"Apa, kaphatok egy kiskutyát?" - Ezeket mérlegeld, ha utolért az elkerülhetetlen!

Borítókép: "Apa, kaphatok egy kiskutyát?" - Ezeket mérlegeld, ha utolért az elkerülhetetlen! Forrás: gettyimages
Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, mielőtt igent mondasz!

Ha eddig még nem merült fel nálatok ez a kérdés, - akár más állattal kapcsolatban-, akkor majd fog. Hidd el, így lesz! Kevés az a gyerek, aki nem vágyik valamilyen kis állatra, és ez így is van jól, hiszen ez azt jelenti, hogy nyit az állatvilág, a természet felé. Mielőtt azonban gondolkodás nélkül teljesítenétek eme kívánságát, érdemes egy-két dolgon elgondolkozni, nehogy aztán később érjen benneteket a hidegzuhany és a csalódás, rosszabb esetben az állat is kárát lássa a nem megfelelő törődésnek.

Forrás: getty

# Ugye tudod, hogy igazából a te kutyád lesz?

Ha nagyon kicsi még a gyereked, akkor pláne, de még akkor is, ha már elmúlt 10 éves. Persze remek alternatíva, hogy a gyereket kötelességtudatra, következetességre neveld, de nem biztos, hogy ezt így kell elkezdened. Mert: ha a gyerek fáradt lesz, beteg lesz, vagy majd épp más érdekli, az állatka akkor is ott lesz a nyakadon. Csúnya ezt így leírni, de ez az igazság. A kérdés, amit fel kell tenned magadnak: ti felnőttek, szeretnétek-e, tudtok-e vállalni egy kutyát?

# Belefér-e az időtökbe?

A gyereknevelés sem piskóta, és egy állattal gyakorlatilag lesz plusz egy gyereked. Akit nem pelenkázni kell ugyan, de télen, nyáron, esőben, hóban, fagyban ki kell vinni, hogy elvégezhesse a dolgát. Emellett le is kell persze mozgatni, ami nem a lakásban való játszást, és nem is az udvaron való rohangálást jelenti kizárólag. Hanem rendszeres, hosszabb sétákat is esetenként, fajtától függően persze.

Forrás: getty

# Anyagilag ki tudjátok gazdálkodni?

Ha valaha már megfogalmazódott benned, hogy egy gyerek nem olcsó mulatság, akkor már sejtheted, hogy egy négylábú sem lesz az. Nem csak az egyszeri költségekre gondolunk ( mint a felszerelés megvásárlása), hanem különböző orvosi kezelésekre, a kutya iskolára (hidd el, ez szinte elengedhetetlen!), és persze a havonta ételre költött összegekre is. Számolj utána, mielőtt döntenél!

# Biztosan olyan fajta kutyus való nektek, mint amilyen a kölyöknek tetszik?

Te vagy a felnőtt, ezért ezeket neked kell szigorúan átgondolnod: mennyi a mozgásigénye, mekkora a kifejlett termete, fel fogja-e ásni a kertedet (a kopók például többnyire szeretnek ásni), hullik-e a szőre? Ezeket érdemes közösen átbeszélnetek, mielőtt leteszitek a voksotokat az állat mellett.

Forrás: getty

# Szívesebben választanátok menhelyes kutyust? Akár idősebbet is?

Nos, ez gyerek nélkül is nehéz kérdés, hiszen az ember legszívesebben olyan állatot fogad maga mellé, akinek igazán szüksége van rá, de ebben az esetben bennünk lehet a félelem, hogy olyan kutyust viszünk haza, aki túl félős a gyerek mellett, esetleg nehezen alkalmazkodik. Ha mindenképp ebben gondolkoztok, akkor érdemes a menhelyen dolgozó gondozók segítségét kérni a választásban, és persze kötelezően beiktatni egy kutya suli, esetleg szocializációs tanfolyam rendszeres látogatását is.

Kihagytunk valamit? Várjuk a további ötletelést, hogy mit érdemes még szerintetek ilyenkor átgondolni!

Az eredeti cikk az apamagazin.hu-n jelent meg.