagy kettőt fogok választani, ami persze nem jelenti azt, hogy a többit hanyagolom – egyszerűen csak óvatosságból igyekszem kerülni, hogy túl sok vállalást tegyek.) És ti mit fogadtok meg idén?