Tűzijáték kisokos, avagy ezeket mondd el a gyerekednek a szilveszteri készülődésben! – 10 hasznos tanács

Borítókép: Tűzijáték kisokos, avagy ezeket mondd el a gyerekednek a szilveszteri készülődésben! – 10 hasznos tanács Forrás: europress
Nem baj, ha szájbarágásnak érzi, akkor is mondd el ezredszerre!

Ha még kicsi a gyereked, akkor nyert ügyed van, mert szép fokozatosan bevezetheted őt a pirotechnikai eszközök ismeretébe; ha pedig már kamasz korban van, akkor remélhetőleg igyekeztél ezt megtenni az elmúlt évek alatt. Ha így is van, jobb többször elismételni a már elmondottakat, felhívni a figyelmet a veszélyekre!

Ugyanakkor mindig érdemes figyelni az aktuálisan kiadott, hivatalos szabályra, és az alapján vásárolni és használni a különböző tűzijátékokat. Ezeket a fontos dolgokat azonban minden alkalommal kösd a gyerek lelkére, ha már nem veled tölti a szilvesztert!

Forrás: europress

1# Alaposan olvassa el a használati útmutatót, és az alapján üzemelje be a ketyeréket!

2# Soha sem egyedül, hanem csakis többekkel együtt gyújtson meg tűzijátékot, mert, ha mégis baj történne, valaki tudja értesíteni a mentőket!

3# Ismételtesd el vele a mentők számát, és írasd be a mobiljába...ha már itt tartunk!

Forrás: europress

4# Tűzijátékozni kizárólag csak nagy, tágas kültéri helyen szabad, ahol van kellő tér a rakéták, robbanó anyagok felszabadulásához.

5# Mindig tartsanak kellő távolságot a meggyújtott eszközöktől, és győződjenek meg róla, hogy senki nem tartózkodik a tűzijáték útjában!

6# Mondd el neki, hogy milyen anyagokra használunk vizet, homokot, poroltót egy esetleges gyulladás, vagy égés esetén! Ugyanakkor azt is, hogy nagy tüzet ne akarjanak egymaguk eloltani, inkább azonnal hívják a tűzoltókat és vonuljanak biztonságos helyre!

Forrás: europress

7# Első a testi épség, az egészség – ezt jól vésd a fejébe! Biztosítsd róla, hogy ha véletlenül valami kárt okoznának (például a kertetekben), az kevésbé lesz olyan fontos számodra, mint hogy ő/ők jól legyenek. Ezzel megelőzheted a kéretlen hősködést és a még nagyobb bajt.

8# Erős alkoholos befolyásoltság alatt állót ne engedjenek pirotechnikai eszköz közelébe, mert megeshet, hogy nincs tudatában a cselekvésének, és könnyen veszélybe sorolhatja magát és a társait!

Forrás: europress

9# Csak hivatalos eladótól vásároljon pirotechnikai eszközöket, számla ellenében; olyat semmiképp ne fogadjon el, ami be van tiltva, vagy amiről nem tudnak bizonylatot adni! A legjobb, ha jófej szülő lévén elmész vele előre vásárolni, így ellenőrizheted mivel lesz dolguk este a fiataloknak!

10# Kérd meg, hogy éjfél után egyszer jelentkezzen be, még ha nem is telefonon, de legalább Messengeren, vagy Viberen, hogy tudd, minden rendben van. Fő a bizalom, mindkettőtöknek tudnia kell, hogy számíthat a másikra!