Tippek kezdőknek: a műanyagmentes(ebb) életért, amit te is könnyen elsajátíthatsz

műanyagmentes,műanyagmentes július,tippek,környezetbarát Forrás: pinterest
Műanyagmentesen élni sajnos nem könnyű, hiszen az ebből készült használati tárgyak olyannyira részesei lettek mindennapjainknak, hogy szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük. Holott számtalan alternatívát találhatnál, amelyek kevésbé vagy egyáltalán nem szennyezik a környezetünket.

2011 óta a július a műanyagmentesség (plastic free july) hónapja, amikor az egész világ arra törekszik, hogy a lehető leginkább csökkentse műanyaghulladékainak mennyiségét. Ez egy remek kezdeményezés, amihez az Éva is csatlakozott, így napról napra osztunk meg hasznos és érdekes tartalmakat platformjainkon ezzel kapcsolatban, de fontos lenne, hogy ne csak egyetlen hónapig tartson a lelkesedés!

Ha ebben a hónapban te is igyekszel elhagyni a műanyagokat, ne állj le augusztusban. Folytasd az utad a műanyagmentes életmód felé egész évben! Abban az esetben viszont, ha még nem csatlakoztál a mozgalomhoz, arra buzdítanánk, hogy próbálj meg te is a műanyagmentességre törekedni.

Sajnos sokszor észre sem vesszük mennyi hulladékot termelünk, miközben az óceánok már szinte dugig vannak műanyagokkal és egyéb hulladékokkal. A műanyagok egy része persze újrahasznosítható (lenne), javarészük mégis az óceánokban és tengerekben végzi.

Állítólag 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal, és emellett az információ mellett nem szabad csak úgy elmennünk.

Nem arról van szó, hogy most mindenki szabaduljon meg a műanyag tárgyaitól – sőt ezeket érdemes lenne minél tovább használnod, ha már megvásároltad őket –, hanem arról, hogy iktasd ki azokat, amelyekről könnyedén le tudsz mondani. Fontos, hogy úgy vágj bele egy ilyen életmódváltásba, hogy ne riaszd el tőle saját magadat. Kezdd azzal, ami nem jár számodra túl nagy lemondással majd, ha ezek már berögzültek, lépj egy magasabbra lépcsőfokra, majd megint egyre és így tovább.

Hogy segítsünk megmászni azokat a bizonyos lépcsőfokokat, készítettünk számodra egy kis útmutatót, amiből, ha nem is mindet, de egy-két lépést érdemes lehet beillesztened az életmódodba.

Alapszint

A legtöbb műanyaghulladék a konyhában termelődik, ezért érdemes itt kezdeni az életmódváltást, de ne félj, ezek az apró változások szinte meg sem fognak kottyanni neked! Az első és talán legfontosabb lépés, hogy soha ne kérj nejlonzacskót, vigyél mindig magaddal vászonszatyrot. Ne vásárolj palackos vizet és üdítőket, helyette válaszd inkább a dobozosat, de a legjobb, ha van egy saját kulacsod, amit bármikor újratölthetsz. Ugyanez igaz az elviteles kávéra is, készítsd inkább el otthon és vidd magaddal azt, vagy kérd a saját elviteles poharadba/bögrédbe a feketét a kedvenc kávézódban. Igyekezz olyan élelmiszereket vásárolni, amelyek nem előrecsomagoltak. Járj inkább piacokra és kimérős helyekre és kérd a saját dobozaidba, zacskóidba és üvegeidbe az alapanyagokat. Ne rendeld az ételt, hiszen ezzel is rengeteg hulladék termelődik, inkább főzz otthon. Finomabb is, egészségesebb is, költségkímélőbb és környeztbarátabb is lesz az ennivalód.

műanyagmentes,műanyagmentes július,hulladékmentes,tippek,környezetbarát
Forrás: pinterest/Éva magazin
Soha ne kérj nejlonzacskót, vigyél mindig magaddal vászonszatyrot.

Középhaladó

Talán nem meglepő, hogy a konyha után a fürdőszoba a második legkörnyezetszennyezőbb helyiség. Gondolj csak bele, hogy mennyi műanyaghulladék keletkezik itt: fogkefe, fogkrém, eldobható borotva, tusfürdők, samponok, öblítők, hogy csak néhányat említsek. Nem árt tehát itt is kicsit behúznod a féket.

Számomra a legkönnyebb csere azt volt, hogy a műanyag fogkefét bambuszra cseréltem, hogy az eldobható borotvát fémre, a tusfürdőt és folyékony szappant csomagolásmentes natúr tömbszappanra. Hidd el, ezek valóban nem járnak túl nagy lemondással, azonban elképesztő mennyiségű hulladéktól szabadítanánk meg a földet, ha mindenki hasonlóan tenne. Abban az esetben pedig, ha nem mondasz le egykönnyen ezekről a holmikról, legalább keresd azokat a termékeket, amelyek környezettudatosak, csomagolásuk újrahasznosítható és/vagy lebomló.

műanyagmentes,műanyagmentes július,tippek,környezetbarát
Forrás: pinterest/Éva magazin
Keresd azokat a termékeket, amelyek környezettudatosak, csomagolásuk újrahasznosítható és/vagy lebomló.

Haladó

Ez az a szint, amikor az ember már a lehető legtöbb műanyaggal leszámolt a háztartásában, amitől csak tudott és elkezdi maga készíteni a tisztító- és kozmetikai szereit. Bevallom ezzel a szinttel nekem is sokszor meggyűlik a bajom, mégis igyekszem nem feladni. Lehet, hogy kicsit több időm megy el ezekkel, mintha csak besétálnék a boltba megvenni amire éppen szükségem van – de én ezt cseppet sem bánom.

Készítettem már magamnak mosószert, mosogatószert, testvajat, testradírt, ajakápolót, sminklemosót és sminklemosó kendőt, sőt tisztítószereket is. Tudod, hogy mi ebben a zseniális?

Hogy egyrészt tudom, így nem kerülnek felesleges tartósítószerek, színezékek és ki tudja még milyen kemikáliák a szervezetembe és a vizeinkbe sem, másrészt rengeteg pénzt spórolok ezzel, harmadrészt pedig, ami jelen esetben a legfontosabb, jóval kevesebb műanyag hulladékot termelek.

Ha neked nincs kedved kutyulni akkor is érdemes átgondolnod, hogy le tudsz-e cserélni bizonyos termékeket, amelyekkel jelenleg rengeteg hulladékot termelsz. Tisztítószerek? Használj takarításhoz citromot, szódabikarbónát és ecetet, teljesen felesleges megvenned egy halom színes-szagos tisztítószert, ha ezzel a trióval minden szennyeződéssel és bacilussal leszámolhatsz. Testápolás? Test- és hajápoláshoz, sminklemosáshoz használhatsz sima kókuszolajat is a drogériás termékek helyett.

Nagyon fontos, ha komolyan gondolod a műanyagmentes életmódot akkor innentől kezdve, mielőtt automatikusan leemelnél valamit a boltok polcairól, gondolkozz el, hogy nincs-e véletlenül egy környezetbarátabb alternatívája annak a bizonyos terméknek! Na, belevágsz?

műanyagmentes,műanyagmentes július,tippek,környezetbarát
Forrás: pinterest/Éva magazin
Használj természetes és lebomló tisztítószereket és eszközöket!

További hulladékcsökkentő tippeket a galériára kattintva találsz!