Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt

Borítókép: Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt Forrás: Getty Images
Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt

Pont a minap beszélgettem a kolléganőmmel, akinek két éves a kisfia, de még nem volt ideje utánanézni a Babakötvénynek, hallott valamit róla - ráadásul fals volt az infó, nem, az állam ezt a pénzt NEM veheti el - és azt hitte, hogy már le is "csúszott róla", ezt a születés után kell megkötni.

Az alábbi érvekkel próbáltam eloszlatni kételyeit, és meggyőzni, hogy érdemes fél órát szánnia rá:

Rengetegszer halljuk, hogy rekordot döntenek az állampapírok, az egyik legmegbízhatóbb, és legjobb hozamot hozó befektetés. A Babakötvény ugyanilyen állampapír, csak a gyermekem védelmében vannak korlátai. Például az, hogy nem vehetem fel, ha elromlik az autó, ha nyaralni támadna kedvem. Ez a pénz az övé lesz.

Hogy hol a fél óra munka - sok pénz?

MINDEN 2006-ban született gyermeknek 40.000 Ft, az azt követő években született gyermekeknek pedig 42.500 Ft-ot életkezdési támogatást ad az állam. Ahhoz, hogy ez az összeg kamatozzon, a Magyar Államkincstárban Start-értékpapírszámlát kell nyitni, és az onnantól Babakötvényben kamatozik. Akkor is, ha egyetlen forintot sem teszek rá.

Mennyit érdemes betenni?

A Babakötvénynek van egy nagy előnye (akárcsak más praktikus, adókedvezménnyel támogatott megtakarítási számlának, amit talán jobban ismernek, mint pl. Egészségpénztár, Lakástakarék). A 3% kamatprémiumon felül a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20%, de maximum 12.000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, maximum 12.000 Ft támogatás jár).

Ez forintban azt jelenti, hogy ha 60.000 Ft-ot befizettem, további 6000 Ft-ot kap a gyerek INGYEN, és ez az összeg kamatos kamattal évről évre gyarapodik. Minden évben 3%-os inflációt feltételezve, havi 5.000 Ft befizetés mellett (ami évi 60.000 Ft) 18 év alatt kb. 2,3 millió forint takarítható meg a gyermekünk részére.

Amin szintén meg szoktak lepődni barátnőim, hogy ez BÁRMIKOR megköthető. Azokra a 18 éven aluli gyerekekre is, akik hamarabb születtek, mint 2006., amikor ez a program elindult. Ők nem kapják meg az induló állami támogatást, de a befizetések után az évi maximum 6000 Ft-ot igen.
A 2006 után született gyerekek pedig, ha ma kötik meg nekik a szerződést, akkor is megkapják az induló összeget, csak eddig nem kamatozott az összeg. Tényleg, csak be kell menni valamelyik KICSTÁRBA és megnyitni a számlájukat.

De mennyit vonnak le kamatadóként?

A jó hírem: hogy sem adót, sem járulékot nem vonnak le belőle.

De olyan nehéz elintézni, kevés a Kincstár...

Vidéken ez még csak-csak igaz, bár mint itt megtekinthető, azért nem kell Pestre jönni ügyintézésért, de a megnyitáskori egyetlen alkalmat leszámítva ma már minden intézhető az online felületeiken.

Pontosan úgy, ahogy a lakástakarék sem költhető más célra, így van ez a (felnőtt) életkezdést segítő Babakötvénnyel is. Ezért a Start-értékpapírszámla, azaz a Babakötvény lejáratkori összege a következő célokra fordítható a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezése értelmében:

tanulmányok,
lakhatás, pályakezdés,
gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,
jogszabályban meghatározott más cél* (*ezt a törvényalkotók nyitva hagyták a Babakötvény lejáratkori felhasználhatóságának későbbi bővíthetősége céljából).

Tehát ha engem kérdeznek, akkor ha belefér, akkor havi megtakarításaimból "kimaxolom" az évi 60.000 Ft/év/gyerek lehetőséget, és ha még marad, akkor mellette más szintén előnyős állami adó vagy egyéb támogatással bíró megtakarításba fektetek.