Adjunk nevet a gyereknek – de milyen szempontok szerint?

Adjunk nevet a gyereknek – de milyen szempontok szerint?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Például el kell döntenetek: zavarna-e, ha még fél tucat gyereket ugyanúgy hívnának az óvodában, mint a tiéteket? Cikkünkből az is kiderül, hogy az újszülötteknek adott keresztnevek 10-es toplistája évek óta alig változik.

Minden szülő és szülőjelölt tudja, hogy a babavárás legvidámabb korszaka a névválasztás. Nincs is szórakoztatóbb program, mint amikor kettecskén összebújva listába írjuk a szóba jöhető keresztneveket, és a vezetéknévhez illesztve ízlelgetjük, hogy milyen hangulat, milyen személyiségjegy árad a szívünk alatt hordott magzat tervezett nevéből.

2014-ben születettek első utóneve (lányok):
1.Hanna (1856)
2.Anna (1241)
3.Jázmin (1115)
4.Lili (864)
5.Zsófia (776)
6.Emma (761)
7.Luca (738)
8.Boglárka (733)
9.Zoé (731)
10.Nóra (717)

Akik ötleteket adnak
Közben persze kacagva vagy fintorogva húzzuk ki a lajstromból a korábban már elfogadott javaslatokat. Igazi szerencse, ha a kilencedik hónap végére sikerül megtalálni az igazit.

Forrás: Europress

Ahány család, annyiféle szempont, annyiféle rokoni és baráti javaslat (na, köszönjük szépen!), és minden korban tetten érhetők az aktuális névválasztási trendek is. A 19. század végén például Sisi népszerűsége miatt sok-sok Erzsébet született, az 1910-es években rengeteg Zita – így hívták az utolsó magyar király feleségét. Amióta a tévé beköltözött az otthonunkba, számos film és sorozat adott ihletet a leendő szülőknek. Hallottunk magyar Izaurákról is, s az 1970-es években sok fiú kapta keresztnevét Kovács Krisztián, az akkori ifjúsági filmekben gyakorta felbukkanó gyerekszínész után.

2014-ben születettek első utóneve (fiúk):
1.Bence (1551)
2.Máté (1359)
3.Levente (1241)
4.Ádám (1177)
5.Dávid (1134)
6.Dániel (998)
7.Marcell (977)
8.Balázs (969)
9.Milán (924)
10.Dominik (917)

Belőlük van most a legtöbb
Ha megnézzük a tavalyi népszerűségi sorrendet, érdekes következtetésekre jutunk. A hagyományos keresztnevek jócskán hátrébb szorultak, a László csak a 19., a József a 45. helyen áll. A lányoknál aKatalin, a Mária és a Zsuzsanna nincs benne az első 100-ban.


Mint az utóbbi években mindig, 2014-ben is Hanna és Bence a legnépszerűbb páros. Egyik név sem tartozik a tradicionális utónevek közé; Hanna a nemzetközi vonulatot képviseli (más nyelvekben is létező név), Bence pedig Arany János Toldija óta bevett, kedves hangzású magyar keresztnév. A második helyen egy bibliai páros, Anna és Máté végzett, a képzeletbeli bronzérmet Jázmin (aki elsősorban virág, másodsorban mesehős) ésLevente (a deli ősmagyar vitéz) szerezte meg. A toplista további helyezettjei jó pár éve az élbolyban versenyeznek, közülük csak Lili és Dominik érkezik egy újabb, feltörekvő divathullámmal.

Akik ki akarnak tűnni
Az anyakönyvezhető utónevek sora folyamatosan bővül. A legfrissebbek között böngészve feltűnik egy-egy „gyöngyszem” is. Vajon milyen jövő állhat például Ármányka előtt, vagy mennyire lesz harcias fiú Tegző? A sajátos helyi kötődés szimbóluma a közelmúltban engedélyezett Edelény név is.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján betűrendes bontásban sorakoznak az anyakönyvezhető lány- és fiúnevek. Ha a több száz között nem találnátok meg az igazit, akkor a lakóhely, illetve születés szerinti anyakönyvi hivatalban vagy a Rendészeti Minisztérium Anyakönyvi Osztályán kell benyújtani a kérvényt az általatok kitalált névre, amit végül a Nyelvtudományi Intézet Utónévbizottsága bírál el. A szakvéleményt postán küldik el a címetekre.

Bréking: a nőknek nem is kapcsol ki az agya orgazmus közben

Mindenféle történik az agyunkban, amikor a csúcson vagyunk.

Rá tudsz jönni a turpisságra? 5 idegesítően trükkös rejtvény

Vannak ezek a rejtvények, amelyek becsapósabbak, mint elsőre látszanak.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft