Az érzelmi zsaroló 5 legtipikusabb módszere

Az érzelmi zsaroló 5 legtipikusabb módszere

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Ismerd fel időben az érzelmi manipulátorokat: sok-sok fájdalmas tapasztalattól megkímélheted magad!

Az érzelmi zsarolás gyakran ugyanolyan fájdalmas, mint a fizikai abúzus, sőt, egyes esetekben akár frusztrálóbb is lehet, mivel, ha nem ismered fel időben, önmagadban keresed a hibát, a konfliktusokért önmagad okolod, és azon gyötrődsz, hogyan is lehetsz ennyire rossz ember. Az érzelmi manipulációban ugyanis – ha valaki mesterien műveli – pont ez a zseniális: elhiteti a másikkal, hogy mindenért csak ő vonható felelőségre, mindenről csakis ő tehet. Íme 5 módszer, 5 mondat, amit minden manipulátor előszeretettel alkalmaz.

1. Nem hajlandó tiszta, egyenes kommunikációra

"Ezt te úgysem érted!" Hallottad már ezt a mondatot? Volt már kapcsolatod olyan emberrel, akinek semmi nem volt elég jó, amit mondtál vagy csináltál, viszont arra nem volt hajlandó, hogy komolyan elbeszélgessen veled az elvárásairól? Aki mellett folyton rettegtél, hogy vajon most mi rosszat tettél, most miért fogsz "kikapni"? Ha valaki nem képes nyíltan beszélni az érzéseiről, az általában amiatt van, hogy ő maga sem tudja, mit is akar valójában, vagy azért, mert nem képes kontroll alatt tartani a frusztrációit. Ha ilyennel találkozol, légy nagyon óvatos, és ha egy mód van rá, inkább kerüld őt jó messzire!

érzelmi zsarolás ellen,érzelmi zsarolás jelei,érzelmi zsarolás lelki terror,érzelmi manipuláció,érzelmi zsarolás manipuláció,érzelmi manipulátor,

2. Lekezelően viselkedik veled, ha társaságban vagytok

Na, ez ám egy kemény dió! És rengeteg párkapcsolatban tetten érhető – szépen lassan aláássa, felemészti a legnagyobb szerelmet is. A dominánsabb fél majdnem minden kapcsolatban hajlamos arra, hogy egy-két pohár elfogyasztása után a partnere kárára viccelődjön. Ha ezek a viccek ártalmatlan kis fricskák, lehet rajtuk nevetni, ám ha a legintimebb dolgainkba, szokásainkba engednek betekintést vagy olyan dolgot céloznak meg bennünk, amikről nem tehetünk, az a tisztelet hiányáról árulkodik a partnerünk részéről. Rettentő kínos lehet az is, ha a kedvesünk mások előtt emeli fel a hangját velünk szemben. Ne engeddd elfajulni a dolgot: már az első ilyen eset előfordulása után ülj le vele (miután kijózanodtatok, természetesen), és határozottan kösd ki, hogy ezt többet ne!

3. Lekicsinylően viszonyul az érzéseidhez

Ha hangot adsz a sérelmeidnek, megpróbálod elmondani, hogy megbántott valamivel, ahelyett, hogy meghallgatna és bocsánatot kérne, egyetlen legyintéssel elintézi a dolgot, lesöpri a témát az asztalról azzal, hogy túlreagálod vagy rosszul látod a helyzetet. Sőt, elmagyarázza neked, hogy mennyire tévesen ítéled meg a szitut, és hogy veled van a baj, hogyha te a kérdéses dolgokon megsértődsz. Ezzel ő le is tudta a problémát, te pedig még hosszasan töprengsz azon, vajon nem neki van-e igaza? Nos... nem, és ne is hagyd annyiban, mert így sosem fogod tudni elérni nála, hogy komolyan vegyen.

4. Mindenre egy régi sérelem felhánytorgatásával válaszol

Na jó, lehet, hogy nem volt szép tőle, hogy azt mondta amit mondott... DE! Ez semmi ahhoz képest, hogy te milyen nagyon megbántottad őt két évvel ezelőtt azon a bulin, amikor azt vágtad a fejéhez, hogy... ééés már indul is a lemez. Ismerős szitu? Amikor ahelyett, hogy bocsánatot kérne a sérelemért, amit épp most okozott neked, rendre a te múlbeli tévedéseidet hányja a szemedre? Ez veszélyes játék: a hibákat meg kell tudni bocsátani és tovább kell lépni. Amelyik kapcsolatban erre nem képesek a felek, annak nem sok esélye van a túlélésre.

érzelmi zsarolás ellen,érzelmi zsarolás jelei,érzelmi zsarolás lelki terror,érzelmi manipuláció,érzelmi zsarolás manipuláció,érzelmi manipulátor,

5. Saját viselkedésükért is téged okolnak

Ha végre összegyűjtöd a bátorságot és megpróbálod megbeszélni az illetővel, mennyire bántó számodra a viselkedése, mennyire hiányzik neked a támogatása, a kedvessége, vagy egyszerűen csak megkísérled elmagyarázni neki, szerinted milyen gondok vannak a kapcsolatotokban, ő azonnal támadó pozícióba helyezkedik, és szemrehányásokkal reagál. Rögtön készen áll rámutatni arra, hogy csakis a te viselkedésed okolható azért, hogy ő eltávolodott tőled, vagy megbántott, vagy magadra hagyott a bajban, stb. Ez egy csúnya játszma, amiben te maradsz alul: bármit is mondasz, csak te jössz ki belőle rosszul, mivel a másik egyáltalán nem hallja meg, amit nem akar. Sajnos vannak olyan esetek, amik reménytelenek: akiknek hatalmas pofáraesés kell ahhoz, hogy ráébredjenek a lehetetlen viselkedésükre. Ha ilyen emberrel hoz össze a sors, inkább állj tovább – te nem, majd csak az élet taníthatja meg nekik ezt a leckét.

Az apuka úgy döntött, hogy a felesége vezetéknevét kapja a gyerek

Megosztotta a közvetlen könyezetét a szülők döntése, de mint kiderült, nem volt véletlen.

7 tipp, amivel olyan ütős lesz a Linkedin profilod, hogy egyből felfigyelnek rád

Egy jól összerakott Linkedin profil, akár egy új állást is jelenthet számodra.

Csak 15 perc az életedből! 5 'feelgood' tipp, hogy bűntudatmentesen érezd jobban magad a bőrödben

Egyáltalán nem kell ostoroznod vagy éheztetned magad ahhoz, hogy jól nézz ki; néhány egyszerű szokás kiegyensúlyozott életmódot és fantasztikus közérzetet eredményez.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft