Persze, hogy nem veled van a baj! Ezért csökken a nők önértékelése, amikor jön a baba

Borítókép: Persze, hogy nem veled van a baj! Ezért csökken a nők önértékelése, amikor jön a baba Forrás: Getty Images
A legtöbb szülő arról számol be: élete legnagyobb teljesítménye az, hogy gyereke van, és ezt az élményt soha nem cserélné el semmivel. Persze a hátulütőkről sem szabad hallgatnunk.

Kialvatlanság, kakis pelenka, folyamatos aggódás, szűnni nem akaró gyereksírás, frusztráció, bezártságérzés, gátsebek. Ja és említettük már a kialvatlanságot? Egy friss anyukának ugyancsak nehéz ilyen körülmények között megőriznie a saját identitását.

A hollandiai Tilburg Egyetem pszichológusai tízéves kutatómunka eredményeképpen állapították meg, hogy a nők önértékelése alacsonyabb lesz az új családtag érkezése után. A kutatók norvég nőket vizsgáltak tíz éven át, 1999 és 2008 között, és ennek a vizsgálatnak az eredményét dolgozták fel és publikálták most. Több mint 84 ezer norvég nő vett részt a kutatásban az első terhességük után, majd a gyermekük születését követően három alkalommal. Volt köztük, aki a második, harmadik és negyedik gyerek születése előtt és után is részt vett a vizsgálatban.

A kutatók egységes mintát fedeztek fel a nők tapasztalataiban: a terhességük alatt csökken az önértékelésük, majd hat hónappal később nőni fog. Később azonban újra visszaesik és egyre alacsonyabb lesz. A gyerekük hároméves kora körül még mindig alacsonyabban volt ez a szint, mint az eredeti állapotban.

Forrás: getty images

A pszichológusok különböző okokat állapítottak meg a jelenség mögött: a test fizikai változásai, a zabolátlan hormonok, a baba és a jövő miatti stressz is közrejátszhat szerintük. A gyerek születése után a nők a párkapcsolatukat is sokkal rosszabbra értékelték, mint a terhesség alatt.

Persze nem minden nő tapasztalt önbecsülés-deficitet a terhessége alatt és a szülés után, ugyanakkor akinek problémája volt az önértékelésével, az szinte minden esetben a párkapcsolatát is gyengülni látta.

Babanézőbe indulsz? Előbb olvasd el az újszülött-látogatás 10 aranyszabályát: