Ezért fontos a kölcsönös kommunikáció egy párkapcsolatban

Borítókép: Ezért fontos a kölcsönös kommunikáció egy párkapcsolatban Forrás: europess
Ti hány igazán kiegyensúlyozott párt ismertek, akikre hosszú évek óta úgymond példaként fel tudtok nézni? Jó lenne közéjük tartozni, nem igaz?

Még mielőtt azt gondolnátok, hogy erről írni felesleges szócséplés, gondolkozzatok el! Hány igazán kiegyensúlyozott párt ismertek, akikre hosszú évek óta úgymond példaként fel tudtok nézni? Manapság mindennapos dolog a szakítás, a válás, a „se vele, se nélküle” viszony. Vajon mi működik jól azokban a párkapcsolatokban, amikről azt látjuk, hogy tűzön-vízen át kitartanak, történjék bármi is az őket körülvevő miliőben, vagy a nagyvilágban? Mondhatnánk, hogy az igaz szerelem, a tisztelet, a szeretet, a remény, stb. De mi inkább azt mondanánk, hogy ami ezek mellett mindent visz, az a kölcsönös, jól működő kommunikáció. Összeszedtünk néhány gondolatot, hogy miért is annyira fontos alapkő ez egy párkapcsolatban, mik azok a dolgok, amelyek miatt úgy gondoljuk, hogy egyszerűen elengedhetetlen a kétoldaló kommunikáció.

# Nem vagy egyedül!

Ha mindent őszintén, ferdítések nélkül megosztunk a társunkkal, akkor azt fogjuk érzeni, hogy biztonságban vagyunk. Nem csak abban a fizikai értelemben vett biztonságban, amit képes nekünk megadni, hanem abban az érzelmi biztonságban, amikor tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül a gondjainkkal, nem egyedül kell megoldani a problémáinkat, hiszen mindig van valaki, akinek számíthatunk a támogatására. Tehát az érzelmi biztonság. Abszolút elengedhetetlen, tegyünk hát érte azzal, hogy megnyílunk a másik ember előtt!

# Viszlát kimondatlan dolgok!

A kimondatlan, sokáig magunkban tartott negatív érzelmek, fájdalmak, bántások, sérelmek sajnos megfojtanak bennünket. Ha nem akkor, amikor elfojtjuk őket, akkor később; de a lényeg, hogy önmaguktól nem oldódnak meg! Sokszor muszáj elfogadnunk, hogy senki nem lehet gondolatolvasó, így az az ember sem, akit magunk mellé választottunk. Ahelyett, hogy magunkban őrlődnénk, és tőle várnánk a kezdeményező megoldást, inkább terítsük ki a lapjainkat! Mert lehet, hogy nem jön a bocsánatkérés, nem jön a megbánás, a megoldás és amúgy semmi sem, amire várunk, mert a párunk nem tudja, vagy nem érzi úgy, hogy jönnie kéne. A sértődöttség helyett inkább válasszuk a békés, két érett felnőtt közti kommunikációt a probléma orvosolására. Attól, hogy görgetjük magunkban a nekünk nem tetsző dolgokat, még nem érünk el változást, ha csak azt nem, hogy egyre több lesz belőlük. Lépjünk a tettek mezejére, és kezdjünk el beszélgetni a rosszabb dolgokról is!

Forrás: europress

# Közös nyelv

Te is ismersz olyan párokat, akik szinte szavak nélkül is megértik egymást? Ezt csak úgy lehetséges, hogy minden egyes rezzenésével tisztában vannak a másiknak. A társ egy nézésből, egy grimaszból tudja, hogy a másik épp mire gondol. Hogy hogyan? Mert korábban elmondta neki, egy hasonló szituációban. A közös nyelv szuper dolog, még akkor is, ha szavak nélküli. Úgy tudjuk elérni ezt a fajta egymásra hangoltságot, hogy bevonjuk a társunkat a gondolatmenetünkbe, kikérjük a véleményét, vitázunk, nevetünk, önmagunkat adjuk. Utóbbi nélkül megöljük a kommunikációt, hiszen nem csak a társunkat, hanem önmagunkat is becsapjuk egy szerep „játszásával”. Ha mindketten önmagunkat adjuk egy kapcsolatban, és ez a másik embernek is megfelel, akkor fog jól működni a közös kommunikációnk és közös nyelvünk kiépítése.

Forrás: europress

# Bízhatsz bennem!

Akár verbálisan, akár non-verbálisan kommunikálunk egy párkapcsolatban, a társunk egy idő után képes lesz elraktározni a ránk jellemző viselkedésmintákat, és időről-időre előveszi majd az agya, amikor hasonló szituációba kerülünk egymással. A közös kommunikáció ezért is a bizalom egyik alapköve, hiszen hosszú ideig „tanulányozzuk” a másikat, - tudat alatt is -, hogy mennyire bízhatunk meg benne. A nyílt, őszinte, két oldalú kommunikációval meggyorsíthatjuk és erősíthetjük ezt a folyamatot, amire egy olajozott kapcsolatban mindenkinek szüksége van.

# Mint a rossz pénzt...

Van ez a mondás, hogy „ismerlek, mint a rossz pénzt”. Ha ezt az ember a saját párjának mondja, akkor már halvány reménye lehet arra, hogy minden a jó úton halad. Hiszen még ha felindulásból, dühösen, vagy ironikusan is tesszük ezt a megjegyzést, minden esetben az áll a kijelentésünk mögött, hogy már tisztában vagyunk a társunk működésével. Ez pedig arra enged következtetni, hogy valamennyire már megnyílt a számunkra, betekintést nyerhettünk a testi-lelki világába. Viccet félretéve, a jól működő kommunikációval megismerhetjük a szeretett személy rejtett dolgait, félelmeit, vágyait, ami segít nekünk eligazodni a személyiségének útvesztőiben. Ha ő is így tesz velünk kapcsolatban, akkor már jó úton haladunk a siker felé, hiszen kölcsönösen teszünk azért, hogy ne csak megismerjük, hanem meg is értsük a másikat.

Ha még többet olvasnál a párkapcsolati kommunikációról, megteheted a blogomon!