200+ ezren osztották meg az anyuka érvelését arról, hogy a fiának nem kötelező megosztani

Borítókép: 200+ ezren osztották meg az anyuka érvelését arról, hogy a fiának nem kötelező megosztani Forrás: facebook
Olvasgasd a rengeteg okos és buta hozzászólást és mondd el a véleményed te is!

„A gyerekemnek nem kötelező megosztani a tiéddel, amije van” – ez a címe annak az eszmefuttatásnak, amelyet a Facebookon tett közzé nemrég Alanya Kolberg. Az amerikai édesanya kisfiát valósággal letámadta a többi gyerek a játszótéren, hogy játszhassanak a játékaival. Alanya teljesen új nézőpontot mutat meg, amikor megindokolja, miért nem érvényesek minden esetben a „ne légy irigy, kisfiam” típusú fegyelmezési módszerek:

Ahogy kiértünk a játszótérre, Carsont hat másik fiú vette körbe és rögtön követelni kezdték, hogy játszhassanak a transformer és a Minecraft figurájával, illetve a játék teherautójával. A fiam láthatóan meg volt rettenve és a mellkasához szorította őket, ahogy a fiúk utánuk nyúltak. Rám nézett.

„Mondhatsz nemet, Carson – biztattam. – Egyszerűen mondd azt, hogy nem. Meg se kell magyaráznod.”

Persze amint nemet mondott, a fiúk árulkodva rohantak hozzám, hogy Carson nem engedi, hogy játsszanak a játékaival. „Nem köteles kölcsönadnia nektek bármit is – magyaráztam nekik. – Azt mondta, hogy nem. Ha meg akarja osztani, amije van, meg fogja osztani.”

Ekkor már láttam, hogy a többi szülő megrovó pillantásokat vet rám. Namost a helyzet a következő:

Ha én mint felnőtt egy szendviccsel a kezemben sétálok a parkban, kötelességem azt megosztani arra járó idegenekkel? Nem!

Egy jólnevelt idegen felnőtt kinyújtaná-e a kezét a szendvicsemért és megsértődne-e, amikor nem adok belőle? Dehogyis.

Amikor tehát csúnyán néztek rám, miközben feltételezhetően az jár a fejetekben, hogy a fiam és én udvariatlanok vagyunk – kiből hiányzik itt a jólneveltség? Abból, aki vonakodik odaadni 3 játékát 6 idegennek vagy a 6 idegen, aki követel valamit, ami nem az övé még akkor is, amikor a tulajdonos szemmel láthatóan kényelmetlenül érzi magát ettől?

Az a célunk, hogy megtanítsuk a gyerekeinknek, hogyan viselkedjenek majd felnőttként. Tudom, hogy léteznek felnőttek, akik gyerekkorukban nyilvánvalóan nem tanulták meg, hogyan kell megosztani, ami a miénk, ugyanakkor ennél is sokkal több felnőttet ismerek, aki nem tudja, hogy kell nemet mondani, hogyan kell meghúzni a határokat, hogyan kell gondoskodni a saját jóllétünkről. Magamat is ideértve.

Carson amúgy csak azért hozta ki a játékait a játszótérre, hogy közösen játsszon velük a barátnőm kislányával, akivel ott beszéltünk meg találkozót. Csak azért nem akarta megosztani azokat a telhetetlen fiúkkal, mert alig várta, hogy meglepje velük a kis barátnőjét.

Legközelebb, ha a szemed fénye kiakadva rohan oda hozzád és elpanaszolja, hogy egy másik gyerek irigy, és nem engedi játszani a játékaival, jusson eszedbe, hogy nem olyan világban élünk, amelyben mindenáron muszáj feladni, amid van csak mert valaki azt mondta neked, és én nem fogom arra tanítani a gyerekemet, hogy a világ így működik.

Alanya posztját több százezren osztották meg azóta, látszik, hogy sokakban vmegközelítésével sokan egyetértettek a kommentelők közül:

A lányom bölcsődéjében is ezt tanították. Nem volt MUSZÁJ megosztaniuk; ha már nem volt szüksége a játékra, más gyerekek is játszhattak vele, de nem voltak kötelesek félbehagyni, amit épp csináltak és átadni a játékot. Szerintem ennek van értelme.
kommenteli egy anyuka, Amy.
Forrás: Facebook
Szomorú látni, ahogy felnőtt emberek nem fogják fel, mit próbál mondani [Alanya]. Nem arra tanítja a gyerekét, hogy ne ossza meg a játékait, hanem arra, hogy biztonságérzete legyen, belátó legyen és ura a helyzetnek. Nem kötelező idegenekkel megosztani bármit. A legtöbb gyerek készséggel megosztja a játékait, amint biztonságban érzi magát és készen áll rá.
olvasható egy másik kommentben

De akadnak negatív hozzászólások is:

A szendvics-hasonlatot csúsztatásnak látom. Továbbá a gyerekek mások, mint a felnőttek. Közlékenyebbek, gátlástalanabbak, könnyebben állnak szóba idegen gyerekekkel. Nem értem, mi a probléma ezzel a megosztás dologgal. Szerintem túl nagy fenék van kerítve ennek a történetnek.
Nálatok kötelező odaadni a játékot, ha valaki kéri? Írjátok meg a véleményeteket:
Fájl kiválasztása