Ez a legfontosabb készség, amivel egy 21. századi tanulónak rendelkeznie kell

Borítókép: Ez a legfontosabb készség, amivel egy 21. századi tanulónak rendelkeznie kell Forrás: Getty Images
Programozni? Három nyelven beszélni? Kapcsolathálózatot építeni? Ezek mind nagyon fontos feltételek a sikerhez, de a CNN újságírója szerint van egy készség, ami mindegyiknél alapvetőbb a mai diákok számára.

A világ felgyorsult, az információkat lehetetlen követni, minden automatizálódik, mire lediplomázik a gyerek, megszűnik a szakma, amit épp tanul, lassan elmosódnak az országok közti határok és egy nagy, globális társadalom az, amiben valahogyan érvényesülni kell. Utópia? Vagy valóság? Valószínűleg mindkettő.

Akárhogy is, egy mai diáknak – igazából attól a pillanattól kezdve, hogy először átlépte az iskola küszöbét – egészen másmilyen követelményrendszerbe kell beilleszkednie, s abban megmutatnia, mit tud, miben értékesebb, mint bárki más, mint mondjuk egy X vagy Y generációs. Fareed Zakaria, a CNN indiai származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő sztárriportere, akinek már három nemzetközi bestsellere is megjelent a globalizáció, az oktatás és a demokrácia versenyképessége témájában, azt állítja, hogy mindehhez egyetlen alapvető készségre van szüksége annak, aki a 21. században készül fel az életre, és ez pedig

az intellektuális fegyelem.

Felidézni megtanult adatokat? Ugyan már, ott a Google. Előhúzni a kalapból népszerű témákat? Közegenként változó, hogy mi számít népszerűnek, és ez különben sem tesz téged egyedivé és felismerhetővé. A diákoknak arra van szükségük, hogy a hangjuk áthallatsszon a zajon, elemezzék a lehetőségeiket és kialakítsák a saját, senki máséval nem egyező szakterületüket.

Zakaria mindezt egy oktatási konferencián mondta el Katarban, és aztán rögtön ki is tért arra, hogy mit ért intellektuális fegyelmen pontosan.

Mindig ezt mondom a gyerekeimnek: ‘Böngészhettek szalagcímeket, tweeteket, blogposztokat egész nap, de a valódi tudást végső soron azzal éritek el, ha beleássátok magatokat valamibe. Még mindig érvényes, hogy muszáj könyveket olvasnotok, muszáj szakértőkkel beszélnetek, utaznotok.'

Indiában nőttem fel, tévé nélkül. A tévé 1975 körül jött be Indiába. s akkor 10 éves voltam, egyetlen csatornát tudtunk fogni fekete-fehérben, azon is leginkább az indiai mezőgazdaságról szóló műsorok mentek, amelyeket senki sem nézett. Vasárnap esténként adtak egy-egy bollywoodi filmet.

Faltam a könyveket, mert más szórakozásom nem volt. Ha lett volna egy iPhone nevű szuperkomputer a zsebemben, a világ minden tévéműsorát nézhettem volna. Nyilván nem olvastam volna annyit, és nem is tartanék ott a karrieremben, ahol most tartok… A gyerekeknek meg kell tanulniuk az intellektuális fegyelmet, meg kell tanulniuk nemet mondani.

A világ, amelyben a gyerekeim felnőnek, az ellenkezője annak, amiben én felnőttem: millió lehetőség közül választhatnak.“

Forrás: flickr
Fareed Zakaria

Az összpontosítás képessége nem egyszerűen abban áll, hogy kevesebb appot használsz vagy csökkented a rendelkezésedre álló kütyük számát. Hanem abban, hogy a gyerekeknek szigorúan szabályozniuk és ellenőrizniük kell az információforrásokat, amelyekhez hozzáférnek.

A tizenévesek többsége a Twitteren és a Snapchaten keresztül jut hozzá a hírekhez, ahol a felhasználók által megosztott tudósítások hitelessége nincs igazolva. A Stanford Egyetem egy 2016-os kutatása azt mutatta ki, hogy a középiskolás és egyetemista diákok túlnyomó többsége nem tudta megkülönböztetni a híreket a szponzorált tartalmaktól, illetve nem volt képes megnevezni vagy értékelni a közösségi médiában megjelenő állítások forrásait.

Szóval az intellektuális fegyelem, amelyre Zakaria utalt, ennyit jelent: kiválasztani a legmegbízhatóbb információforrásokat, azokra hagyatkozni és minél mélyebb tudást szerezni a minket érdeklő területeken. A többi impulzusra pedig muszáj nemet mondani annak érdekében, hogy a diák valóban értékes szakértelemre tehessen szert.

Akkor és most: felismered ezt a 27 sztárt az érettségi fotójáról? Kattints a galériára: