Az anyós dicsérete, avagy a „kedves mamán” túl

Az anyós dicsérete, avagy a „kedves mamán” túl
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi lenne, ha nem úgy tekintenénk az anyósunkra, mint háromfejű sárkányra a mesében? Mert az anyós is emberből van: méghozzá nőből. Milyen az ideális anyós, és hogyan kéne jó kapcsolatra törekednünk vele?

Mondjuk ki: az anyós sztereotípia! Méghozzá olyan nagy, hogy Dunát lehetne vele rekeszteni. Szerte a világon az a legtermészetesebb, ha beskatulyázzák, kigúnyolják, vagy viccet csinálnak belőle. Persze, elhiszem, hogy milliók viselkednek így joggal, mintegy visszavágásként az őket ért sérelmekre, mégis mikor jobban végiggondolom, az jut eszembe: egyszer (majdnem) mindenkivel megtörténik, – még velem is-, hogy valakinek az anyósa lesz. Mert ki is az anyós? Az anyós is nő, mint te, vagy én, csak épp az életének egy előrehaladottabb, a mienknél tapasztaltabb szakaszában tart. Lehet modern és hagyománytisztelő, támogató és partner, szülő és barát is egy személyben. Meg persze sok minden más is, hiszen az anyós is csak egy szerepkör, ha úgy tetszik egy szelet, élete nagy tortájából.


De lehet ebben a szerepben, – az őt érő támadások közepette – jól teljesíteni? Nos, van, aki ügyel rá, van, aki túlaggódja, van, aki nem törődik vele, és van, aki csak önmagát adja. Számomra mindig is ez utóbbi volt a legszimpatikusabb, mert bármilyen is legyen a személyisége, adott a lehetőség, hogy megértsük, elfogadjuk és befogadjuk. És persze nagyon fontos, hogy az évek során megtanuljunk engedni, csiszolódjunk, igazán megismerjük egymás gondolatait: vagyis, hogy fejlődjön a kapcsolatunk. Ezért úgy gondoltam leírom azokat az értékeket, amelyekkel szerintem jó, ha egy anyós rendelkezik, vagy amiket az idő előre haladtával igyekszik magára szedni.


# Kompromisszumképesség
Hajlandó kompromisszumot hozni egy közös ügy érdekében, és lehetőleg megoszlik kettőtök között ennek képessége. Vagyis annyit enged, amennyit te is szoktál. Így fennmarad a harmónia, mert azt kiválóan működteti a köztetek levő adok-kapok helyzet.


# Őszinte dicséret
Foglalkozik a jóléteddel, őszintén dicsér az élet számos területével kapcsolatban. Ha tehetségesnek tart valamiben, azt sosem hagyja szó nélkül; büszke arra, hogy ismer téged, és hogy a családja tagja vagy.


# Jó kommunikáció
Nyíltan, őszintén, természetesen kommunikál. Mindig elmondja a véleményét, meghallgatja a tiédet, ad a szavadra. Azokat pedig nem kell előtte megválogatnod, maximum egy nagyon picit.


# Természetes érdeklődés
Őszintén érdekli, hogy mi van veled, – nem csak a családi dolgokkal kapcsolatban -, hogy hogyan boldogulsz. Tudsz vele beszélgetni a munkádról, terveidről, ötleteidről.


# Befogadás

Kimondva, vagy kimondatlanul is gyerekének tekint, úgy kezel, mintha ezer éve a család szerves tagja lennél. Szeret a közeledben lenni, természetesnek veszi az együtt töltött időt. Mellette olyan érzésed lehet, mintha kaptál volna egy második édesanyát.


# Arany középút

Segítőkész, de nem tolakodó. A jelenléte legtöbbször jóleső, nem pedig terhes. Ösztönösen ráérez, mikor van rá szükség, és mikor kell egy kicsit a háttérbe vonulnia.


A leírtak alapján sokan úgy érezhetik, hogy ilyen anyós nem is létezik. Pedig higgyétek el: él és mozog! Akkor viszont kár, hogy nem lehet sokszorosítani, – mondhatnátok viccesen. Az az igazság, hogy mi nők mind nagyon különlegesek vagyunk: sosem leszünk egyformák, és sosem fogunk mindenkinek megfelelni. Ez utóbbira úgy vélem nincs is szükség, hiszen épp az a szép az életben, hogy ilyen szerteágazó egyéniségek alakítják. Változni, fejlődni azonban mindenki tud, és akár észreveszi, akár nem: fog is. Kapcsolatunk partner-partnerivé alakításához, nekünk is aktívan tennünk kell a változásért, és sok kompromisszumot kell hoznunk. Ne feledjük, hogy minden jó kapcsolat alapja a kielégítő kommunikáció és a közös célok definiálása! Ha erre törekszünk, hosszútávon mindketten elégedettek lehetünk magunkkal és egymással is.


Ui.: Én azon szerencsések közé tartozom, akik nem csak egy remek társat, hanem vele együtt egy igazán szuper anyóst is magáénak tudhat. Amikor magunkban ítélkezünk a családtagjainkról, sokszor megfeledkezünk a természetesnek vett jóról. Próbáljuk meg többször tudatosítani, hogy mennyi jó, értékes és szeretetteljes kapcsolat vesz körül minket, és mondjunk köszönetet azoknak, akik ezt lehetővé teszik számunkra! Én ezúton (is) köszönöm az anyósomnak, hogy van nekem, hogy befogadott és a végtelen anyai szeretet, amit tőle kapok!

3 ellenállhatatlan forró csoki recept

3 durván ellenállhatatlan és abbahagyhatatlan forró csoki recept következik. Mi szóltunk.

Egy szuperhős-sorozat, amely kizárólag női rendezőkkel dolgozik? Mi van??

Az alkotók nem csak beszélnek arról, hogy milyen fontos a diverzitás Hollywoodban, hanem tesznek is érte.

Ennyi idősen kell krémet váltani

Néha muszáj lecserélni a bevált krémeket.

A terhességem alatt annyi mindennel riogattak... és elfeledkeztek a legfontosabbról

Egy amerikai blogger írása arról, hogy mi vár _valójában_ egy nőre, amikor anyává válik.

Hálószobák a Föld körül – 10 igéző fotó felülnézetből

55 országban fotózott hálószobákat ez a megszállott dél-afrikai fényképész.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Dupla ajándék magadnak: Éva Advent különszám kedvezményes Éva-előfizetéshez! Fizess elő egy évre az Éva magazinra, és mi megajándékozunk egy ÉVA ADVENT különszámmal! Most mindez 40 százalék kedvezménnyel 7645 Ft helyett csak 4590 FT!

Csak 4590 Ft