Nem szereted a tejet, de a túrót igen? Van egy jó hírünk...

túró,tejtermék,egészség Forrás: tej-blog.hu
Ez aztán az igazi magyar superfood! A túró számtalan hasznos tápanyagot tartalmaz, viszont kevesebb laktóz van benne, mint a tejben. Cikkünkben összegyűjtöttünk

Elvileg fél liter tejet kéne igyunk ahhoz, hogy a fogak és a csontok épségéhez nélkülözhetetlen kalcium forrást biztosítsuk a szervezetünknek. Van akinek simán sikerül, van aki évtizedek óta egy korty tejet nem ivott.

A jó hír, hogy ugyanezt a tápanyagmennyiséget túrófogyasztással is fedezni tudjuk!

Tudtad, hogy kétféle túró létezik?
A túró tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával. Attól függően, hogy mivel csapják ki a kazeint, kétféle túrót különböztetünk meg.

  1. Amikor savanyú étkezési túrót állítanak elő, az alvasztást vajkultúrával végzik,
  2. amikor pedig oltós túrót gyártanak, a vajkultúra mellett oltót is alkalmaznak.

Magyarországon általában savanyú étkezési túró készül, leginkább tehén-, kecske- és juhtejből. A túró különleges szerepet tölt be az étrendünkben étkezési szempontból, mivelhogy koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. 10 deka félzsíros túró pedig majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint 1 pohár (2,5 dl) tej. Diétázók, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják: a sovány étkezési túrófajták például mindössze 0,5 g zsírt tartalmaznak 100 grammonként. (Ráadásul a sovány változatban több a kalcium.) Semleges íze miatt édes és sós ételeket is készíthetünk belőle, vagyis a túró tényleg univerzális eledel!

A túró további előnye, hogy 20–40 százalékkal kevesebb benne a tejcukor, mint a tejben, ezzel „alulmúlva” a joghurtot vagy a kefirt. Ezért az esetek többségében a túrót laktózérzékenyek is fogyaszthatják, az egyéni tolerancia függvényében.

Néhány ínycsiklandó túrós édességrecept: