10+1 időhúzó dolog, amit egy kamasz srác csinál, miután hazaér a suliból

10+1 időhúzó dolog, amit egy kamasz srác csinál, miután hazaér a suliból
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi lehetne fontosabb a tanulásnál, miután hazaér az ember gyereke? Na vajon, mi?

Teljesen mindegy, hogy mikor ültél utoljára iskolapadban, ha van kamasz gyermeked, testvéred, vagy olyan ismerősöd, akinek életében aktív megfigyelőként veszel részt a mindennapokban, egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon is felismered majd a következő néhány időhúzó rituálét, amivel a tinédzser kölykök néha az őrületbe kergetik a körülöttük élőket. Na nem azért, mert úgy akarják, hanem azért, mert számukra ebben a korban az egyik lehető legtermészetesebb dolog az, hogy minden az általuk elképzelt módon folyjon a többi kamasszal megteremtett, közös komfortzónájukban.

Ne csodálkozz tehát, ha például nem csak elvétve, hanem szinte zsigerből elenged bizonyos dolgokat a füle mellett; hogy csak fizikailag van ott a családi ebéd, vagy vacsora alatt, de fejben máshol jár; hogy megállás nélkül tudja órákon keresztül ugyanazt a számodra már halál idegesítő zenei válogatást hallgatni; hogy megmagyarázhatatlan időpontokban, – igen, tanuló időben is – szintén megmagyarázhatatlan röhögést hallani a szobájából, pedig egyedül van benn; hogy ő bizony egymaga is nagyszerűen képes eltölteni bármennyi időt, és tényleg nem akar csatlakozni hozzátok a nappaliban; vagy, hogy az éjjel háromkor hallatszó motoszkálás nem a véletlen műve, csupán elhúzódtak sűrű, iskola utáni teendői. Ezek után az elcsöpögtetett rituálék, szokások, cselekvések után jöjjön a java: vagyis, hogy külső szemmel milyen viccesnek látjuk a kamaszok természetes evidenciával megélt mindennapjait.


1. Hazaérve leül a kanapéra és lélegzik.

Se több, se kevesebb. Kicsit belebámul az előtte elterülő térbe, vagy ezt kombinálja a tévé távirányítójának nyomkodásával, miközben semmit sem fog fel a csatornák kínálatából.


2. Megnézi, mi van a hűtőben.

Hosszú perceket tölt el a hűtő „átvilágításával”, – persze csak a szemmel könnyen észlelhető ételek közül válogat, mert nem kockáztatja meg, hogy bármit is fölösleges energiával elmozdítson a helyéről – mire nagy nehezen megszüli, mi kerüljön a gyomrába, vagy mégse? Újratervezés ilyenkor újabb 20 perc.


3/a. Megmelegíti az ebédet, ha talált fogára valót.

Általában jóval több edény, étkészlet, műanyag doboz és egyéb használati tárgy bevonásával, mint amire ténylegesen szükség lenne.


3/b. Vagy nehezebb terepre merészkedik, és megkezdi kulináris kísérletekre vonatkozó pályafutását.

Nem lényeges igazából, hogy mennyire lesz ehető a főzés végterméke, ő így is, úgy is büszkén belapátolja azt. Maximum néhány év távlatából jót röhög majd saját magán, hogy a mákos tésztához le is kell darálni a mákot. Jó pap holtig tanul, azt mondják.


4. Elfogyasztja a jól megérdemelt fogást.

Miközben folyamatos multitaskinggal, és nem utolsó sorban zsíros kézzel nyomkodja a mobilja érintőképernyőjét. Újabb 30 perc. Legalább.


5. Elvonul a birodalmába „tanulni”.

Közben hogyan, hogy se nem folyton pittyeg a mobil, a tablet, vagy a számítógép üzenetértesítő hangja.


6. Hirtelen jelenése lesz a WC-ben.

Ahova digitális kütyüje is elkíséri. Ismét 15 perc, alsó hangon.


7. Zene orrba-szájba.

Mindeközben természetesen egy jól időzített és gondosan összeállított zenei válogatás dübörög a háttérben, aminek mintha sosem lenne vége.


8. Visszatér a szobájába okosodni.

Értsd: ledöglik az ágyra, körberakja magát a tankönyvekkel, esetleg elkezdi lapozgatni, és már épp eljutna a második elolvasott mondatig, mire újabb hangjelzés kíséretében üzenet érkezik, kizökkentve ezzel őt a megterhelő tanulásból, beláthatatlan ideig.


9. Megkezdi céltalan barangolását.

A neten szörföléssel töltött idő ekkor már nem definiálható: egyik weboldalról sodródik a következőre, onnan egy videóra, amiről ismét eszébe jut egy haverja, akinek gyorsan elküld valamit, aki viszonzásul, az eszmecsere után készít egy tökjó snapchat képet, amin az összes ismerős röhög a csoportban, amikor is vissza kell nézni az előző nap küldötteket és készíteni egy montázst…majd…


10. Feladja, elengedi...

Ezután már jöhet a „minden mindegy”, a „holnap is lesz nap”, vagy az „ezt az utolsót még megnézem” gondolat, és már el is jutott abba az elmeállapotba, hogy a 3,5 órás sorozatmaraton, éjfélkor történő megkezdése egyáltalán nem tűnik deviáns ötletnek.


+1 Ha lement a sorozat, ugyan már semmibe nem fájna, hogy összerakja a másnapra szükséges cuccait, vagy bekészítse a táskáját, de ekkor már úgy érzi: „ráér az majd reggel”! Reggel pedig az egész lassú, vontatott időhúzás, – koncentráció és megfelelő motorikus képességek híján kissé akadozva – folytatódik tovább, vagyis kezdődik előről.


Kedves Olvasó! Ha netán magadra ismertél jelenlegi mivoltodban, és nyugtáztad is magadban, hogy ez így van rendjén, akkor hidd el: számodra nincs mit tenni! Végülis egyszer vagy fiatal. Amennyiben ősz hajszálakkal folyamatosan gyarapodó szülő, vagy hozzátartozó vagy, ne feledd: a „megszoksz, vagy megszöksz” elve felnőtt korban is működik! Viccet félretéve, engedd el, nézz magadra: te is felnőttél valahogy!

A legújabb bőrtisztító őrület - arctisztítás probiotikummal!?

Ha újévi fogadalmat tettél, hogy idén már biztosan tisztább lesz a bőröd, mint eddig valaha, itt a tuti tipp ehhez.

Köztünk jár! Jennifer Lawrence-t elcsípték, miközben Budapesten sétálgatott - FRISS FOTÓK

Csak egy átlagos nap, avagy kedvenc színésznőnk a fővárosban lődörög.

10 vicces helyzet képregényként illusztrálva, amit csak a szemüvegesek érthetnek igazán

Igen, lényegében így éljük meg a mindennapokat szemüveggel, és persze anélkül...

10 dolog, ami minden egészséges és szép nő hűtőjében megtalálható

Csinálj nekik helyet a hűtődben, ha még nincsenek benne.

12 tudományos–bűnügyi mítosz, amelyet a filmek elhitettek velünk

A krimik, bűnügyi tévésorozatok és akciófilmek néha enyhén szólva leegyszerűsítik a tényeket.

Ajándék apának: 1 éves előfizetés 30% kedvezménnyel
Borító

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft