7 dolog, amiről ne beszélj a gyerekednek

Borítókép:  7 dolog, amiről ne beszélj a gyerekednek Forrás: Getty Images
A legjobb, ha ezekről a dolgokról nem ejtesz szót a gyerekek előtt.

A nyitott, őszinte, maximális bizalmon alapuló kommunikáció közted és a gyerekeid között rendkívül fontos, ám van néhány dolog, amiről jobb, ha nem beszélsz előtte, amiről nem mesélsz neki. Nem csak a te lelki nyugalmad miatt, hanem azért is, hogy őt megkíméld a rossz érzésektől vagy kínos, kellemetlen szituációktól. Összegyűjtöttük azt a hét dolgot, amiről - szülői tapasztalatunk szerint - jobb, ha nem beszélünk gyerekeink előtt.

1. Házassági, párkapcsolati problémáink, vitáink

Nem egyszerű a megfelelő időpontra "időzíteni" a veszekedéseinket, ám ha egy mód van rá, törekedjünk arra, hogy a gyerekek előtt ne borítsuk a bilit. Jobb, ha akkor hozzuk fel a vitás kérdéseket, amikor csak kettesben vagyunk a férjünkkel, így nekünk sem lesz később a kölykök miatt lelkiismeret-furdalásunk és őket is megkíméljük az aggodalomtól. Ugyanilyen fontos, hogy bármennyire is baráti viszonyban vagyunk a gyerekkel, és akármennyire érett is már a gondolkodása, ne vele beszéljük meg a párkapcsolati problémáinkat – ne feledjük, az a személy, akivel nekünk épp gondunk van, az az ő édesapja.

2. Pletykák a családtagokról, közeli barátokról

Semmilyen pletykát nem érdemes továbbadni, azokról az emberekről meg főként ne mondjuk rosszat a gyerekünknek, akikkel sok időt tölt, és akiket ő is kedvel. Ezzel csak összezavarnánk őt, amit lehet, hogy pont úgy próbál majd orvosolni, hogy felhozza előttük a témát – így mi is kényelmetlen helyzetbe kerülünk.

3. Hogy mennyi a fizetésünk

Időbe telik, amíg a kiskamaszok ráéreznek, megértik a pénzösszegek valós értékét, hogy mennyi a kevés, mennyi a sok, épp ezért a fizetésünk nekik csak egy szám, és épp ilyen szabadon is bánnak majd az ismeretével.

4. Hogy milyen terveink vannak azutánra, hogy őket már ágyba dugtuk

Mi már régen megtanultuk a férjemmel, hogy arra a lefekvés előtti kérdésre, hogy "és ti mikor mentek aludni?" a helyes válasz az: "Tíz perc múlva." Egyszer ugyanis elkövettük azt a hibát, hogy elárultuk, mi megnézünk még egy filmet, ami nem gyerekeknek való. Mit tippeltek? Sikerült megnézni azt a filmet? Naná, hogy nem! Öt percenként bukkant fel a kölyök a nappali ajtajában a legkülönfélébb ürügyekkel...

5. Hogy mennyire fájdalmas a szülés és az utána jövő időszak

Előbb-utóbb előkerül a "honnan jönnek a kisbabák"-téma, készüljünk fel jó előre a megfelelő válasszal. Nem kell ködösíteni, de semmiképp nem részeletezzük a szülés fájdalmait, mert ha érzékenyebb a gyerekünk, könnyen a szívére veheti, hogy "bántott" minket. Egy ismerős házaspárral ez megtörtént, hetekig tartó győzködéssel tudták csak kiverni ezt a gondolatot a kilenc éves kislányuk fejéből.

6. Azokat a bizalmas információkat, amiket a gyerekünk barátairól megtudunk a barátok szüleitől

Ha gyerekünk legjobb barátjának szüleivel bizalmas viszonyban vagyunk, és ők tegyük fel, elpanaszolják nekünk, hogy a gyerek olykor bepisil éjszaka, semmiképp ne kössük ezt az információt a mi gyerekünk orrára. Mindannyian tudjuk, milyen kegyetlenek a kiskölykök és milyen ingatag lábakon állnak olykor ezek a gyerekkori barátságok, ne adjunk ilyen nagy erejű fegyvert a gyerek kezébe.

7. Ha gyorskajáldában ebédeltünk és utána betoltunk még egy zacskó gumicukrot is

Soha többé nem leszel hiteles a szemében, amikor a túlzott cukorfogyasztás és a gyorskaja veszélyeiről tartasz kiselőadást... :)