Mentik, ami menthető – avagy mire jó a fajtamentés?

Mentik, ami menthető – avagy mire jó a fajtamentés?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha beírjuk a Google-ba azt a keresőkifejezést, hogy fajtamentés, elsőként labradorok, border collie-k és mopszok jelennek meg. Három szuperdivatos kutya. Mit kell rajtuk megmenteni? Következzenek a nem túl szívderítő tények. Részlet az Éva novemberi lapszámából.

Sokunkban az a kép él, hogy csak a keverék kutyák kerülnek menhelyre, a „fajtiszta” kutyával ilyesmi nem történhet meg. Ez egyáltalán nincs így. A menhelyeken számtalan fajtatiszta kutya található. A német juhásztól kezdve a pitbullon keresztül a csivaváig rengeteg olyan fajta képviselteti magát, amely a közhiedelem szerint népszerű és nagy becsben tartott fajta.

Ha röviden akarjuk összefoglalni, miért van szükség a fajtamentők munkájára, azt mondhatjuk, hogy az emberi mohóság, butaság és kegyetlenség következtében,

de egyrészt ennél árnyaltabb a kép, másrészt ebben a cikkben nem szándékunk az emberi gyarlóságot kiemelni, hiszen pont az ellenkezője a cél. Megmutatni, hogy vannak olyan emberek, akik képesek minden energiájukat, szabadidejüket és sok esetben pénzüket is arra fordítani, hogy a bajba jutott, kiszipolyozott, feleslegessé vált állatoknak (jobb) életet biztosítsanak.

Egy szót azért mégiscsak kénytelenek vagyunk az emberi gyarlóságról ejteni, a probléma ugyanis tényleg ott lakozik, hogy a fajtatiszta kutya nagyon jó biznisz. Itt van mindjárt a 101 kiskutya esete. Amikor mozikba került a lm, olyan sokan akartak hirtelen dalmatát venni, hogy boldog-boldogtalan elkezdte szaporítani ezt a fajtát. A túlszaporítás következtében annyi genetikai elváltozás alakult ki ebben a fajtában, hogy egy időre el is tűnt a palettáról. Egy ártalmatlannak tűnő, cuki film ezt tette a dalmatával. És általában ez történik minden divatos fajtával. Hirtelen megnő az igény, és a tenyésztéshez semmit sem értő, mohó kezekbe kerül a feladat. Ennek pedig nagyon szomorú következményei vannak.

A cikk folytatódik a novemberi Éva magazinban!

Kép

Éva magazin

Bréking: a nőknek nem is kapcsol ki az agya orgazmus közben

Mindenféle történik az agyunkban, amikor a csúcson vagyunk.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft