Ketamin és hátrabilincselt kezek – a thai gyerekek mentési akciójának döbbenetes valós részletei

thai barlang,thai gyerekek,könyv,harper collins Forrás: harpercollins/dailymail
Megrendítő részletekre derült fény Liam Cochrane ausztrál újságíró nemrég megjelent könyvéből, amelyben a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek mentési akciójának valódi történeseiről ír.

2018 nyarán a thai gyerekfocicsapat mentése lázban tartotta a világot, szinte egy emberként szurkoltunk a mentőcsapatnak, hogy mindenkit épségben kijuttassanak a barlangból. A hírportálok percről percre tudósítottak, míg nem tizenhét nap után végre sikerült az összes gyermeket kimenteniük – ami egy mentőbúvár életébe került. Most azonban újabb sokkoló részletek kerültek a felszínre, amik igencsak megkavarták az állóvizet.

Az, hogy a gyerekeknek a mentés közben enyhe nyugtatókat adtak, hogy ne kapjanak pánikrohamot és ki tudjanak úszni a barlang szűk járatain keresztül (elöttük és mögöttük egy-egy búvárral), eddig sem volt titok, azonban az, hogy ketaminnal elkábították őket, majd összebilincselve hozták ki őket a mentőbúvárok, miközben a szülőknek és a sajtónak végig azt kommunikálták, hogy a gyerekeket megtanították úszni, egészen megrendítő.

Akkor most tényleg megtanították a thai gyerekeket úszni?

Ha belegondolunk, hamar rájövünk, hogy egy ilyen szituációban ez szinte lehetetlenség lett volna…

Akik voltak benn elárasztott barlangban, azok tudják, hogy egy tapasztalatlan gyerek nem tud végigmenni egy ilyen iszapos és alattomos akadálypályán
írja Cochrane a The Cave című könyvében.

Az egyetlen remény az volt, ha tapasztalt búvárok hozzák ki őket úgy, hogy a gyermekeket elkábítják, kezüket megkötözik; ha netán pánikba esnek, még véletlenül se tudjanak kapálózni és levenni magukról az arcmaszkot, veszélyeztetve ezzel a saját és a búvárok életét.

Az első gyerek, akit kihoztak, egy 14 éves srác volt, akinek nyugtatót adtak, majd mindkét lábába ketamininjekciót fecskendeztek, míg el nem vesztette az eszméletét (amit óránként ismételni kellett, hogy ne múljon el a hatása). Megvárták, míg teljesen helyreáll a légzése, majd karjait hátrakötözték, mellkasára oxigénpalackot tettek, arcára pedig maszkot. Majd a búvárokhoz hasonlóan rögzítették a gyerekeket, ahogy tandemoktatóhoz szokták a civil utasokat. Valahányszor átjutottak egy elárasztott kamrán, a gyerekeket orvos vizsgálta meg, és ha mindent rendben talált, akkor mehettek tovább.

thai gyerekek,thai barlang,Liam Cochrane,könyv
Forrás: harpercollins
Liam Cochrane - The cave

De még így is nagyon kockázatos volt a mentés, derül ki a könyvből: a maszkoknak tökéletesen kellett illeszkedniük a gyerekek arcára, különben megfulladtak volna. Ehhez képest mindössze négy olyan maszk volt, ami elég kicsi volt ahhoz, hogy illeszkedjen a srácokra, de még így is voltak kisebb gyerekek, akiknek nem volt megfelelő az eszköz, ez pedig állandó aggodalomra adott okot. A mentés lassú volt és óriási fizikai megterhelést jelentett a búvárok számára – olvasható a news.com-on.

Míg a szülőket nem, a gyerekeket mindenre felkészítették

A srácoknak mindent őszintén elmondtak, ami sokkal kevésbé okozott pánikot, mint azt előzőleg gondolták. Nagy valószínűséggel úgy voltak vele a gyerekek, hogy nekik már mindegy, hogyan, csak jussanak ki onnan. A mentőcsapat egyébként arra buzdította őket, hogy írjanak szüleiknek levelet arra az eshetőségre, ha nem jutnának ki élve a barlangból…

Készüljetek, hogy megyünk rántott csirkét enni
írta egyikük levelében.

Szerencsére az összes gyermek kijutott a barlangból, és csak remélni merjük, hogy egyszer majd sikerül leküzdeniük ezt az óriási traumát.