6 SOS segítség a felsőoktatás miatt aggódó szülőknek

6 SOS segítség a felsőoktatás miatt aggódó szülőknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha szülőként te is abban a cipőben jársz, hogy segítenél gyermekednek kitalálni a felsőoktatásba való jelentkezés sorrendjét, ráadásul már az idő is szorít, olvasd el tippjeinket a jó döntéshozatalhoz!

Február 15. a felsőoktatásba való jelentkezés határideje, ezért úgy gondoltuk adunk egy kis segítséget azoknak, akik még bizonytalanok a megjelölni kívánt intézményeket illetően, és azoknak is, akik már döntöttek, de szívesen átgondolnák még egyszer a prioritásokat. Kiemeljük, hogy melyek azok a főbb szempontok, amelyek mentén érdemes elgondolkodnotok gyermeketekkel közösen a továbbtanulás lehetőségeiről.


1. Az elképzelések felvonultatása. Beszélgessetek el arról, hogy hogyan képzeli el a leendő hallgató a jövőjét! Van-e konkrét elképzelése, esetleg olyan terület, foglalkozás, ami régóta érdekli? Hogyan látja magát képzeletben a főiskolai, vagy egyetemi tanulmányok után? Fontos, hogy szülőként is fogalmazzuk meg véleményünket, gondolatainkat, amelyek reális tervekké állhatnak össze, de hagyjuk a fiatal felnőttet elsősorban a saját érzése, vágya, víziója alapján dönteni! Hiszen hiába akarunk mi a gyerekünkből például állatorvost faragni, ha a legkisebb vér látványától is elájul. Ez természetesen szélsőséges példa, de igyekezzünk a realitás talaján maradni!


2. Szűkítés szakmák, foglalkozások, tudomány területek szerint. Ha csak nagyjából körvonalazódik az elképzelés, az is nagyszerű, ha legalább egy területre tudjuk szűkíteni a jelentkezéseket. Tehát ha gyermekünk például szívesen dolgozna a későbbiekben a kereskedelem területén egy multinacionális cégnél, egy kisebb vállalatnál, vagy kedvet érez saját vállalkozás elindításához, akkor olyan gazdasági képzéseket szedjünk össze, amelyek ezekhez szükséges végzettséget biztosítanak.


3. Az esélyek és lehetőségek felmérése. Ha megvagyunk a lehetséges szakok kigyűjtésével, végezzünk összehasonlítást! Nézzük meg a tavalyi felvételi ponthatárokat, ezek alapján átláthatóbb képet kapunk a bekerülési esélyünkről! Intézményenként eltérőek lehetnek az azonos szakok ponthatárai, az intézmény földrajzi elhelyezkedése, megközelíthetősége, népszerűsége, és sok más egyéb kritérium miatt.


4. Tájékozódjunk alaposabban a kiszemelt intézményről! Ha szerencsénk van, még épp elcsíphetünk egy-egy nyílt napot, de ha lemaradtunk volna róluk, a relevánsabb információkat minden esetben megtalálhatjuk a szakot hirdető iskola weboldalán. Nézzünk utána, hogy milyen egyéb lehetőségeket kínál az adott főiskola, vagy egyetem: például idegennyelvű képzést; a sima képzés mellé párhuzamosan egy külföldi intézmény képzését, két diplomás kimeneteli rendszerrel; vagy esetleg duális képzést, amellyel lehetősége nyílik a hallgatóknak a tanulmányai megkezdésével párhuzamosan, egy, az iskolával kapcsolatban álló munkahelyen dolgozni. A honlapokon legtöbbször feltüntetik a partner cégeket, támogatókat, ami információval szolgálhat arról, hogy az adott intézmény milyen kapcsolatrendszerrel rendelkezik, esetlegesen milyen gyakorlati helyeket tud biztosítani hallgatóinak.


5. Költségek, kiadások előrejelzése. Hasonlítsuk össze egy táblázatban a választott szakokkal járó, megjósolható költségeket! Vegyük számításba a félévente fizetendő tandíjat, az esetleges idegennyelvi hozzájárulás költségét, a szállás, az étkezés, a közlekedés és a szórakozásra szánt összegeket is! Járjunk utána a diákhitel igénylés lehetőségeinek és az időszakos, vagy részmunkaidős munkáknak is!


6. Ismerjük meg a képzés kimenetelét! Vagyis, hogy pontosan milyen végzettséget ad, hova lehet majd vele elhelyezkedni? Járjunk utána az interneten a szakok pontos leírásának, tájékozódjunk az álláskereső portálokon a hirdetések között, érdeklődjünk az intézmény tanulmányi osztályán, vagy a diákönkormányzatnál, kérdezzünk meg ismerősöket, akik hasonló végzettséggel rendelkeznek!

Tipp: Ha gyermekünkkel közösen nem jutunk dűlőre, vagy bizonytalanok vagyunk az alkalmasságát illetően, kérjük ki tanárainak véleményét, esetleg forduljunk pályaválasztási tanácsadóhoz!


A felsőoktatásba való jelentkezésről hivatalos és friss tájékoztatást itt kaphatsz: Felvi.hu

Bréking: a nőknek nem is kapcsol ki az agya orgazmus közben

Mindenféle történik az agyunkban, amikor a csúcson vagyunk.

Rá tudsz jönni a turpisságra? 5 idegesítően trükkös rejtvény

Vannak ezek a rejtvények, amelyek becsapósabbak, mint elsőre látszanak.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft