Az ok, amiért a tojássárgája néha sötétebb színű, máskor pedig világossárga

Borítókép: Az ok, amiért a tojássárgája néha sötétebb színű, máskor pedig világossárga Forrás: Getty Images
Észrevetted már, hogy a tojássárgája néha világos sárga, máskor pedig sötétebb narancsos színe van? Nem azon múlik, hogy a tojások ugyanarról a helyről érkeztek-e; hanem valami egészen mástól függ!

Megfigyelted már, hogy amikor felütöd a tojást, a sárgája sosem ugyanolyan színű? Van, hogy sötétebb narancs, máskor pedig inkább már citromsárga árnyalatot vesz fel, néha még akkor is, ha ugyanabból a dobozból veszed ki őket. Valószínűleg eddig te is azt hitted, hogy szimplán attól függ, hol keltetik a csirkéket, és hogy pontosan milyen fajta tyúkról van szó. Ez viszont a tojás héjának a színére van hatással; az, hogy a sárgája milyen árnyalatú lesz, egészen mástól függ!

Pontosabban pedig attól, hogy mivel etetik a csirkét.

tojás, tojássárgája, citromsárga, narancssárga
Forrás: Getty Images
Nem attól függ, milyen színű a tojássárgája, hogy ugyanarról a telephelyről érkeznek-e a tojások.

Azok a csirkék, amelyek narancssárga pigmenteket tartalmazó takarmányt esznek (vagyis magasabb az élelemben a sárga-narancs karotinoidok aránya), sötétebb árnyalatú tojássárgáját hoznak létre. A tyúkok etetésénél szigorúan tilos bármiféle mesterséges ételszínezéket adni nekik, azonban vannak olyan helyek, ahol piros paprikát adnak a takarmányhoz, hogy narancsosabb árnyalatú legyen a tojássárgája.

Ezek után valószínűleg benned is felmerül a kérdés, vajon a kettő közül melyik a jobb? Hiszen elsőre érthető, ha azt gondolnád, hogy a narancsosabb színű tojássárgájában több a tápanyag. De a valóságban ez egyáltalán nincs így! Igazából teljesen mindegy, mennyire világos vagy éppen sötét a tojássárgája, mert mindkettőben ugyanannyi zsír és fehérje található, bár egyes kutatók úgy vélik, hogy a narancsosabb színűben több lehet a vitamin.

Ráadásul ízre is ugyanolyan, így nem kell attól tartanod, hogy a világosabb tojássárgája kevésbé olyan jó, mint a sötét!

Ne dobd ki a tojáshéjat, inkább használd fel a háztartásodban! Mutatjuk a galériában, hogy milyen módszerek vannak erre.