így dolgozz otthonról kutya mellett! 8 tipp, hogy hatékonyabb legyél

így dolgozz otthonról kutya mellett! 8 tipp, hogy hatékonyabb legyél
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Á

Állati jó dolog otthonról dolgozni! Nem kell sorban állnod a fénymásolónál és senki sem ugat bele a munkádba. Vagy mégis? Tippek, hogy miként dolgozz egészségesen, ha egy kutya a munkatársad.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy időnként, vagy akár állandó jelleggel otthonod kényelméből végezheted a munkád, nagy az esély rá, hogy neked legyen a leghűségesebb munkatársad, a kutyád személyében. Ebből az összeállításból megtudhatod, mire érdemes figyelned a hatékonyabb munka érdekében, és hogy miként tudod ebbe bevonni négylábú kollegádat.


Természetesen nincs két egyforma kutya, ahogyan belőlünk, emberekből sincs két teljesen hasonló természetű. Ezért is szükséges mérlegelned, hogy mi fér bele neked és a kutyádnak egy együtt töltött munkanapba. Ha Morzsika eddig világ életében kinn lakott az udvaron, akkor semmiképp ne munkaidőben próbáld neki megmutatni, milyen jó is a lakás melege és hogy mennyi érdekesség lapul egy dolgozósarokban! Fontos a fokozatosság és persze a megfelelő szocializáció is: hiszen csak olyan kutyussal lehet harmonikus „munkakapcsolatot” kiépíteni, akivel az együttélés minden más területe is kiegyensúlyozott. A sokoldalú kis családtagot érdemes már egész pici korától az igényeidhez igazítani és a későbbiekben szükséges szocializációs normákra megtanítani. Ehhez rengeteg segítséget kaphatsz egy megbízható és gyakorlatias kutyaiskolában, például itt.


1. Mindkettőtöknek kell az állandóság. Igen fontos kapcsolódási pont a munka és a kutya között, hogy számára is elengedhetetlenek a visszatérő feladatok és szabályok, akárcsak a te esetedben meghatározó munkavégzési rutin. A munka kezdetét mindenképp előzze meg a kutyus szükségleteinek kielégítése: séta, kisdolog, nagydolog, étkezés. Ezután jöhetnek a hivatalos reggeli teendőid: e-mailek, listák, egyéb korai szeánszok. Ez idő alatt a reggeli kötelező körtől elfáradt társad jó eséllyel szundít egyet a helyén.


2. Ahogyan magadnak is kikészíted a kávét, sütit, vagy egészséges harapnivalót, úgy a kutyának is biztosíts állandóan hozzáférhető ivóvizet, esetleg ételt is. Ez utóbbit persze az eb étkezési szokásaihoz igazítsd!


3. Ha szorosan magad mellett szereted tudni az állatkádat, miközben te szorgosan dolgozol, mindenképp gondoskodj a számára kényelmes és biztonságos fekvőhelyről a széked mellett, az asztal alatt, vagy egy hasonlóan közeli helyen. Ne tedd ki a kutyust a zúgó számítógép hangjának közvetlen közelről és győződj meg róla, hogy az elektronikus vezetékek kellő távolságban, vagyis rágcsálás mentes övezetben vannak!


4. Beszélgess a kutyával! Persze ne állandóan, de a neki szánt üzenetet egyértelműen add a tudtára. Ha a napok ugyanazon szakaszában, ugyanazon tevékenységhez köthető szavakkal, utasításokkal látod el, egy idő után szinte olvasni fog a gondolataidban, azonnal leveszi minden rezdülésedet és tudja majd, hogy mit vársz tőle.

Olvasd el ezt is!


5. Ha kertes házban élsz és lehetőség van a kutya önálló kiengedésére, érdemes kialakítanod egy lengőajtót, amin kedvenced ki-be járkálhat, amikor szólítja a kötelesség. Máskülönben megeshet, hogy pont akkor hívja a természet, amikor neked épp fontosabb hívásod van.


6. Mozgasd át magad! Az lenne az igazi, ha minden munkahelyen biztosítva lenne a napközbeni átmozgatás lehetősége. Egy átlagos irodában is szükség van arra, hogy legalább félóránként, óránként felkelj a helyedről és felfrissítsd a végtagjaidat, helyre igazítsd a hátadat, derekadat. Ha home officeban dolgozol, erre szinte bármikor szakíthatsz alkalmat, hiszen te magad osztod be az idődet. A kutyád nagyszerű partner lesz a mozgásban: beiktathattok egy gyors sétát, vagy néhány kör labdadobálást, mialatt te is kinyújtózhatsz.


7. A kutya, mint stresszoldó „tréner”. Önmagában azzal, ha egy számunkra kedves kisállat vesz körül minket a nap nagy részében, egy jóval nyugodtabb légkört teremthetünk magunknak. A kutyánk mindig a jót látja bennünk, és végtelen önzetlenségét, szeretetét akkor is sugározza, amikor mi nem figyelünk rá. Egy feszültebb napon, felzaklatott idegállapotban könnyebben megbékélhetünk, lenyugodhatunk, ha kis társunk már a puszta jelenlétével pozitív energiát sugároz felénk.


8. Élő és mozgó emlékeztető. Ha tudatosan törekszel a rendszerességre és a kutyádat is hozzászoktatod egy bizonyos időbeosztáshoz, ő pontosan tudni fogja, hogy mi az az időpont, amikor neked véget ár a munkaidőd. Biztosan nem fogsz sokszor túlórázni, mert a négylábú segítséged magatartásváltással, vagy egy kis ugatós beszélgetéssel jelzi: már az ő idejét pazarlod papírmunkára. :-)


Még az is lehet, hogy megjött a kedved és bátorságod egy kedvenc beszerzéséhez, ha már régóta fontolgattad, de eddig nem tartottad a munkáddal összeegyeztethetőnek. Ne felejtsd el azonban, hogy egy kisállat vállalása nagy felelősséggel jár, mielőtt belevágsz mindenképp mérlegelj minden számodra fontos szempontot és győződj meg róla, hogy jó helyen lenne-e nálad újdonsült barátod!

A cikk szerzője life coach. Ide kattintva találod az elérhetőségét.

Ennél aranyosabban nem lehet beszélni a gyerekekkel az apjuk félrelépéséről – így csinálta anno Diana hercegnő

Az utóbbi hónapokban minden Diana hercegnőről szól, hiszen most van a halálának 20. évfordulója, így olyan titkok, információk is kiderülnek róla, amik korábban rejtve maradtak.

Ide utazz a horoszkópod szerint, ha HALAK jegyű vagy!

Maxold ki a pihenést egy csodás vízparti helyen!

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

5 lapszám Éva + 5 lapszám InStyle

Csak 2995 Ft