Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt

Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Magyar Állampapír
F

Fél óra munka, és nagyon sok ingyen pénz...Tényleg, legálisan! - Ezért ajánlom a Babakötvényt

Pont a minap beszélgettem a kolléganőmmel, akinek két éves a kisfia, de még nem volt ideje utánanézni a Babakötvénynek, hallott valamit róla - ráadásul fals volt az infó, nem, az állam ezt a pénzt NEM veheti el - és azt hitte, hogy már le is "csúszott róla", ezt a születés után kell megkötni.

Az alábbi érvekkel próbáltam eloszlatni kételyeit, és meggyőzni, hogy érdemes fél órát szánnia rá:

Rengetegszer halljuk, hogy rekordot döntenek az állampapírok, az egyik legmegbízhatóbb, és legjobb hozamot hozó befektetés. A Babakötvény ugyanilyen állampapír, csak a gyermekem védelmében vannak korlátai. Például az, hogy nem vehetem fel, ha elromlik az autó, ha nyaralni támadna kedvem. Ez a pénz az övé lesz.

Hogy hol a fél óra munka - sok pénz?

MINDEN 2006-ban született gyermeknek 40.000 Ft, az azt követő években született gyermekeknek pedig 42.500 Ft-ot életkezdési támogatást ad az állam. Ahhoz, hogy ez az összeg kamatozzon, a Magyar Államkincstárban Start-értékpapírszámlát kell nyitni, és az onnantól Babakötvényben kamatozik. Akkor is, ha egyetlen forintot sem teszek rá.

Mennyit érdemes betenni?

A Babakötvénynek van egy nagy előnye (akárcsak más praktikus, adókedvezménnyel támogatott megtakarítási számlának, amit talán jobban ismernek, mint pl. Egészségpénztár, Lakástakarék). A 3% kamatprémiumon felül a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20%, de maximum 12.000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, maximum 12.000 Ft támogatás jár).

Ez forintban azt jelenti, hogy ha 60.000 Ft-ot befizettem, további 6000 Ft-ot kap a gyerek INGYEN, és ez az összeg kamatos kamattal évről évre gyarapodik. Minden évben 3%-os inflációt feltételezve, havi 5.000 Ft befizetés mellett (ami évi 60.000 Ft) 18 év alatt kb. 2,3 millió forint takarítható meg a gyermekünk részére.

Amin szintén meg szoktak lepődni barátnőim, hogy ez BÁRMIKOR megköthető. Azokra a 18 éven aluli gyerekekre is, akik hamarabb születtek, mint 2006., amikor ez a program elindult. Ők nem kapják meg az induló állami támogatást, de a befizetések után az évi maximum 6000 Ft-ot igen.
A 2006 után született gyerekek pedig, ha ma kötik meg nekik a szerződést, akkor is megkapják az induló összeget, csak eddig nem kamatozott az összeg. Tényleg, csak be kell menni valamelyik KICSTÁRBA és megnyitni a számlájukat.

De mennyit vonnak le kamatadóként?

A jó hírem: hogy sem adót, sem járulékot nem vonnak le belőle.

De olyan nehéz elintézni, kevés a Kincstár...

Vidéken ez még csak-csak igaz, bár mint itt megtekinthető, azért nem kell Pestre jönni ügyintézésért, de a megnyitáskori egyetlen alkalmat leszámítva ma már minden intézhető az online felületeiken.

Na és mire költheti a gyerek majd a pénzt?

Pontosan úgy, ahogy a lakástakarék sem költhető más célra, így van ez a (felnőtt) életkezdést segítő Babakötvénnyel is. Ezért a Start-értékpapírszámla, azaz a Babakötvény lejáratkori összege a következő célokra fordítható a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezése értelmében:

tanulmányok,
lakhatás, pályakezdés,
gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,
jogszabályban meghatározott más cél* (*ezt a törvényalkotók nyitva hagyták a Babakötvény lejáratkori felhasználhatóságának későbbi bővíthetősége céljából).

Tehát ha engem kérdeznek, akkor ha belefér, akkor havi megtakarításaimból "kimaxolom" az évi 60.000 Ft/év/gyerek lehetőséget, és ha még marad, akkor mellette más szintén előnyős állami adó vagy egyéb támogatással bíró megtakarításba fektetek.

Kép
50 dolog, amit simán megtehetnél, ha nem aggódnál tovább a tested miatt

Nem azért, mintha hibás lennél azért, mert aggódsz. Csak hogy tudd.

Halloweeni partira rémisztő ufó szemet készíts! Ráadásul finom

Üres kézzel nem illik menni, vendéget fogadni, ez pont elég rémisztő lesz a bulira.

Így spórolhatsz a babaholmikon – 6 okos tipp

Néhány hasznos tipp édesanyáktól, hogy ők miként tudtak spórolni a babaholmik beszerzésekor!

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft