Gyerekmolesztálás: így tehetsz meg mindent azért, hogy megvédd a gyerekedet

Gyerekmolesztálás: így tehetsz meg mindent azért, hogy megvédd a gyerekedet
Forrás: éva magazin

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kiderül, mit jelent a fehérneműszabály és hogy miért ne hessegessük el a gyerekünk beszámolóit.

Szinte felrobbant az internet 2014 nyarán az egyik portál cikkétől,amely leleplezte azt a középiskolai tanárt, aki több mint húsz évvelezelőtt éveken át molesztálta kamaszkorú diákjait. A történetbentalán a hallgatás volt a legmegdöbbentőbb elem. A gyerekek nemszóltak a szüleiknek, a szülők nem beszéltek egymással, a többitanárral, a rendőrséggel, s az iskola is hallgatott. A közös hallgatástette lehetővé, hogy az illető annyi éven át kihasználja a fiatalokat,majd büntetés nélkül megússza tettét. Ónody-Molnár Dóra írása

Feltehetően nem volt olyan szülő, aki a cikk olvasásaközben ne tette volna fel magának a kérdést:az ő gyerekét érhette-e hasonló bántalmazás?Mennyire lehet biztos abban, hogy nem történtilyesmi? Mi van, ha az ő gyereke is hallgat? Hogyanlehet megóvni attól, hogy áldozattá váljon?

A fehérneműszabály

A család leginkább a szeretetteli, bizalmas légkörmegteremtésével és a gyerek szintjének megfelelő,de nyílt, tabuk nélküli kommunikációvalvédheti meg a kicsiket. Ne sokkoljuk a gyereketa kriminális esetek bemutatásával, azaz ne a Kékfénytvetítsük neki, de beszéljünk a testiségről ésarról, hogy ő is mondhat nemet. Megdöbbentő azaz eset, ahol a burokban nevelt gyerekek azért iskerülhettek a szomszéd hálójába, mert egyszerűennem volt szavuk arra, hogy otthon elmondják,mit is csinált velük pontosan a bácsi.

Érdemes elmagyarázni a kicsiknek az úgynevezettfehérneműszabályt, amelyről a Család,Gyermek, Ifjúság Egyesület honlapján (csagyi.hu) olvashatunk. „A gyerekeket meg kell tanítaniarra, hogy a testük felett csak ők rendelkezhetnek,és senki sem érintheti meg őket az engedélyüknélkül. Ha kiskorától fogva nyíltan beszélgetünka gyerekkel a szexualitásról és az intimtestrészekről (a fejlettségének, korának megfelelőmegnevezéseket és szavakat használva), segítünkneki abban, hogy megértse, mit szabad ésmit nem. Joga van visszautasítani akár a puszit,akár az érintést, még a saját szüleitől, szeretteitőlis. Meg kell tanulnia azonnal és határozottannemet mondani bármilyen, szerinte nem helyénvalóérintésre, kilépni az ilyen helyzetből és rögtönszólni egy felnőttnek” – olvasható az intelem,amelyhez egy kisfilmet is készítettek. A filmbenegy színes, nagy Kéz engedélyt kér Kikótól, a mesebelikisgyerektől, hogy különböző testrészein,például a kezén vagy az orrán megérinthesse őt,és ezt Kiko megengedi. Amikor a Kéz Kiko alsóneműjébeszeretne nyúlni, Kiko azt kiáltja: NEM!Ennek kapcsán a szülők elmagyarázhatják, hogya gyerek bármikor nemet mondhat.

Használjuk ki az együtt töltött időt, például a fürdésidejét. A gyerek ilyenkor egyébként is szeretinézegetni a testét. Ez jó alkalom arra, hogy elmagyarázzukneki, bizonyos testrészeit ne mutassameg senkinek. „Csak az nézheti meg, akivelmajd nagyobb korodban szerelmesek lesztekegymásba!”


Ezekhez a beszélgetésekhez persze bizalom kell,amit nekünk, szülőknek kell megalapoznunk. Érjünkoda ebéd után az óvodába, ha megígértüka gyerekünknek. Vigyünk neki kakaós csigát, hamegígértük. Ilyen apróságokon (is) múlik.

Hinni a gyereknek

Milyen jelei vannak annak, ha bántalmazás éria gyereket? Mit tekintsünk gyanús jelnek?

– Figyeljünk fel arra, ha a gyerek viselkedésehirtelen megváltozik. Például zárkózottá válik,pedig nem is történt krízis – mondjuk válás –a családban. Vagy ellenkezőleg, túl érdeklődővéválik idegenek iránt is. Esetleg sokat foglalkozika nemi szervével. Étvágytalan lesz egyik napróla másikra, vagy éppen elkezdi tömni magát. Havalaki ismeri a gyerekét, a szeme állásából látnifogja, hogy valami nagyon megváltozott benne –magyarázza a szakértő. – Ugyancsak bántalmazásrautaló jel, ha a gyerek fehérneműjével valaminincs rendben. Minden anya, aki bepakoljaa mosást, rátekint a gyerek bugyijára, ha másértnem, hát azért, hogy ellenőrizze, jól kitörölte-ea fenekét. A furcsa folt intő jel!

Sajnálatos tény, hogy az erőszakoskodók, a pedofilokáltalában a gyerek ismeretségi körébenélő családtagok, barátok, ismerősök közül kerülnekki, és csak a legritkább esetben idegenek.

– Kedves embereknek tűnnek kívülről, nempedig olyannak, amilyennek a Sátánt képzeljük.Figyeljünk fel a gyerek beszámolóiból a szokatlaninformációkra. Ha például azt mondja, „ma ittvolt Józsi bácsi és büdi volt”. Miért került olyanközel hozzá, hogy érezze a szagát? Egy másiktipikus példa, ha arra panaszkodik, hogy apabarátja túl sokat csikizte, pedig kérte, hogy netegye – mondja Regős Juditszociálpolitikus, gyereknevelési tanácsadó, a Szülők Háza Konzultáció Központ alapítója, akihangsúlyozza:ne hessegessük el az ilyen beszámolókat azzal,hogy: „Á, nem akart Józsi bácsi semmi rosszat!”


Mindig hinni kell a gyereknek, és utána kell járni,mi történt. Lehet, hogy Józsi bácsi nem csináltsemmi rosszat, de a gyereket mégis zavarta valami– amit meg kell beszélni Józsi bácsival is.

Olvasd el ezt is!

Bántalmazott szülők?

A hírekben hetente találkozunk gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel. Az Európai Unió alapjogi ügynöksége, az Agency for Fundamental Rights (FRA) nevű szervezet 2013-ban reprezentatív kutatást készített. Többek között arra keresték a választ, hogy hány nő él át bántalmazást vagy szexuális erőszakot 15 éves kora előtt. A felnőtt magyar nők öt százaléka számolt be ilyen traumáról. Ez azt jelenti, hogy több tízezer lánygyerek válik áldozattá (és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy fiúk is lehetnek érintettek!). A valóság nyilván még sötétebb. Magyar statisztika nincs, de a szakértők szerint 25 esetből csak egy derül ki.

– A látencia óriási – erősíti meg Regős Judit, aki a bántalmazásnak három fajtáját különbözteti meg: a testi (ezen belül a szexuális) bántalmazást, a verbális bántalmazást és az érzelmi elutasítást.

Regős Judit szerint a bántalmazás sok esetben megelőzhető volna. – Mindenekelőtt a szülőknek kell tisztában lenniük a rizikófaktorokkal. Ezek közé tartozik az is, ha gyerekkorában maga a szülő is bántalmazott volt, még ha ez „csak” annyiban nyilvánult is meg, hogy nem álltak ki mellette a szülei vagy lekicsinyelték őt. Ilyenkor a gyerek azt tanulja meg, hogy nincs kihez fordulnia. Aki ezt a biztonságot gyerekkorában nem kapja meg a szüleitől, az nagyobb valószínűséggel alakít ki a későbbi életében függő kapcsolatot, amelyben alárendelt lesz és megalázást, bántalmazást kell elszenvednie. Ez ellen lehet védekezni! Az a szülő, aki már felismerte, hogy gyerekkorában bántalmazták, sokat tehet azért, hogy megelőzze a gyereke áldozattá válását – fejti ki a szakember. – Az egyik női páciensem, aki tehetős családból származik, nekem vallotta be először, hogy kiskorában zaklatta egy nagybácsi. Otthon nem merte elmondani, pedig jóban volt az anyjával. De arra nevelték, hogy alkalmazkodjon, feleljen meg az elvárásoknak, és ő nem akart problémaforrás lenni a szülei számára. Márpedig annak feltárása, hogy a nagybácsi zaklatja, problémaforrás lett volna. A szeretetéhség is rizikótényező. Az a gyerek, aki érzelmileg nem kap eleget, könnyen áldozattá válik. – Szülőnek lenni nagyon megterhelő. Állandó adás, adás, adás – mondja Regős Judit.– De aki nem tud töltekezni, az hogyan adjon? Magadra is oda kell figyelned! Ha kipurcansz, lehet, hogy lesz még egy pár cipője a gyereknek, de elveszíti az odafigyelő, érdeklődő, türelmes anyukáját.


Hová fordulhatunk, habaj van?

Nők a Nőkért Együtt azErőszak Ellen Egyesület:bántalmazott nők és gyerekeksegélyvonala: +36-80-505-101(este 6 és 10 között)


Patent Egyesület(patent.org.hu): szerda16–18 óra: +36-70-252-5254,
csütörtök 10–12 óra: +36-70-277-6522


• Szülők Háza:
1118Budapest, Rétköz u. 7.(Gazdagréti lakótelep, ElevenCenter 1. emelet – P2 szint),telefon: +36-1-246-0880


• Eszter Alapítvány:telefon: +36-1-466-9872(üzenetrögzítővel)

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

A te háztartásodban is lehetséges! 6 kevésbé ismert, de annál egyszerűbb lépés a nulla hulladék felé

Az átlag magyar napi 1 kiló hulladékot termel. Ez az Amerikában élő blogger, Bea Johnson évente 1 kilót. Most Magyarországon járt egy konferencián.

Kutyanyelv: így mondd el a blökinek, hogy szereted

Abban egy percig sem kételkedünk, hogy szereted a kutyádat! De vajon jól mutatod ki neki?

Ennél nagyobb cukiság most nincs Budapesten!

Fehér és Szürke nemrég érkezett a Fővárosi Állatkertbe és máris a kedvenceink!

10 rajz, ami kőkeményen odamond a rossz irányba tartó társadalmunknak

Ez a fajta őszinteség (sajnos) ritkán jön szembe velünk...

6 dolog, amivel fel kell hagynod a szebb bőr érdekében!

Szinte azonnal szépül ezek abbahagyása után a bőr.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Fizess elő most egy évre! Ajándék Éva Utazót kapsz 10 Éva magazin mellé!

Csak 3950 Ft