Az erőszak nem magánügy – és most már a közvélemény is így gondolja!

Borítókép: Az erőszak nem magánügy – és most már a közvélemény is így gondolja! Forrás: Getty Images
A magyarok közel fele úgy gondolja, hogy a családok 41–60 százalékában (tehát kábé felében!) fordul elő kapcsolati erőszak. Mindez az AVON és az Ökumenikus Segélyszervezet közös felméréséből derül ki, amelyet több mint 12 ezer nő körében végeztek.

Aki eddig úgy gondolta, hogy a nép a családon belüli erőszakot magánügynek tekinti, az most kezdhet komolyan kételkedni; a felmérésben a válaszadók mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy bármi történik egy családon belül, az magánügy. Mi több, 81százalék nem helyesli a verést, mint gyereknevelési eszközt.

Léteznek olyan "családi titkok", amelyek valóban nem tartoznak senkire, de a kapcsolati erőszak nem sorolható ebbe a kategóriába
olvasható a sajtóközleményben, amelyet a felmérés nyilvánosságra hozatala kapcsán adtak ki.

Az is érdekes adat a felmérés eredményei közt, hogy legkevesebb 20 százalékra becsülik a bántalmazásban érintett családok arányát; ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egyetlen válaszadó sem tekinti szórványos jelenségnek a családon belüli erőszakot. Akik maguk is érintettek vagy személyes ismerősük kapcsolati erőszak áldozata, azok magasabbra értékelték ezt az arányt.

Arra a kérdésre, "Mit tenne, ha tudomására jutna, hogy a szomszédját rendszeresen bántja a párja?", a legtöbben azt válaszolták, hogy az áldozattal beszélnének először. Néhányan fordulnának rendőrséghez vagy egy civil szervezethez is; a bántalmazóval kevesen állnának szóba.

Sokan már olyan családba születtek, ahol jelen van az erőszak valamely formája, így számukra ez sajnos természetes, elfogadott jelenség. Annak érdekében, hogy belőlük ne váljon áldozat vagy esetleg elkövető, fontos, hogy beszéljünk a témáról, és igyekezzünk minél több információt átadni. Az AVON ezért is csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet által indított edukációs programhoz, amelynek keretein belül középiskolás gyermekeknek tartanak felvilágosító órákat szakemberek. Sajnos nagyon sok érintett gyermek ül az iskolapadokban
nyilatkozta Végh-Kósa Anita, az AVON PR és Digitális vezetője.

Bántanak? Vagy ismersz valakit, aki érintett? Kattints ide...