Amiről eddig senki sem beszélt: 10-ből 9 egyedülálló szülő teljesen egyedül neveli a gyerekét

Amiről eddig senki sem beszélt: 10-ből 9 egyedülálló szülő teljesen egyedül neveli a gyerekét
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az egyszülős családok különösen hátrányos gazdasági helyzetbe kerülnek Magyarországon.

Körülbelül 300 ezer egyszülős család él Magyarországon, és az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány most 1000 érintettet kérdezett meg arról, hogy milyen helyzetben élnek és mik a legnagyobb problémáik, nehézségeik. Mindezt abból az alkalomból, hogy kormánytámogatásból budapesti központot terveznek létrehozni egyedülálló szülőknek, amely várhatóan idén ősszel fog megnyílni.

A felmérésből kiderül, hogy

– a válaszolók 56,7%-a több, mint 3 éve egyedülálló

– és 64%-uk válás útján lett a gyermekét egyedül nevelő szülő, míg 8%-uk eleve egyedül vállalt gyereket.

Kép

Elég beszédes adat, hogy az alapítvány felmérésében megkérdezett szülők 88,4%-a egyedül neveli a gyerekét (vagy gyerekeit) és elhanyagolható a megosztott felügyelettel nevelők aránya, mint ahogy azoké is, akik részt vesznek a gyerek nevelésében, de nem élnek vele együtt. A válaszolók 27,4%-a rendkívül nehéz anyagi helyzetben van és semmilyen segítsége sincs – alátámasztva a korábbi adatokat, miszerint az egyszülős státusz rendkívüli mértékben gyengíti a családok anyagi helyzetét és lehetőségeit. (Ezen próbált segíteni a kormány rendelkezése, amelynek értelmében 2017 januárjától a bölcsődei felvételkor előnyt élveznek az egyszülős családok.)

Kép

A KSH 2011-es népszámlálási adataiból már tudjuk, hogy a magyar családok körülbelül 20%-a egyszülős, ami jelentős növekedés az 1980-as 11%-hoz képest. Ez az arány egyébként nagyjából az európai átlagnak megfelelő.

A nemsokára létesülő központot „ki is lehet próbálni” az április 2-án esedékes egyszülős napon, amely ingyenes, de regisztrációköteles; itt jelentkezhettek.

Az édesítők dzsungelében, avagy mi árt jobban, a cukor vagy a szacharin?

Az Éva magazin 2017/őszi Egészség különszámában olvashatsz a készételekhez használt 61 féle cukorról. Ám a többi édesítővel kapcsolatban is érdemes bővíteni az ismereteket.

Ezeket kéne máshogyan takarítanod a fürdőszobában, hogy egészséges maradj!

Az ember azt hinné, hogy bizonyos dolgokra ritkábban is ráfér a takarítás. Pedig nem.

Tudod, melyik romantikus filmből valók ezek a vicces jelentek? – Töltsd ki a KVÍZT!

Töltsd ki a kvízt és írd meg, hányat tudtál helyesen a válaszok közül!

Mihez kezdj, ha transznemű vagy? És ha a gyerek az?

Hova fordulhat, milyen lehetőségei vannak itthon annak, aki úgy érzi, rossz testbe született? Részlet a novemberi Éva magazinban megjelent összeállításból.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft