Fél elaludni a gyerek – mi a teendő? A szakértő válaszol

Fél elaludni a gyerek – mi a teendő? A szakértő válaszol

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bojti Andrea gyermekpszichológus válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most Bojti Andrea gyermekpszichológus válaszol:

A kisfiam 9 éves, okos, érdeklődő, szófogadó, bár elég makacs és kicsit lusta is (már ami a tanulást illeti), de ebből azért komoly gondok nincsenek.
Mivel eddig egy kicsi, 40 m2-es lakásban laktunk, velünk egy szobában aludt. A nyaralóban is úgy lett kialakítva az alvásrend, hogy vagy velem vagy az apukával aludt a hálóban, a másik szülő pedig a szófán a nappaliban. Pár hónapja szerencsére sikerült nagyobb lakásba költöznünk, ahol külön szobát kapott. Hatalmas volt az öröme, ő választotta ki a teljes bútorzatot, a dekorációkat, a falak színét is, és nagyon-nagyon büszke volt a saját szobájára. Az első napokban, hetekben minden gond nélkül elaludt esténként, nem kellett lámpát égve hagyni, csak az ajtaja volt nyitva. Kábé két-három hét után történt valami, mert azóta nagyon nehezen megy a lefekvés, ahogy elkezd sötétedni, már könnyek gyűlnek a szemébe, hogy ő fél egyedül aludni, és minden éjjel a mi szobánkban, a mi ágyunkban köt ki. Tényleg retteg, látszik rajta – égve kell hagyni neki a lámpát és ha nem alszik el azalatt, mialatt mi még teszünk-veszünk a konyhában, biztosan a mi ágyunkban végzi – ugyanúgy, ha éjjel felébred, egyedül már nem alszik vissza.
Kérdeztük, hogy mitől fél, de olyan, mintha ő se tudná: hol valami videójátékos karaktert emleget, hogy az a félelmetes, hol éppen valami olyasmit, amit a tévében látott, hol pedig azt, hogy furcsa zajokat hall a lakásban (az lehet, vannak, ez egy régi nagy ház, de ezt már annyiszor elmagyaráztuk...) Már próbáltuk a videójátékokat, tévét is (még jobban) bekorlátozni, eddig nem túl sok sikerrel. Kábé egy hónapja áll fent ez a probléma. Átmeneti, vajon? Elmúlik magától? Kérjünk profi segítséget? Meddig várjunk? Mit tudunk mi tenni, hogy eloszlassuk a félelmeit? Mitől félhet valójában?

Egy kisgyermek életében a változások megszokása általában több időt igényel. Főleg ilyen eset az, amikor a család elköltözik vagy a gyermek új szobát kap, azaz megváltozik a lakókörnyezete. Mindenképpen fontos, hogy a költözésbe a gyermek is be legyen vonva. Nagyon jó ötlet, ha ő választhatja ki az új bútorait, de kisebb gyermekeknél a játékok átpakolása is segítheti az új helyhez való kötődés kialakulását.
Egy ilyen változásokkal teli időszakban azonban megfigyelhető, hogy a gyermekek érzékenyebbé válnak, és bizonyos nehézségek előfordulhatnak az alkalmazkodásban. Sokszor kifejezett oka nincs is problémának, egyszerűen csak időre van szüksége.

Az Önök esetében részben erről lehet szó, de a levél alapján úgy gondolom, valami egyéb történés is kiválthatja a félelmeit. Érdemes végiggondolni, érte-e őt bármilyen trauma az elmúlt időszakban, láthatott-e, hallhatott-e valamilyen rémisztő esetet. Fontos, hogy megértéssel forduljanak felé, ne maradjon egyedül a félelmeivel. A legjobb segítség, ha valamilyen formában megtanulja kontrollálni a félelmeit. El kell neki magyarázni, hogy ő maga le tudja küzdeni a rossz érzéseit. Megtanulhat néhány kulcsgondolatot, a kisebbek varázsigét, melyek elűzik a rosszat. Egy alsó tagozatos gyermekkel már komolyabban lehet arról beszélni, hogy a világ éjszaka is teljesen ugyanolyan mint nappal. Pl. este közösen kinyithatják az ablakot, megnézhetik a fa árnyékát a falon, játszhatnak a sötétben a kéz árnyékával stb. Ezeket a kis esti játékokat kezeljük természetesen, nem kell mindennap a félelmeiről beszélni.

Olvasd el ezt is!


Praktikus segítség a gyermeknek, ha egész éjjel éghet a villany a szobájában, illetve ha szükséges, akkor a lakás más pontjain is. Sok kisgyerek például fél elmenni éjszaka a mosdóba, ezért visszatartja a vizeletét és ébren marad. Ki lehet próbálni azt is, vajon a szoba átrendezése segíti-e a megnyugvást. Lehet, hogyha áthelyezzük az ágyát, már egy másik kép tárul elé, és attól nem fél majd.
Fontos átgondolni a lefekvés előtti szokásokat is. Nem szerencsés, ha a gyermek közvetlenül elalvás előtt még televíziót néz, számítógépezik vagy érzelmileg túlfűtött játékkal játszik. Az esti rutin legyen egy folyamatos elcsendesedés. A fürdés maga egy relaxáló tevékenység. Utána már csak csendes meseolvasás, összebújás legyen a program.
A kisfiúnak még meg kell szokni az új környezetet, ami egyben a szülőktől való szeparációt is jelenti. Valószínűleg valami meg is ijeszthette, ami nehezíti a dolgát. Fokozott türelemmel, és a fentebb leírtak alkalmazásával kezeljék a helyzetet úgy, hogy ne legyen napi téma az esti elalvástól való félelem. Idővel egészen biztosan oldódni fog a szorongása. Szakemberhez akkor forduljanak, ha hosszabban elhúzódik a probléma és komolyan akadályozza a gyermeket a hétköznapi életvezetésben, pl. romlanak a jegyei a fáradtság miatt.


Te is kérdeznél Bojti Andrea gyermekpszichológustól? Most megteheted! Írd meg a kérdésedet, problémádat az evamagazin@evamagazin.hu címre és mi továbbítjuk azt a szakértőnk felé. A tárgy legyen: "A szakértő válaszol". Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni a weboldalon.

Mit is mondott Madonna? – Avagy a legfontosabb pillanatok a hétvégi Women's Marchról

Szombaton a világ csaknem összes országában tüntettek, így mutatva meg a frissen beiktatott Trumpnak: számítanak arra, hogy támogassa a sokféleséget, a klímaváltozás elleni küzdelmet és az emberi jogokat.

Wow! Így néz ki a Beverly Hills 90210 sármos színészének fia

Jóval több mint 20 évvel ezelőtt Luke Perry-ért tinilányok milliói rajongtak és könnyen lehet, hogy fia személyében most itt az utánpótlás!

Meghallgattad már Rúzsa Magdi új dalát, amely a Kincsem című filmhez készült?

A Felveszem a szárnyakat a Kincsem-film végefőcímdala, amelyet márciustól játszanak a mozik.

3 jógapóz, amitől szebb lesz a bőröd

Bizony, a jóga tényleg képes még a bőrt is szebbé tenni.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft