Mihez kezdj, ha transznemű vagy? És ha a gyerek az?

Mihez kezdj, ha transznemű vagy? És ha a gyerek az?
Forrás: Éva magazin / Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hova fordulhat, milyen lehetőségei vannak itthon annak, aki úgy érzi, rossz testbe született? Részlet a novemberi Éva magazinban megjelent összeállításból.

Amikor az egyén már gyerekkorától pontosan tudja, hogy a neme eltér a születésekor regisztrált nemtől, hozzávetőlegesen az esetek felére jellemző – mondja Grőber Dóra pszichológus, a Transvanilla Transznemű Egyesület önsegítő csoportjának vezetője.

Van köztük olyan, aki már egészen korán elnevezi magát a nemi azonosulásának megfelelően, esetleg kéri is a családtagjait, hogy a választott nevén szólítsák.

A Transvanillát időnként felkeresik ilyen gyerekek szülei, illetve – még gyakrabban – maguk a kiskorúak veszik fel az egyesülettel a kapcsolatot. Tizennégy és tizennyolc év közötti fiatalok kifejezetten nagy számban jelennek meg, Magyarországon azonban a nagykorúság eléréséig legálisan semmit nem tehetnek az átmenet (tranzíció) érdekében. Ugyanakkor így is sokat jelenthet számukra, ha más transzneműekkel találkozhatnak. Ez egyrészt segíthet nekik eldönteni, hogy ők tényleg transzneműek-e, másrészt csökkenti a kétségbeesésüket: látják, hogy mások is vannak olyan helyzetben, mint ők, az életük nem kilátástalan, kapnak jövőképet.

A másik ötven százalék esetében azonban – folytatja a pszichológus – csak később, akár felnőttkorban derül ki, hogy a lelki és szociális problémák hátterében transzneműség húzódik meg. Náluk sokáig »csak« egyfajta körvonalazatlan másságtudat, depresszió, alacsony önértékelés jellemző, esetenként öngyilkossági késztetéssel társulva – maguk sem tudják az okát, de nem érzik jól magukat a bőrükben. Aaron Devor kanadai pszichológus, szociológus – maga is transznemű férfi – 14 szakasszal írja le a transznemű identitás kialakulásának jellemző útját, a folyamatosan fennálló szorongástól az identitás fokozatos elfogadásán át a tranzícióig, az új életbe való beilleszkedésig és a büszkeségig.”


Az összeállítás a novemberi Éva magazinban folytatódik – lapozz bele!

Éva magazin

Tovább olvasok
Így hordd a tavasz alapdarabját, az overált!

Kényelmes, közben pedig eszméletlenül stílusos – a szezon egyik alapdarabja az overál. Megmutatjuk, hogy hogyan viseld a különböző fazonokat.

Ruccanj ki Szlovéniába, szép helyek vannak arra!

A környező országok tele vannak olyan felfedezésre váró helyekkel, amit semmiképp ne hagyj ki. Most Szlovéniából hoztunk egy gyönyörű kedvcsináló videót.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem