Te mikortól engeded festeni a gyereked haját?

Borítókép: Te mikortól engeded festeni a gyereked haját? Forrás: Getty Images
Nem erős ez egy kicsit már 10-12 éves korban?

Nemrég cikkben számoltunk be egy 12 éves kislányról aki levezette saját édesanyjának szülését. Számtalan olyan komment érkezett be hozzánk tőletek, amelyben azt jeleztétek, hogy a cikkhez kapcsolódó képeken a kislánynak láthatóan vörösre van festve a haja. Többen felháborodtatok azon, hogyan engedheti meg az édesanyja egy gyereknek festeni a haját. Bennem is elültettétek a gondolatot, de egészen meg is feledkeztem róla, amíg a múlt héten az egyik kétgyerekes barátnőm felháborodva mesélte, hogy a 11 éves kisfia osztályában két lánynak is festve van már a haja.

Megpróbáltam erősen koncentrálva visszaemlékezni, hogyan is néztem ki én 11-13 éves koromban, és csak az ugrott be újra és újra, hogy akkoriban még a rikító kék körömlakk is óriási újításnak számított, hogy magunkra kenhettük a barátnőmmel, szigorúan csak a nyári szünetben a Balatonnál. Aztán az is eszembe jutott, hogy egy generációval később a barátnőm tőlünk 10 évvel fiatalabb húga 15 évesen már a műkörmökről csacsoghatott az osztálytársaival az iskola folyosóján a szünetben.

Forrás: GettyImages
És persze neki is volt, mert neki megengedték a szülei, hogy kipróbálja. Ahogyan aztán a hajfestést is, amitől brutál vörösbe borult az addig csodálatos aranybarna frizurája. Sosem felejtem el, ezen full kiakadtam akkor.

Ne értsetek félre, nem tartom magam régimódinak, és azt sem gondolom, hogy minden úgy lenne jó még ma is, mint ahogyan az én gyerekkoromban volt. Nem, dehogy: egy percig sem sírnám vissza a gyerekemen a kiszedetlen szemöldököt vagy a tesiórán történt megszégyenítést, mert az én lábamon még volt némi piheszerű szőr és nem volt csontra legyantázva. De egy csomó dolgot akkor is elhamarkodottnak gondolok: ilyen a hajfestés is, meg a műköröm, géllakk és társai. Nem egy 10-15 éves gyerekre valók még. Talán.

Ti hogy vagytok ezzel a témával? A ti gyereketek rágja már a fületeket egy új hajszínért vagy a hosszabb körmökért ennyi idős korában? Na és persze a legfontosabb kérdés: mikor és hogyan engedtek neki?