Mosógépeket helyeztek el az iskolákban, hogy a diákok kevesebbet hiányozzanak. És működik

Borítókép: Mosógépeket helyeztek el az iskolákban, hogy a diákok kevesebbet hiányozzanak. És működik Forrás: Europress / a kép illusztráció
Egy háztartásigép-márka programjának segítségével majdnem a felére csökkent a hiányzások száma a résztvevő iskolákban. Kiderült, hogy a tiszta ruha kulcsszerepet játszik a beilleszkedésben.

Egy tizenéves diáknak nem könnyű beilleszkedni az iskolába, ha nem rendelkezik olyan menő cipővel/táskával, mint a többieknek. Hát még ha tiszta ruhája sincs! Az Egyesült Államokban naponta 4000 gyerek hagyja félbe a tanulmányait, és úgy tűnik, hogy ennek sok esetben a mélyszegénység az oka: egyszerűen nem mernek emberek közé menni, ha nincs tiszta ruhájuk, mert félnek a kiközösítéstől.

A Whirlpool új programot indított a 2015/16-os tanévben néhány amerikai középiskolában: ezekben mosógépeket helyeztek el, hogy a diákok kimoshassák a ruháikat. Az eredmény: a rengeteget hiányzó tinédzserek újra elkezdtek iskolába járni! Nézzétek meg a videót:

– Az egyik diákom gyakorlatilag kimaradt az iskolából – mondja a Today-nek egy kaliforniai irodalomtanár, Alison Guernsey. – Miután elkezdtük a programot, nem csak rendszeresen bejött az iskolába, de aktívan részt is vett az órákon. Már nem érezte kívülállónak magát.

Ebben a San Franciscóhoz közeli iskolában a diákok 94 százaléka ingyen vagy kedvezményesen kap ebédet, vagyis elmondhatjuk, hogy szegény diákok járnak ide.

2015-ben az iskola részt vett a Whirlpool programjában, amely mosó- és szárítógépet üzemelt be az intézményekben és textil mosózsákokat, szennyestartókat, mosószert és öblítőszert is ajándékozott az iskoláknak. Ezután az igazgatóság diszkréten felhívta azokat a gyerekeket, akik legalább 10 napot mulasztottak az előző évben, hogy hozzák be a ruháikat az iskolába és tegyék be a mosógépbe. Amíg ők az osztálytermekben ülnek, tiszták lettek a ruháik.

Forrás: Youtube

– Sok diákom csak átmenetileg jár ide – idézi a Today a fenti angolirodalom-tanárt. –Van köztük hajléktalan, mások ideiglenesen laknak rokonoknál, de nincs biztos otthonuk, se pénzük. – Korábban a tanárok próbáltak nekik segíteni azzal, hogy hazavitték a ruháikat és maguk mosták ki a mosógépükben vagy vettek nekik új ruhákat. De ez kevésnek bizonyult; a változás akkor következett be, amikor mosógépek kerültek az iskolába.

A Whirlpool programja 17 iskolában indult el az első évben. Ezalatt 93 (!) százalékkal csökkent a mulasztott napok száma, és a veszélyeztetett gyerekek majdnem két héttel többet töltöttek az iskolában ebben a tanévben, mint a megelőzőben. A Whirlpool 20 további iskolára kiterjeszti a programját idén ősszel.