Taylor Swift, egy fiatal mérnöknő, egy mexikói eperszedő asszony és a világ több mint fele az Év Embere a Time szerint – de miért?

Borítókép: Taylor Swift, egy fiatal mérnöknő, egy mexikói eperszedő asszony és a világ több mint fele az Év Embere a Time szerint – de miért?
A #metoo mozgalom résztvevőit választotta a Time magazin az Év Emberének 2017-ben. A címlapon öt nő látható a sok millió nő és férfi közül, akik előálltak azokkal a történetekkel, amelyekből kiderül, hogy szexuálisan zaklatták őket. Illetve még egy, nevét és arcát nem vállaló nő karja is ott van a jobb alsó sarokban, jelképezve, hogy az is óriási bátorságra vall, ha valaki különböző okokból nem akarja vállalni az arcát, mégis elmeséli, mi történt vele.

A címlapon szereplő öt nő közül kettőt ránézésre felismerünk. Ashley Judd (49) az elsők között volt a nyolcvannál több nő sorában, aki vállalta, hogy Harvey Weinstein nyomult rá. Judd 2015-ben is nyilatkozott arról, hogy egy híres producer zaklatásának áldozata, de akkor még nem árulta el az elkövető nevét. A New York Times cikkében, amely kirobbantotta a Weinstein-botrányt és következésképpen az egész #metoo-mozgalmat, Judd egy volt a kevés ismert színésznő közt, aki a nevét adta a cikkhez. Később rengeteg kollégája csatlakozott hozzá.

Forrás: Getty Images

Taylor Swift (27) pedig azzal vált a szexuális zaklatás elleni küzdelem egyik szimbólumává, hogy amikor egy rádiós DJ, bizonyos David Mueller a szoknyája alá nyúlt és megfogta a fenekét, Swift panaszt tett ellene a rádiónál, amely erre kirúgta a DJ-t. Utóbbi erre válaszul több milliós kártérítési pert akasztott az énekesnő nyakába, aki 2017 augusztusában visszaperelte (jelképesen 1 dollárt követelt tőle), és az eljárás során felháborodottan tiltakozott az ügyvéd kérdései ellen, miszerint felelősnek érzi-e magát Mueller sorsáért, visszautasítva, hogy őt hibáztassák azon akciók következményeiért, amelyeket ellene követtek el.

Forrás: Getty Images
Az járt a fejemben: ha elég pofátlan ahhoz, hogy ilyen kockázatos körülmények között engem molesztáljon, akkor vajon mit tehet adott esetben egy sebezhető, fiatal művésszel?
nyilatkozta Taylor Swift a Time-nak.
TIME Person of the Year 2017: The Silence Breakers

The Silence Breakers are TIME's Person of the Year 2017. #TIMEPOY http://ti.me/2BOciDK

Posted by TIME on Wednesday, December 6, 2017

És tulajdonképpen az ehhez hasonló kérdésfeltevés az, ami egymás mellé állítja a show-business világsztárjait az egyszerű, sokszor névtelen, arctalan áldozatokkal. Ha Taylor Swifttel is megtörténhet ilyesmi, akinek egész élete a kamerák előtt zajlik, akkor mi minden eshet meg a világ félreeső bugyraiban? Éppen ezért volt fontos, hogy „hétköznapi nők” (kár, hogy majdnem mind amerikaiak) is megmutassák magukat azok között, akik már a nyilvánosság elé álltak a hasonló történeteikkel.

Forrás: Facebook
Adama Iwu

Susan Fowler (26) az Ubernél töltött „nagyon, nagyon furcsa évéről” közölt blogposztot, amelynek nyomán a multi vizsgálatot indított és el is távolították a vezérigazgatót és még vagy húsz másik alkalmazottat. Fowlert a főnöke munkahelyi e-mailekben próbálta meg rávenni arra, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen vele, és miután a fiatal mérnöknő erről tájékoztatta a HR-menedzsmentet, a kiváló munkahelyi teljesítménye ellenére akadályozva lett az előmenetelben. Néhány hónap után felmondott és máshol helyezkedett el, de mint mondja, nem volt könnyű előállni a történetével. Kezdetben attól is félt, hogy a nevét mostantól élete végéig ezzel a sztorival fogják azonosítani, de most már büszke lenne rá, ha így alakulna.

Isabel Pascual (a 42 éves nő álnevet használt, hogy megvédje a családját) mexikói földműves, aki eperszedésből él Kaliforniában. Miután egy férfi zaklatta és zsarolta azzal, hogy bántani fogja a gyerekeit, és nem volt hova fordulnia segítségért, Isabel részt vett a nők felvonulásán Los Angelesben, és ott fel is szólalt, elmondása szerint más földművesek képviseletében.

Adama Iwu (40) lobbista a kaliforniai Sacramentóban. Egy kollégája mindenki előtt fogdosni kezdte, és senki sem lépett közbe. Mivel addigra már számtalan panaszt hallott ugyanazzal a férfival kapcsolatban – „arról suttogtunk egymás között, hogy mit vegyél fel, mit ne, hova mehetsz, hova nem”, emlékszik vissza –, egy héttel később nyílt levelet írt a kaliforniai kormányzóságnak, amelyet 147 nő írt alá.

147 nőt bajos lenne hazugnak nevezni. Nem lehetünk mind őrültek. Nem lehetünk mind ribancok
tette hozzá Iwu.
Az Év Embere

A Time összeállításában megszólalnak még a #metoo mozgalom más ismert és ismeretlen ikonjai is: Alyssa Milano színésznő, aki megosztotta egy barátja tweetjét és ennek nyomán világhódító útjára indult a #metoo hashtag, vagy Megyn Kelly tévés műsorvezető, aki hosszú éveken át a republikánus beállítottságú Fox News tévés hírműsor egyik legfontosabb arca volt, és aki szintén megnevezte magát a vezérigazgató egyik áldozataként (mellesleg Kelly-re maga Trump is meglehetősen szexista megjegyzéseket tett a Twitteren). Kelly most így fogalmazott a Time-nak:

Azt gondoltam, talán majd a lányomnak jobb lesz. Álmomban se hittem volna, hogy nekem is jobb lesz.