„Ha megint le kellene lövetnem a gorillát, újra megtenném”

Borítókép: „Ha megint le kellene lövetnem a gorillát, újra megtenném”
– mondta a Cincinnati Zoo igazgatója, miután szombaton lelőtték Harambét, a gorillát, aki magával ragadott egy 4 éves kisfiút.

A világ állatvédői felháborodtak a szombati gyászos esemény után, amikor az amerikai Cincinnati Zoo alkalmazottai lelőtték egyik lakójukat, a 17 éves hím gorillát, Harambét. Az előzmény az volt, hogy egy négyéves kisfiú beszökött a gorilla ketrecébe, aki ezután játszani kezdett vele. Két nőstény gorillát azonnal eltávolítottak a ketrecből, de Harambe a gyerek közelében maradt. Az esetet videó is megörökítette – vigyázat, csak erős idegzetűek kattintsanak a play gombra:

Szemtanúk korábban hallották, hogy a kisfiú azt mondja az édesanyjának: szeretne bemenni a ketrecbe és játszani „King Konggal”. Az anya három vagy négy másik kisgyerekét ültette be éppen a babakocsiba, és nyilván álmában sem gondolta volna, hogy a kisfia tényleg megteszi.

Amikor a gorilla észrevette a kisfiút, előjött a barlangjából és elkezdte őt vonszolni maga után.

Az állatkert igazgatósága ezután úgy ítélte meg, hogy a gorillát le kell lőni.

Az állatvédők elsősorban azt kifogásolták, hogy miért kellett lelőni Harambét, amikor nyugtatóinjekciót is kaphatott volna. Az állatkert vezetői szerint ez nem hatott volna azonnal, akár újabb 10 percre lett volna szükség, és ezalatt az állat ijedt, heves reakciókra is képes lehetett volna, tehát muszáj volt kioltani az életét.

Forrás: Europress (a kép illusztráció)

Egy másik zoológus szakértő azt mondta a Good Morning America című tévéműsornak: „Amikor ember és egy állat élete között kell dönteni, akkor nem nehéz a választás.”

Hétfőn megemlékezést tartottak Harambe tiszteletére az állatkert előtt és virágokat tettek a bejáratnál álló gorillaszoborhoz.

via people.com