Adjunk nevet a gyereknek – de milyen szempontok szerint?

Adjunk nevet a gyereknek – de milyen szempontok szerint?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Például el kell döntenetek: zavarna-e, ha még fél tucat gyereket ugyanúgy hívnának az óvodában, mint a tiéteket? Cikkünkből az is kiderül, hogy az újszülötteknek adott keresztnevek 10-es toplistája évek óta alig változik.

Minden szülő és szülőjelölt tudja, hogy a babavárás legvidámabb korszaka a névválasztás. Nincs is szórakoztatóbb program, mint amikor kettecskén összebújva listába írjuk a szóba jöhető keresztneveket, és a vezetéknévhez illesztve ízlelgetjük, hogy milyen hangulat, milyen személyiségjegy árad a szívünk alatt hordott magzat tervezett nevéből.

2014-ben születettek első utóneve (lányok):
1.Hanna (1856)
2.Anna (1241)
3.Jázmin (1115)
4.Lili (864)
5.Zsófia (776)
6.Emma (761)
7.Luca (738)
8.Boglárka (733)
9.Zoé (731)
10.Nóra (717)

Akik ötleteket adnak
Közben persze kacagva vagy fintorogva húzzuk ki a lajstromból a korábban már elfogadott javaslatokat. Igazi szerencse, ha a kilencedik hónap végére sikerül megtalálni az igazit.

Forrás: Europress

Ahány család, annyiféle szempont, annyiféle rokoni és baráti javaslat (na, köszönjük szépen!), és minden korban tetten érhetők az aktuális névválasztási trendek is. A 19. század végén például Sisi népszerűsége miatt sok-sok Erzsébet született, az 1910-es években rengeteg Zita – így hívták az utolsó magyar király feleségét. Amióta a tévé beköltözött az otthonunkba, számos film és sorozat adott ihletet a leendő szülőknek. Hallottunk magyar Izaurákról is, s az 1970-es években sok fiú kapta keresztnevét Kovács Krisztián, az akkori ifjúsági filmekben gyakorta felbukkanó gyerekszínész után.

2014-ben születettek első utóneve (fiúk):
1.Bence (1551)
2.Máté (1359)
3.Levente (1241)
4.Ádám (1177)
5.Dávid (1134)
6.Dániel (998)
7.Marcell (977)
8.Balázs (969)
9.Milán (924)
10.Dominik (917)

Belőlük van most a legtöbb
Ha megnézzük a tavalyi népszerűségi sorrendet, érdekes következtetésekre jutunk. A hagyományos keresztnevek jócskán hátrébb szorultak, a László csak a 19., a József a 45. helyen áll. A lányoknál aKatalin, a Mária és a Zsuzsanna nincs benne az első 100-ban.


Mint az utóbbi években mindig, 2014-ben is Hanna és Bence a legnépszerűbb páros. Egyik név sem tartozik a tradicionális utónevek közé; Hanna a nemzetközi vonulatot képviseli (más nyelvekben is létező név), Bence pedig Arany János Toldija óta bevett, kedves hangzású magyar keresztnév. A második helyen egy bibliai páros, Anna és Máté végzett, a képzeletbeli bronzérmet Jázmin (aki elsősorban virág, másodsorban mesehős) ésLevente (a deli ősmagyar vitéz) szerezte meg. A toplista további helyezettjei jó pár éve az élbolyban versenyeznek, közülük csak Lili és Dominik érkezik egy újabb, feltörekvő divathullámmal.

Akik ki akarnak tűnni
Az anyakönyvezhető utónevek sora folyamatosan bővül. A legfrissebbek között böngészve feltűnik egy-egy „gyöngyszem” is. Vajon milyen jövő állhat például Ármányka előtt, vagy mennyire lesz harcias fiú Tegző? A sajátos helyi kötődés szimbóluma a közelmúltban engedélyezett Edelény név is.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján betűrendes bontásban sorakoznak az anyakönyvezhető lány- és fiúnevek. Ha a több száz között nem találnátok meg az igazit, akkor a lakóhely, illetve születés szerinti anyakönyvi hivatalban vagy a Rendészeti Minisztérium Anyakönyvi Osztályán kell benyújtani a kérvényt az általatok kitalált névre, amit végül a Nyelvtudományi Intézet Utónévbizottsága bírál el. A szakvéleményt postán küldik el a címetekre.

3 fillérekből kihozható hajmaszk, amitől gyönyörű lesz a hajad

Amikor a hajadnak szüksége van egy kis pluszra, próbáld ki ezeket!

Ők voltak a legszebbek a People’s Choice Awards-on

Blake Lively négy hónappal a szülés után miniruhában feszített, Jennifer Lopez csak úgy ragyogott, Kristen Belle pedig különleges overált választott.

Így készítsd fel pattanásos bőrödet az esküvődre

Problémás a bőröd, de az esküvődön szeretnél makulátlanul megjelenni? Segítünk!

Javíts az edzéseid hatékonyságán!

Hozd ki a legtöbbet az edzéseidből végre!

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft