5 nagyon fontos dolog, amiből soha ne engedj, ha új építésű otthonba költözöl!

5 nagyon fontos dolog, amiből soha ne engedj, ha új építésű otthonba költözöl!
Forrás: gettyimages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nincs olyan építkezés, vagy átalakítás, amikor ne kerülne porszem a gépezetbe! Azonban, ha ezekre fokozottan odafigyelsz, megkímélheted magad néhány fölös körtől!

Ha úgy döntötök, hogy a következő otthonotok egy új építésű, vagy felújított lakás, vagy ház lesz, akkor bizonyára nem ér majd meglepetésként titeket a tény, hogy igen nagy fába vágtátok a fejszéteket. Hacsak nincs a családban, ismerősi körben egy megbízható építész, vagy szakember, aki baráti alapon segít jobban átlátni a tereket, felhívni a figyelmeteket a gyakran előforduló problémákra, akkor cseppet sem árt, ha kicsit előre tájékozódtok ezügyben. Kolléganőnk, aki épp most éli át ezeket a folyamatokat, összeírt néhány hasznos tippet, amit jó ha szem előtt tartotok, ha nem akartok később mérgelődni!

Kép
forrás: getty

1)) A konnektorok, kiállások kérdése!

Nem elég, ha megelégszel a műszaki leírásban adottakkal, a helyszínen többször is fel kell mérni, hogy mi hova kerüljön! Jelöld ki a számodra praktikus helyeket: gondold át, mit hova szeretnél majd tenni, hol lesz szükség csatlakozókra, konnektorokra, kapcsolókra! Persze ezekből később is fel lehet szerelni bizonyos típusúakat, de vannak olyanok, amihez vésni kell, és azt a kész lakásban már nem biztos, hogy előről akarod majd kezdeni!

2)) Megfelelő-e a fűtés és a hűtés?

Elegendő-e a betervezett fűtőtestek száma, típusa? Melyek azok a helyiségek, ahol fokozottan szükség lesz a melegre (például fürdőszoba), és melyek azok, amelyekben elhagyható (például spájz, vagy kamra)? Hol akarod, hogy nyáron hűtsön a légkondi? Mindent alaposan egyeztess a kivitelezővel, nehogy egy apró félreértés miatt a későbbiekben a fűtéssel, vagy épp a hűtéssel kelljen bajlódnod!

Kép
forrás: getty

3)) Van-e még valami, amit praktikusabban is lehetne tervezni?

Alaposan érdemes megvizsgálni, hogy a még mozgatható falak közül érdemes-e valamit átalakítani! Így könnyen nyerhetünk teret egy kisebb étkezőnek, egy nagyobb fürdőszobának, vagy akár egy praktikus gardróbnak! Bármilyen bonyolultnak tűnik elsőre változtatni, hosszútávon kell gondolkozni, hogy mi szolgálná leginkább a kényelmedet!

4)) A nyílászárók kérdése!

Nagyon alaposan vizsgáld át a már készen berakott ablakokat, ajtókat, hogy jól zárnak, szigetelnek-e! Ne légy rest, ha valamit nem találsz jónak, a szakember azért van, hogy a te igényeidet kielégítse: végtére is, te fogsz ott lakni, nem pedig ő! Válassz tartósabb termékeket, amelyek jól kezelhetők, és kicsit hosszabb időre is lehet tervezni velük! Ugyanez igaz a redőnyökre is: azokon ne akarj spórolni, hiszen azon túl, hogy rengeteg hőt, energiát takaríthatsz meg egy-egy jól záródó, szigetelő példánnyal, még sokszor a betörőket is visszatartja, hogy bepróbálkozzanak az ingatlan közelebbi megismerésével!

Kép

5)) A szigetelelés, penészvédelem, falvastagság...

Tudom, ezek elég vegyes kategóriák, de épp ezek jöttek most velem szembe. Ne ijedj meg, ha még a félkész állapotban penészedést tapasztalsz egy-két helyiségben, ez lehet a több lépcsős építkezés, és az időjárási viszontagságok miatt is: hiszen egy szerkezetkész házat, vagy lakást, még jó sokáig nem fognak felfűteni, amíg zajlik benne az érdemi munka. Vannak már nagyon erős penészirtó szerek, amiket kimondottan építkezésekre ajánlanak, ezekre semmiképp ne sajnáld a pénzt! A falak vastagsága nem csak a szigetelés miatt fontos, hanem az esetleges szomszéd lakásból való áthallás miatt is: minden esetben ellenőrizd, hogy mennyire lesz nagy a zaj, ami a szomszédos lakásokból szűrődhet át, és ha elégtelennek látod a szigetelést, kérd a falak megerősítését!

Nektek van jó, vagy rossz tapasztalatotok építkezéssel, felújítással kapcsolatosan? Írjátok meg kommentben, hogy minél többen tanulhassunk belőle! Köszönjük!

Bréking: a nőknek nem is kapcsol ki az agya orgazmus közben

Mindenféle történik az agyunkban, amikor a csúcson vagyunk.

Rá tudsz jönni a turpisságra? 5 idegesítően trükkös rejtvény

Vannak ezek a rejtvények, amelyek becsapósabbak, mint elsőre látszanak.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft