10+1 időhúzó dolog, amit egy kamasz srác csinál, miután hazaér a suliból

10+1 időhúzó dolog, amit egy kamasz srác csinál, miután hazaér a suliból
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi lehetne fontosabb a tanulásnál, miután hazaér az ember gyereke? Na vajon, mi?

Teljesen mindegy, hogy mikor ültél utoljára iskolapadban, ha van kamasz gyermeked, testvéred, vagy olyan ismerősöd, akinek életében aktív megfigyelőként veszel részt a mindennapokban, egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon is felismered majd a következő néhány időhúzó rituálét, amivel a tinédzser kölykök néha az őrületbe kergetik a körülöttük élőket. Na nem azért, mert úgy akarják, hanem azért, mert számukra ebben a korban az egyik lehető legtermészetesebb dolog az, hogy minden az általuk elképzelt módon folyjon a többi kamasszal megteremtett, közös komfortzónájukban.

Ne csodálkozz tehát, ha például nem csak elvétve, hanem szinte zsigerből elenged bizonyos dolgokat a füle mellett; hogy csak fizikailag van ott a családi ebéd, vagy vacsora alatt, de fejben máshol jár; hogy megállás nélkül tudja órákon keresztül ugyanazt a számodra már halál idegesítő zenei válogatást hallgatni; hogy megmagyarázhatatlan időpontokban, – igen, tanuló időben is – szintén megmagyarázhatatlan röhögést hallani a szobájából, pedig egyedül van benn; hogy ő bizony egymaga is nagyszerűen képes eltölteni bármennyi időt, és tényleg nem akar csatlakozni hozzátok a nappaliban; vagy, hogy az éjjel háromkor hallatszó motoszkálás nem a véletlen műve, csupán elhúzódtak sűrű, iskola utáni teendői. Ezek után az elcsöpögtetett rituálék, szokások, cselekvések után jöjjön a java: vagyis, hogy külső szemmel milyen viccesnek látjuk a kamaszok természetes evidenciával megélt mindennapjait.


1. Hazaérve leül a kanapéra és lélegzik.

Se több, se kevesebb. Kicsit belebámul az előtte elterülő térbe, vagy ezt kombinálja a tévé távirányítójának nyomkodásával, miközben semmit sem fog fel a csatornák kínálatából.


2. Megnézi, mi van a hűtőben.

Hosszú perceket tölt el a hűtő „átvilágításával”, – persze csak a szemmel könnyen észlelhető ételek közül válogat, mert nem kockáztatja meg, hogy bármit is fölösleges energiával elmozdítson a helyéről – mire nagy nehezen megszüli, mi kerüljön a gyomrába, vagy mégse? Újratervezés ilyenkor újabb 20 perc.


3/a. Megmelegíti az ebédet, ha talált fogára valót.

Általában jóval több edény, étkészlet, műanyag doboz és egyéb használati tárgy bevonásával, mint amire ténylegesen szükség lenne.


3/b. Vagy nehezebb terepre merészkedik, és megkezdi kulináris kísérletekre vonatkozó pályafutását.

Nem lényeges igazából, hogy mennyire lesz ehető a főzés végterméke, ő így is, úgy is büszkén belapátolja azt. Maximum néhány év távlatából jót röhög majd saját magán, hogy a mákos tésztához le is kell darálni a mákot. Jó pap holtig tanul, azt mondják.


4. Elfogyasztja a jól megérdemelt fogást.

Miközben folyamatos multitaskinggal, és nem utolsó sorban zsíros kézzel nyomkodja a mobilja érintőképernyőjét. Újabb 30 perc. Legalább.


5. Elvonul a birodalmába „tanulni”.

Közben hogyan, hogy se nem folyton pittyeg a mobil, a tablet, vagy a számítógép üzenetértesítő hangja.


6. Hirtelen jelenése lesz a WC-ben.

Ahova digitális kütyüje is elkíséri. Ismét 15 perc, alsó hangon.


7. Zene orrba-szájba.

Mindeközben természetesen egy jól időzített és gondosan összeállított zenei válogatás dübörög a háttérben, aminek mintha sosem lenne vége.


8. Visszatér a szobájába okosodni.

Értsd: ledöglik az ágyra, körberakja magát a tankönyvekkel, esetleg elkezdi lapozgatni, és már épp eljutna a második elolvasott mondatig, mire újabb hangjelzés kíséretében üzenet érkezik, kizökkentve ezzel őt a megterhelő tanulásból, beláthatatlan ideig.


9. Megkezdi céltalan barangolását.

A neten szörföléssel töltött idő ekkor már nem definiálható: egyik weboldalról sodródik a következőre, onnan egy videóra, amiről ismét eszébe jut egy haverja, akinek gyorsan elküld valamit, aki viszonzásul, az eszmecsere után készít egy tökjó snapchat képet, amin az összes ismerős röhög a csoportban, amikor is vissza kell nézni az előző nap küldötteket és készíteni egy montázst…majd…


10. Feladja, elengedi...

Ezután már jöhet a „minden mindegy”, a „holnap is lesz nap”, vagy az „ezt az utolsót még megnézem” gondolat, és már el is jutott abba az elmeállapotba, hogy a 3,5 órás sorozatmaraton, éjfélkor történő megkezdése egyáltalán nem tűnik deviáns ötletnek.


+1 Ha lement a sorozat, ugyan már semmibe nem fájna, hogy összerakja a másnapra szükséges cuccait, vagy bekészítse a táskáját, de ekkor már úgy érzi: „ráér az majd reggel”! Reggel pedig az egész lassú, vontatott időhúzás, – koncentráció és megfelelő motorikus képességek híján kissé akadozva – folytatódik tovább, vagyis kezdődik előről.


Kedves Olvasó! Ha netán magadra ismertél jelenlegi mivoltodban, és nyugtáztad is magadban, hogy ez így van rendjén, akkor hidd el: számodra nincs mit tenni! Végülis egyszer vagy fiatal. Amennyiben ősz hajszálakkal folyamatosan gyarapodó szülő, vagy hozzátartozó vagy, ne feledd: a „megszoksz, vagy megszöksz” elve felnőtt korban is működik! Viccet félretéve, engedd el, nézz magadra: te is felnőttél valahogy!

Angelina Jolie találkozott Justin Trudeau-val – nézd meg a filmplakátra illő fotót!

A színésznő az ENSZ különmegbízottjaként nagyon keményen felszólalt egy vancouveri konferencián a nők elleni erőszak tárgyában, a kanadai miniszterelnök pedig figyelemre méltó fényképet posztolt kettőjükről.

A férjem és én már nem szexelünk – viszont közelebb vagyunk egymáshoz, mint valaha

A szerelem és a szex nem mindig jár kéz a kézben – meséli a 37 éves Nancy. Úgy sejtjük, sok hasonló példa lehet körülöttünk is, ezért döntöttünk úgy, hogy megosztjuk ezt a történetet.

Van egy látványos japán módszer, amellyel sokkal egyszerűbb megérteni a szorzást az iskolában – vagy mégsem japán és mégsem olyan egyszerű?

Két-, sőt háromjegyű számokat is könnyedén (és helyesen) összeszorozhatunk ezzel az eljárással. Egy matektanár ki is próbálta kérésünkre a tanítványaival, és aztán megkérdezte tőlük, milyen volt.

10 alkalom, amikor gyerekek túl sokat kotyogtak ki a szüleikről

Persze a legtöbb ártatlan kis félreszólás – vagy őszinteség.

4 szokás, ami meggátol benne, hogy többet tudj spórolni

Sok kicsi sokra megy, és ez sajnos a kiadásokkal is így van.

Két remek állásajánlatot is kaptál? Így dönts közöttük!

Választani is tudni kell, ha épp akad két vagy több jó ajánlat.

Ugye, milyen cukik ezek a teljesen egyforma klónozott kiskutyák?

Dél-Koreában "hozták létre" az afgán agarakat.

Így lehet könnyen, gyorsan, nagyon szépen ajándékot csomagolni – VIDEÓ!

Nézd meg videónkat, hogy te is ilyen szépen csomagolhasd be az ajándékodat!

Folyton elalszol a kanapén? Ezért változtass rajta! – 5 érv és 6 tipp

Hiretelen kidőlsz, aztán nyugtalanul alszol? Ez bizony nem túl jó!

Egy ausztrál házaspár elválik, ha bevezetik az országban a melegházasságot

Márpedig ez minden bizonnyal meg fog történni, miután egy felmérés során az ausztrálok többsége melegházasság-pártinak bizonyult.

10 idézet, ami még a legszűkebb látókörűeket is nyitottságra inspirálja

Addig érzem jó helyen magam, amíg képes vagyok egy dolgot több szemszögből is meglátni.

DIY gyerekkel: készüljön együtt a karácsonyfadísz!

Ezek lesznek a legkedvesebb és legegyedibb díszek a fán!

Olyan részletet vett észre egy rajongó a Reszkessetek betörőkben, ami az egész filmet megváltoztathatta volna

Gyerekkorunk óta nézzük a filmet, és ezt a részletet még sosem vettük észre!

Gamervilág: szülő vs. gyerek – ezért jobb, ha nem tiltod a játékot, hanem tudatosan beépíted a mindennapokba

A videojátékozással akár szorosabbra is fűzheted a szülő-gyerek kapcsolatot.

Sokszor kapod magad azon, hogy elkalandoztak a gondolataid? Íme, a tudományos magyarázat, hogy az álmodozás miért az intelligencia jele

Veled is előfordult már, hogy rád szólt a középiskolai magyartanárod, ne adjisten a meetingen a főnököd, hogy „az ábrándozás az élet megrontója!”? Nos, jó hírünk van: ez nem csak hogy nem igaz, hanem magas fokú intelligencia jele is, és mint ilyen, hasznunkra fordítható – már ha ügyesen csatornázzuk be a merengéssel töltött időt.

Megjelent az Éva decemberi száma! Főszerkesztőnk ajánlja:

Te szereted az életedet? Azt hozta, amit vártál? Ha nem, hogyan hozod ki belőle a legjobbat, legtöbbet? Decemberi számunk készítése közben többek között ezek a kérdések jártak a fejünkben.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft