Joga van tudni a jogait!

Borítókép: Joga van tudni a jogait!
Boldog Születésnapot gyerekjogok!

A felnőttek és a szülők nagyon is tisztában vannak a hatásköreikkel, élnek velük és érvényesítik őket, néha mindenek felett. Azonban hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a gyermeknek is vannak hatáskörei, nem is kevés!

27 éves egyezmény

Az ENSZ Gyermek Jogairól szóló egyezményét még 1989. november 20-án, azaz majdnem 27 éve írták alá New Yorkban, de a mai napig érvényes, 1990-ben a magyar kormány is ratifikálta. Az egyezmény összesen 42 cikkelyt tartalmaz, részletesen végigjárva, mihez lehet joga a gyereknek. Irányt mutat a szólás szabadság, a megkülönböztetés vagy a tolerancia területein, de foglalkozik az oktatással, a szociális biztonsággal és a szülői felelősséggel is.

Forrás: www.gettyimages.com

Kiszolgáltatott helyzetben

A cikkelyek közül talán a legfontosabbak azok, amelyek a tehetetlen gyermek védelmét szolgálják, például a „Védelem az erőszakkal szemben”, a „Védelem a szexuális kizsákmányolástól” vagy a „Védelem a kínzástól, a megalázó bánásmódtól” cikkelyek. Ezek azok a pontok, ahol igazán segítségre szorul egy gyerek, hisz hiába értek el számos szép eredményt az egyezmény legtöbb pontjában, a fenti három cikkely fontosságát aláhúzza az a statisztika, miszerint Európában minden ötödik gyerek szexuális zaklatás áldozatává válik. Szerencsére ma már számos alapítvány törődik ezekkel a problémákkal.

Az érintett is kérdezhet

A magyar Hintalovon Alapítvány például azért küzd, hogy a hazánkban élő gyerekek jogai minél teljesebben érvényesülhessenek, ennek érdekében konferenciákat szerveznek, folyamatosan informálják a 10-18 éves korosztályt, akik kérdésekkel is fordulhatnak az Alapítványhoz.

Forrás: www.gettyimages.com

Az Egyezmény számos pozitív folyamatot beindított, de gyerekek jogai olyan terület, amellyel folyamatosan foglalkozni kell. A 42 cikkely szövevényes jogi szövegét még agy apuka is nehezen bogarássza ki, segítségként ajánljuk EZT a számos gyerekrajzzal teli kiadványt.