10+1 fontos dolog, amit bárcsak tudtam volna a gyerekem gimnáziumi jelentkezése előtt!

10+1 fontos dolog, amit bárcsak tudtam volna a gyerekem gimnáziumi jelentkezése előtt!
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kolléganőnk összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és tennivalókat a közelgő felvételivel kapcsolatban.

Ha gimis felvételin töröd a fejed, akkor most dördült el a startpisztoly. Október 20-án minden középiskola nyilvánossá tette a saját fontos időpontjait. De mi az, amit még feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy sikerüljön a felvételi? Összegyűjtöttem neked a saját tapasztalatomat.

1) Nagyon fontos mielőbb megnézned a kiszemelt iskolák honlapját!

Figyelj, hogy mikor lesz igazgatói tájékoztató, és mikor lesznek nyílt napok, bemutató órák! Ezekre regisztrálni kell, és sokszor pillanatok alatt betelnek a helyek. Pedig érdemes személyes tapasztalatokat szerezned, ezért döntsd el, hogy melyik az a pár iskola, amely érdekel titeket, és jelentkezz időben!

Később is csekkold gyakran a honlapokat, az írásbeli vizsga után (pontszámok) és a szóbeli vizsgák előtt (vizsgabeosztás), nem is beszélve az ideiglenes felvételi listák közzétételének idejéről!

2) A személyes infócserénél nincs jobb módszer, ha iskolaválasztásról van szó!

Szervezz találkozásokat, telefonbeszélgetéseket! Ismerjétek meg mások tapasztalatait! Mit gondolnak az iskolájukról, és hogyan érzik magukat azok a gyerekek, akik a kiszemelt intézményekbe járnak? Milyen volt a felvételi beszélgetés, milyen ott az élet? Az ismerőseid és azok ismerősei biztosan tudnak ebben segíteni!

Kép
forrás: europress

3) El kell menteni a legfőbb dátumokat és más információkat!

Előkészítőre jár a gyermeked? Akár igen, akár nem, a Pitagorasz Stúdió és a Tudásvágy Centrum akkor is kínál hasznos információkat, ha nem oda iratkoztatok be. Előbbi ingyenes hírlevelekben mindig tájékoztat a következő fontos időpontról, így semmiről sem fogsz elfeledkezni, utóbbi 2016. november 12-én szóbeli tájékoztatót ad a felvételi eljárás menetrendjéről. A számotokra legfontosabb dátumokat pedig legjobb, ha előre beírod a naptáradba innen.

4) A rendszeres otthoni gyakorlást sajnos nem lehet megúszni.

Az előkészítő sajnos nem pótolja a szülői felkészítést. A felvételi feladatok gondolkodást igényelnek, nem pusztán az iskolában tanultak egyszerű visszaadását. Ha a gyermeked negyedik vagy hatodik osztály után jelentkezik gimibe, akkor te is azonnal észreveszed azt az óriási szakadékot, amely a jelenlegi tanítási módszerek és eredmények, no meg a felvételi feladatsorok között tátong. (A nyolcadikosokat állítólag felkészítik… de otthon együtt gyakorolni talán ez esetben sem árt.) A korábbi évek tesztjeit és megoldókulcsait itt találod, nagyon hasznosak.

Kép
forrás: europress

5)...de ha a családi gyakorlás zátonyra fut – csak semmi pánik!

Nem tudsz hozzászólni a matek feladatokhoz, vagy állandóan konfliktusba torkollik a közös tanulás? Ne ijed meg, ez teljesen normális a szülő/gyermek közös tanulások során (feltéve, hogy nem vagy kiváló pedagógus), különösen akkor, amikor az írásbeli vizsga egyre közeledő határideje miatt növekszik a rátok nehezedő nyomás. Nekünk nagyon bevált, hogy a finisben már csak a Pitagorasz Stúdió egyenként megvásárolható videós megoldásait néztük meg közösen, ahol a felvételi feladatsorokon lassú, nyugodt és érthető magyarázattal mennek végig. Elérhetők itt.

6) Együtt is eldönthetitek, hogy hol írja meg a gyerek az írásbeli vizsgát.

Bizonyára tudod, hogy ennek a helyszíne tetszés szerint választható, függetlenül attól, hogy később hova jelentkezik. Bár a feladatlapok értékelésénél egységes javítókulcsot használnak a gimik, a pontozásnál mégis elkerülhetetlen némi szubjektivitás (pl. a magyar feladatlapon a fogalmazásnál, amellyel 10 pontot szerezhettek az 50-ből!). Nekünk azt súgták, hogy érdemes gyengébb gimiben írásbelizni, mert ott kevésbé szigorúan pontoznak, viszont az itt kapott pontszámot egységesen elismeri az összes többi iskola. (Mi ezt a lehetőséget végül nem játszottuk meg, így nem tudom, hogy tényleg igaz-e…)

7) A jelentkezési formanyomtatványok kitöltése bizony időigényes.

Mert mindegyiket kézzel kell megírnod, iskolánként 2 oldalt, plusz a központi beadvány két oldalát is. Legyen másodpéldányod arra az esetre, ha valamelyiket elrontanád. És ne hagyd az utolsó estére az egészet! (Gondolj bele, mikor töltöttél ki utoljára 10-12 oldalt egy szuszra?)

Kép
forrás: europress

8) Jobb kétszer lecsekkolni mindent, mint egyszer sem!

Jól írtad rá a borítékokra az irányítószámot? Ha nem látod a gyermekedet a suli honlapján a szóbelire behívott gyerekek között, érdeklődj, hogy megkapták-e a jelentkezési lapotokat. A postán is elkallódhat a levél, ha nem személyesen vitted be. Nehogy ezen múljon!

(A fiamat végül oda vették fel, ahol eredetileg meg sem kapták a jelentkezési lapját: mint utólag kiderült, a postás nem volt hajlandó kivinni az ajánlott levelet az irányítószám egyetlen számjegyének elrontása miatt (!) – pedig a gimi neve és címe hibátlan volt. Ha ez nem derült volna ki időben, és nem pótoltuk volna a hiányosságot, akkor nem lett volna esély oda felvételizni.)

9) Nem csak a kiszemelt sulikról érdemes tájékozódni.

Ugyanis hasznos lehet tudni, hogy máshol mennyi volt az átlagos írásbeli pontszám: az AKG-ban írók átlaga például szinte minden évben jól mintázza az országos átlagot. Az is fontos lehet, hogy máshol hogy alakul a szóbeli ponthatár, hiszen ez alapján – és a gyermeked pontszámainak ismeretében – már akkor sejtheted, hogy az általatok bejelölt iskolá(k)ba behívják-e majd szóbelizni, amikor ők még nem tették fel ezt a honlapjukra.

10) Egy furcsa stresszoldó módszer: a tavalyi adatok

Ha már a szóbelin is túl vagytok, és már csak arra vársz, hogy a vágyott iskola honlapján megjelenjen gyermeked jelszava/azonosítója az ideiglenes felvételi listán, akkor is érdemes még ránézned a többi referenciasuli site-jára (a 9. pontban leírt tapasztalatszerzés miatt, hogy lásd, ők hol húzták meg a felvételi ponthatárukat). Ha pedig az ideiglenes felvételi jegyzéken nem a biztos befutók között szerepelnétek, akkor se csüggedj, hanem nézz rá a tavalyi végleges adatokra, hogy bizakodást meríthess abból, hányadik hellyel lehetett a vágyott suliba ténylegesen befutni. A felvételizők rangsora, felvételt nyert tanulók száma itt. (Írd be az OM-azonosítót, települést és nyomj a keresés gombra. A következő lapon kattints a nagyító gombra. Ezután görgess lejjebb, és válaszd ki a „középfokú beiskolázás adatai” linket!)

Olvasd el ezt is!

+1) Gondold át újra az egészet, és add be a módosított felvételi lapot!

Ha már a szóbelin is túl vagytok, beszéljétek meg közösen a vizsgák során szerzett élményeket. Hova járna legszívesebben a gyermeked, hol érezte a legjobban magát, melyik suli volt a legrokonszenvesebb neki? És hova van egyáltalán esélye bejutni a végleges pontszáma alapján? Ezek után nincs más hátra, mint beadni a módosított felvételi lapot. Ha szükséges. Bizonyára elmondják majd nektek is, de ne feledd: ne azt a sulit írjátok legelőre, ahol biztos befutók vagytok, hanem a leginkább vágyott iskolát! Ha pedig mindezzel megvagytok, dőljetek hátra, és ünnepeljetek: túl vagytok egy küzdelmes és remélhetőleg eredményes éven!

Sárosdi Lilla megnevezte a zaklatóját

A színésznő azt is elmondja ebben a videóban, hogy a korábbi elhatározásával ellentétben miért döntött így.

Télen is csobbannál a Balcsiban? Semmi akadálya!

Hurrá! Már télen is mártózhatunk a Balatonban a szigligeti strandon.

Nálunk egyértelműen Harrison Ford Halloween-szettjei viszik a pálmát

Ennek a pasasnak aztán van humor a tarsolyában!

Íme, a gyerekruha, ami együtt nő a kölköddel... komolyan!

Nőnek, mint a dudva? Mire eljön a tél, addigra kinövik a nagy gonddal összeturizott téli holmijaikat? A fél életedet ruhahajtogatással töltöd, a másik felét pedig bababörzéken? Mire az összes játszós cuccára felvarrtad az óvodai jelét, kezdheted elölről? Ha nagyjából ez a helyzet nálatok is, akkor jó hírünk van.

Napi horoszkóp október 19.: a Bikák komoly lehetőséget kapnak, a Halak lelkileg töltődhetnek

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft