A kislányom fél a kutyáktól, ezért vettünk egyet

Borítókép: A kislányom fél a kutyáktól, ezért vettünk egyet Forrás: Getty Images
Mondhatnátok, hogy milyen felelőtlen szülők vagyunk, hogy hazavittük a gyerekünk rémálmát, de higgyétek el, nem véletlenül tettük. Elmesélem, miért működik a dolog.

Lora most múlt 5 éves, van még két nagyobb tesója, akik már mindketten felső osztályba járnak. A nagyobbak már régóta rágják a fülünket egy kutyusért, de az az igazság, hogy eddig mi magunk sem tudtuk elképzelni, hogy miként illeszkedne bele egy eb a hétköznapjainkba.

A gondolkodásunkban való változást az katalizálta, hogy néhány hónappal ezelőtt vendégségben voltunk a barátainknál, akiknek egy rendkívül nyugis kistestű kutyusuk van, benn a házban. Amint Lora meglátta, már jött hozzám, vagy az anyjához, hogy vegyük fel, mert fél a közelébe menni.

Forrás: GettyImages
A kép illusztráció.

Azonban egy kis idő elteltével mintha kezdte volna érdekelni a kiskutya és közelebb merészkedett hozzá, persze szigorúan a mi kezünket fogva. A négylábú szerencsére partner volt, bizonyára meg is érezte a gyerek távolságtartását, de mivel ő maga is gyerekek közt szocializálódott, így nem volt neki idegen a helyzet. Hamar meg is adta magát a kislányunknak: a hátára feküdt, dugta a fejét, hogy simogassa.

Apu, nézd milyen aranyos! Nem bánt, csak ismerkedik velem!
ilyen mondatot még sosem hallottunk a legkisebbünk szájából.

A család női tagjával szóba is elegyedtünk a kutyus fajtáját illetőleg, hogy általában milyen a természete, mióta lakik velük, hogyan szoktatták be a lakásba. Ő mesélte, hogy amikor a gyerekei kicsik voltak, ők is tartottak a kutyáktól, ami leginkább a mély hangú ugatásnak volt betudható. Ők a nagyszülőknél tanulták meg, hogy nem minden kutya veszélyes és hogy kár félelemmel közelíteni hozzájuk, aztán hamar nagy kutyások is lettek. A barátunk szerint sokat segít a gyerekeknek legyőzni a félelmét, ha nap mint nap egy jó ellenpéldát lát, ami bizalmat csalogat elő belőle.

Forrás: GettyImages
A kép illusztráció.
Így hát hosszas beszélgetések sora után, a gyerekekkel közösen leülve, ötletelve, egy kutyaiskolában dolgozó ismerősünkkel konzultálva úgy döntöttünk, hogy bevállaljuk Legót, a törpe uszkárt, aki épp megfelel az életvitelünk minden elvárásának.